Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

E-sigaret gebruikers en niet-rokers hebben dezelfde gezonde darmflora – Newcastle University

| Geen reacties


Dit betreft een onderzoek van de Universiteit van Newcastle, waaruit blijkt dat rokers een ongezonde darmflora hebben, en e-sigaret gebruikers en niet-rokers dezelfde gezonde darmflora.

Onderzoek  invloed roken en e-sigaret op spijsverteringskanaal

Het internationale onderzoeksteam onder leiding van de Newcastle University, analyseerde de bacteriën van tabakrokers, gebruikers van e-sigaretten en niet-rokers. Deze  bacteriën kwamen uit monsters van het hele spijsverteringskanaal, inclusief in de mond en de darm.
spijsverteringskanaal
Significante veranderingen werden gevonden in de darmbacteriën van de rokers, met een toename van de Prevotella-bacterie die verband houdt met een verhoogd risico op dikke darm kanker en colitis (chronische ontsteking van de dikke darm).

Er was ook een afname van de aanwezigheid van Bacteroides bij rokers, een nuttige bacterie of een probioticum. Een lager niveau van Bacteroides is in verband gebracht met de ziekte van Crohn en obesitas. Daarentegen was de darmflora van diegenen die e-sigaretten gebruikten hetzelfde als een niet-roker.

Bekijk het onderzoek :
Effects of tobacco smoke and electronic cigarette vapor exposure on the oral and gut microbiota in humans: a pilot study


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org