Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

De E-sigaret industrie is NIET de tabaksindustrie, zeker niet de oosprong

| 1 reactie

Eerst de economische kant.

Economisch gezien heeft Big Tobacco 20% van de markt in handen

Diverse economische tijdschriften noemen meestal 20% wanneer men kijkt naar het aandeel van de E-sigaretten markt dat de tabaksindustrie in handen heeft.

“Big Tobacco heeft slechts een klein en teruglopend marktaandeel in de E-sigaretmarkt”, vertelt David Sweanor, een expert in de branche en voorzitter van de Advisory Board for Centre for Health Law, Policy and Ethics aan de Universiteit van Ottawa. “Wereldwijd, op basis van een sigarettenequivalent, schat ik dat de sigarettenfabrikanten minder dan 20 procent marktaandeel hebben en op de Amerikaanse markt ergens tussen de 10 procent.”

Desalniettemin willen tegenstanders van schadebeperking de betrokkenheid van tabaksindustrie graag overdrijven – alsof dit op een of andere manier de levens die er mee gered worden, ongeldig maakt.

Een andere bron : Foundation for a smoke-free world: “We estimate the large tobacco companies represented only about 21% retail value share of the ecigarette category in 2017“.

Big tobacco doet niet veel aan ontwikkeling van E-sigaretten

De E-sigaretten die de tabaksindustrie op de markt brengt zijn verouderde modellen, meestal de zogenaamde sig-alikes. Dit zijn op tabaksigaretten gelijkende wegwerp E-sigaretten.  Deze worden veel minder gebruikt door mensen die de E-sigaret als hulpmiddel gebruiken bij stoppen met roken. Want deze verouderde modellen geven veel minder ondersteuning tegen de afkick die je krijgt bij stoppen met roken.

e-sigarettenDe E-sgaret markt doet veel aan productontwikkeling

De uitvinder van de E-sigaret was een elektro technicus die ook geneeskunde heeft gestudeerd. Hij wilde een gezonder alternatief maken voor de tabakssigaret. En daar is hij zeer goed in geslaagd. De diverse wetenschappelijke onderzoeken schatten de in dat de E-sigaret pakweg 97-99%  minder schadelijk is dan tabak roken. Sinds zijn uitvinding is er een E-sigaretten industrie ontstaan : fabrieken die verschillende soorten E-sigaretten ontwikkelen en verkopen. En fabrieken die verschillende soorten dampvloeistof (verschillende smaken en nicotinegehalte) maken. De E-sigaretten markt doet enorm veel aan productontwikkeling en zo veilig mogelijk maken van hun product.

Het gaat dus om echte E-sigaretten

Dit gaat dus om echte E-sigaretten. Een echte E-sigaret is een verdamper die een vloeistof verdampt die  optioneel (maar wel vaak) nicotine bevat. Deze verdampers bevatten geen tabak Dit apparaat wordt voor 99% gekocht door (ex)rokers.  We bedoelen dus niet Heat Not Burn apparaten zoals de IQOS, die wel tabak bevatten.

De oorsprong van de E-sigaret

uitvinder E-sigaret Hon LikDe uitvinder van de E-sigaret was  Hon Lik.  Hon Lik is een elektro technicus die ook geneeskunde heeft gestudeerd.
Hon Lik ontwierp in 2003 de E-sigaret voor zijn vader die longkanker had. Hij wilde een gezonder alternatief maken voor de tabakssigaret.

Hij had door dat nicotine vervangende middelen als een nicotinepleister niet het prikkelende gevoel dat een roker heeft kunnen vervangen. Hij probeerde het zelfde gevoel te reproduceren zonder dat de roker de kankerverwekkende teer binnenkrijgt. Hon Lik heeft uitgebreid octrooi aangevraagd op zijn elektrische sigaret. Phillip Morris wilde dit overkopen, maar Hon Lik heeft weigerde. Uit angst dat deze grote tabakssigarettengigant zijn uitvinding zou in de kiem zou smoren, zodat deze nooit meer goed op de markt zou komen.

We mogen heel erg blij zijn dat de uitvinder van de E-sigaret zijn patent nooit aan de tabaksindustrie verkocht heeft.  Daardoor hebben we nu een grote diversiteit aan E-sigaretten,waarbij iedereen iets voor hem/haar passends kan vinden. Daarnaast heeft de tabaksindustrie zich erg vaak mensvijandig getoond. En zou er vermoedelijk voor gezorgd hebben dat de e-sigaret uit beeld verdwenen was.

Vele jaren later is Hon Lik wel gaan samenwerken met een tabaksfabrikant om gezondere alternatieven voor de tabak sigaret te ontwikkelen. Maar dat had geen invloed op de van Big Tobacco onafhankelijke E-sigarettenmarkt.

Privé werden grote uitvindingen en verbeteringen ontwikkeld gedurende de eerste jaren

Van 2012 tot 2014 nam het e-sigaret gebruik wereldwijd een exponentiële groei door. Een gemeenschap van pioniers in hardware-hacking werkte al jarenlang aan het verbeteren van de vroege e-sigaretten. Met behulp van hun gedistribueerde intelligentie konden ze gratis via internetfora communiceren en Open-source, niet-geoctrooieerde nicotineleveringssystemen creëren. Ze sleutelden in hun schuren en zolderkamers om het vermogen, de capaciteit en de afgifte van dampvloeistof te vergroten. Bijna elke innovatie in E-sigaretten heeft zijn oorsprong in deze niet bekend staande, onbetaalde volksgezondheidshelden. Hun uitvindingen werden overgenomen door nieuwe rappe en flexibele Chinese e-sigaretbedrijven die massaproductie van deze apparaten begonnen en waarna miljoenen rokers ze begonnen te gebruiken.

E-sigaret gebruik enorm toegenomen bij (ex)rokers

E-sigaret gebruik is enorm en zal alleen maar meer worden: De Euromonitor, een marktonderzoeksgroep, schat dat dit er wereldwijd tegen 2021 bijna 55 miljoen volwassenen zullen zijn.

E-sigaret gebruikers promoten niet het roken van tabak, maar hun gezondheid

Mensen uit de gezondheidszorg gaan vaak niet constructief met E-sigaret gebruikers om.

Sommige mensen uit de gezondheidszorg hebben zich afschuwelijk opgesteld. Vaak bestempelen zij E-sigaret gebruikers die hun positieve ervaring vertellen als een “tabaksbedrijf medeplichtige”. “oplichter” of een “verslaafde”. We worden regelmatig geblokkeerd op Twitter door mensen uit de gezondheidszorg, zelfs als we ons niet met hun bezig houden.

Voorstanders van de E-sigaret willen andere rokers ook de kans geven om op veiligere producten over te stappen. Hierbij is Keuze een sleutelwoord. Rokers zijn al genoeg gestigmatiseerd. De meeste voorstanders willen rokers niet ten koste van alles overhalen om te stoppen. We respecteren het recht van mensen om te roken. Maar we willen dat ze de mogelijkheid hebben om veiliger producten te gebruiken om niet te roken, mochten ze dat willen.

E-sigaretten gebruikers waren vóórdat de grote bedrijven en vóórdat de wetenschap de E-sigaret ontdekten, degenen die elkaar hielpen – en dat is nog steeds zo. Ze vinden elkaar meestal op fora of sociale media, wereldwijd. In Nederland is er het dampforum.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Pingback : De tabaksindustrie triest maar met veel humor gebracht- Tabak roken en tabaksindustrie

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org