Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

CE6-clearomizer

Handleiding elektronische sigaret

| 3 reacties


Bij een e-sigaret “rook” je damp van een smakelijke vloeistof. Een E-sigaret bestaat uit:

  • Tank (clearomizer) voor de vloeistof (liquid)
  • Verwarmingselement (coil) dat warm wordt. Die heeft een lontje (wick), waar een spiraaltje om heen zit, bevestigd op een metalen houdertje.
  • Batterij die zorgt dat het verwarmingselement warm wordt als je op een knop drukt.
  • Mondstuk (driptip)

CE6-clearomizer

e.sigaret

Er is een uitgebreid assortiment met populaire startersets in omloop.  Die vaak niet alleen door starters worden gekocht maar ook door gevorderde gebruikers worden gewaardeerd.

Schudden van het flesje met liquid voor de e-sigaret

Wanneer een flesje lang stil staat gaat de nicotine meer bovenop liggen. Schud het voor gebruik. Bij dagelijks gebruik is extra schudden niet nodig.

Andere manier van roken

Bij normaal gebruik heb je GEEN verbrandingsproces. De vloeistof die verdampt bij inhaleren, koelt het verwarmingselement. Vul de liquid bij voordat alles op is.

Inhaleren en werking is Anders bij dampen

Inhaleren is bij dampen anders dan bij roken. Bij dampen moet je op een rustig gelijkmatige wijze zuigen. Dat produceert de beste en smaakvolste damp. Vaak wordt de damp voor een groot deel eerst in de mond gezogen, in plaats van direct op de longen inhaleren.

De “directe” nicotine kick die je bij roken krijgt verloopt rustiger bij dampen. Bij het net stoppen met roken moet je daarom soms een enkele seconden wachten, voor de bevrediging. De damp bestaat voor een groot deel uit water (de liquid trekt water uit de lucht aan bij verdamping). Wanneer je de damp wat langer ingeademd houdt, kan het zijn dat bij uitademing er geen zichtbare “rook” of eigenlijk damp, meer te zien is. Dampen met open keel (direct volop je longen intrekken), levert vaak teveel kriebel/een hoestbui.

Liquid smaakt minder goed of verbrand

Wanneer er onvoldoende vloeistof stroomt langs het verwarmingselement kan dit een wat verbrande smaak geven (dry hit). Direct liquid bijvullen als er weinig meer in de tank zit.

Wanneer je erg hard en/of te lang trekt, kun je vloeistof in je mond zuigen of de damp een brandsmaak krijgen. Dit komt omdat je wick niet (meer) genoeg vloeistof in zich krijgen om voldoende damp af te geven. Dampafgifte koelt de hittespiraal. Het gevolg is dat je de liquid aan het caramelliseren bent.

Bijvullen liquid in de clearomizer

Vul de clearomizer maximaal voor slechts 80%. Dat voorkomt lekkage. Sommige modellen clearomizer hebben een maximale inhoud markering.

Voor het bijvullen moet je weten of je dampapparaat werkt met een bottomcoil heeft of een topcoil. Bottom of top zegt waar de coil zit. Zorg er voor dat je keukenpapier of papieren zakdoek er onder hebt tegen lekken. Bij knoeien met warm water wegspoelen.

Topcoil, mondstuk er uit halen, en langs de zijkant van het glas laten stromen.

Bottomcoil, Van de onderkant vullen. Dampapparaat omkeren. Batterij er af, ring die nu onderaan zit er af. Bijvullen langs de zijkant. Middenin zit een buisje wat verbonden is met het mondstuk. Door dit buisje gaat de damp.

Bij de eerste keer of na schoonmaken moet de liquid eerst goed in de wick trekken. Wacht 10 minuten voordat je start met dampen.

Liquids mengen

Liquids voor de e-sigaret van verschillende merken/smaken kunnen gemengd worden. Ook kun je een liquid van een hoger percentage nicotine mengen met een lager percentage. Meng je gelijke hoeveelheden liquid van 12mg met 0mg nicotine, dan damp je een liquid met 6mg nicotine. Wanneer de damp te erg prikkelt of je moet er van hoesten kan verlaging een optie zijn.

Van liquid smaak wisselen

Wanneer smaakjes dicht bij elkaar liggen kun je er voor kiezen om gewoon direct de nieuwe smaak te gebruiken. Zonder je clearomizer schoon te maken. Vermoedelijk is het prima om na een appelsmaak over te stappen op perzik..

Sommige mensen maken hun clearomizer nooit schoon wanneer ze van smaak wisselen. Het meeste zit in het lontje, zodat je na wisselen er de eerste paar trekken proeft. Verder blijven smaken meer hangen in kunststof clearomizers in vergelijking met glazen tanks.

Menthol smaakjes blijven vrij lang hangen. Daarvoor kun je het beste een apart tankje reserveren. Verder wil natuurazijn nog wel eens helpen om (mentol) smaak te verwijderen.

Daarnaast zijn er smaakjes die je tank kunnen aantasten; dat zijn vooral zurige smaken (denk aan sinaasappel, citroen, lime) en kaneel. Die kun je het beste alleen in een glazen tankje (pyrex) dampen.

Schoonmaken clearomizer

Aanleiding is meestal overstap naar liquid met totaal andere smaak. De clearomizer en driptip en eventuele ringen kunnen schoon gemaakt worden met warm water. Uitgesproken smaakjes kun je weg krijgen door azijn aan het water toe te voegen. Bij gebruik azijn goed naspoelen. Let op dat er geen harde kraanstralen op de wicks komen waardoor de gloeispiraal kan beschadigen. Spoel geen afdichtingen weg. De luchtbuis in het mondstuk kun je van binnen schoonmaken met een wattenstaafje. Droog hem goed af de binnenkant met keukenrol of wc papier. Goed laten drogen. Sommige mensen gebruiken een föhn om alles goed droog te krijgen.

Een natte coil (wick) is niet handig. Een natte wick nat neemt de liquid niet goed op. Daardoor kun je nauwelijks dampen de eerste 10 trekjes en smaakt dampen erg vies.

Er zijn ook mensen die een goedkope ultrasoonreiniger met alleen heet water gebruiken. Hierbij trouwens niet de lontjes (coil) leggen. De silica van de lontjes kan door het trillen kapot gaan.

Na 4 – 6 weken van Coil wisselen

Door de tijd heen blijven er resten liquid op het gloeispiraaltje kleven. Na een tijd heeft dat een negatieve invloed op de smaak. Daarom moet het spiraaltje en het lontje verwisseld worden. Dit kun je doen door losse coils te kopen, en een nieuwe te plaatsen.

Hoe intensiever en vaker je dampt, hoe sneller dat moet. Bij intensief dampen zou dat al na 2 weken kunnen zijn. Coils wisselen doe je als de liquid op is, of verwijderd is uit de clearomizer. De coil wordt wel schoongemaakt met wodka, “pure” alcohol of water met azijn. Of een nachtje in (een goedkoop merk) steradent.

Batterij opladen en onderhoud

De eerste keer de batterij goed opladen. mAh zegt iets over hoe láng de accu mee gaat, hoger is langer. Bij een hoger mAh getal moet de batterij langer opladen.

Contactpunt waarmee de batterij word opgeladen kunnen vervuilen en corroderen. Maak voor het opladen het contactpunt schoon met droog keukenpapier.

Batterij beveiliging

De batterij heeft een beveiliging voor doorbranden bij vervoer. Uit te schakelen en te activeren door 5x achter elkaar op de knop te drukken. De meeste batterijen schakelen uit wanneer de knop te lang ingedrukt wordt gehouden. Dat beschermt de verwarmingsspiraal tegen doorbranden.

In uitzonderlijke gevallen kunnen batterijen in brand vliegen tijdens opladen. Ga daarom nooit slapen of weg tijdens opladen. Opladen in een weinig brandbare omgeving heeft de voorkeur (keuken? In een pan?). Er bestaan LiPo safe zakken die je om een batterij kunt doen tijdens opladen. Een dergelijke zak houdt een eventuele steekvlam binnen de zak.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


3 reacties

  1. Bij mij werkt de E-sigaret goed als een afbouwende vervanger van het echte ‘staafje’. Mijn schuldgevoel van ‘het ongezonde gedrag’ opdringen is al afgenomen en het voelt iets gezonder dan het normaal roken. Ik bouw nu ook het elektrisch roken af zodat ik me hopelijk binnenkort geen rookverslaafde meer hoef te noemen

  2. Mijn elektrische sigaret dat lampje brand rood???

  3. Pingback : Stoptober, stoppen met roken met de elektrische sigaret

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org