Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Hoesten, droge mond en keelpijn bij gebruik elektrische sigaret

| 11 reacties

De ingrediënten van een elektrische sigaret bevatten onschadelijke stoffen. Bij gebruik is deze ruim gezonder dan het roken van tabak. Toch kunnen mensen klachten krijgen. De meeste klachten hebben te maken met het stoppen met roken. Want overstappen op naar een e-sigaret in principe hetzelfde effect. Enkele mensen kunnen allergisch reageren op een ingrediënt in de dampvloeistof.  Vaak helpt het vervangen van de basis vloeistof door een 100% VG vloeistof.  Ook is het soms wennen en goed leren inhaleren met een e-sigaret belangrijk.

Droge mond, hoesten en keelpijn zijn klachten soms gehoord worden. Hiervoor kunnen heel verschillende oorzaken zijn, en dus ook verschillende oplossingen. Niet voor iedereen helpt elke oplossing. Het is handig verschillende oplossingen apart te testen. Dat geeft makkelijker inzicht in wat er aan de hand is, en te nemen maatregelen.

Klachten door het stoppen met roken

Het is bekend dat het stoppen of drastisch minderen met roken heel diverse klachten kan geven. Hoofdpijn en zelfs heel erg hoesten zijn bekende verschijnselen. Het betreft dan een reinigingsactie van je longen. Irriterende stoffen die door roken in de longen terecht zijn gekomen worden met dat hoesten verwijderd. Meestal stoppen deze klachten na een paar weken of maanden.

Gebruik je apparatuur op de juiste wijze

Belangrijk is dat het verdampingselementen niet te heet wordt Er kunnen een aantal zaken fout waardoor dampt te heet wordt. Daardoor kan wat van de dampvloeistof verbranden. Meestal merk je dat snel. De smaak van de damp gaat achteruit. Het kan ook hoesten veroorzaken.

 • Let op dat je de tank van de E-sigaret op tijd bijvult.
 • Bij een instelbare batterij, deze niet te hoog instellen

=> Verdampingselement niet te heet

Het rustig doorstromen van dampvloeistof koelt de verdamper het best. Vul op tijd dampvloeistof bij.

=> Eigen batterij juist instellen

Normaal gesproken zijn bij een set of starterset zijn de batterij en de verdamper/clearomizer op elkaar afgestemd. Ook later gekochte batterijen voor een E-sigaret geven standaard geen probleem. Wel zijn meer geavanceerde er batterijen waarbij je zelf het wattage of voltage kunt instellen. Wanneer je die koopt, zorg er dan voor dat je weet tot welke hoogte dampen verantwoord is.

=> Rustig inhaleren

Het rustig doorstromen van dampvloeistof koelt de verdamper het best. Wanneer je overstapt is het vaak even wennen om op iets rustigere wijze te inhaleren.   Rustiger dat bij tabak  roken.  De meeste starters gebruiken ook een andere techniek van inhaleren. Eerst rook in mond verzamelen en dan inhaleren. Niet in één teug door.

Wanneer de coil (verwarmingselement) opgewarmd is, gaat rustiger inhaleren makkelijker, omdat de coil dan makkelijk damp produceert. Een tweede trekje en vervolg is vaak makkelijker en rustiger te doen.

Droge mond

Droge mond is een vrij bekend verschijnsel. Vooral wanneer mensen pas gestart zijn met het gebruik van een elektronische sigaret. Bij veel mensen gaat dit over nadat ze een aantal weken gewend zijn aan het dampen met de elektrische sigaret. Ook kunnen mond en keel problemen merk of smaak gebonden zijn.

=> Mogelijke oplossingen

 • Regelmatig kleine slokjes drinken.
 • Indien meer drinken niet voldoende helpt kun je ook kijken naar de verhouding PG/VG in de dampvloeistof. PG veroorzaakt sneller een droge mond. Probeer een dampvloeistof met een hoger VG gehalte. Soms geeft een verschuiving van 30%VG naar 50%VG al een oplossing.
 • Probeer dezelfde smaak van een ander merk
 • Probeer een andere smaak. Eventueel van het zelfde merk of van een ander merk.

Hoesten en keelpijn irritatie of allergie

Bij hoesten en keelpijn irriteert er blijkbaar iets. Of heb je met een allergie te maken. Bepaalde smaakstoffen kunnen te prikkelend zijn. Maar ook nicotine kan prikkelend op de keel zijn of prikkelend voor mond en tong. Een allergie kun je voor diverse stoffen hebben. Een allergie voor PG (propyleenglycol), een van de basisvloeistoffen in standaard dampvloeistoffen is bekend.  Maar ook zonder allergie kan PG voor sommige mensen wat te prikkelend zijn. Een heel enkele keer wordt allergie voor de stof waar de wick (lontje in de coil) uit opgebouwd is waargenomen. En heel erg zelden een allergie voor VG.

=> Mogelijke oplossingen

 • Verlaag het nicotine gehalte. Koop bijvoorbeeld dezelfde smaak op een lager nicotine gehalte. Of zonder nicotine en meng met het hoge gehalte. (verlaag met 3mg tot 6mg/ml)
 • Probeer dampvloeistoffen met volkomen andere smaakstoffen of een ander merk om te testen of die irritatie veroorzaken.
 • Onderzoek PG allergie. Probeer een dampvloeistof die alleen op VG gebaseerd is.
 • Indien PG irritatie veroorzaakt kun je ook onderzoeken een verlaging van het PG gehalte zinvol is.
 • Soms zorgt het dampen met silica wick voor irritatie. Meestal geeft het vervangen van de silica met een katoenen wick uitkomst. Japanse katoen wordt vaak als het meest zuiver ervaren. Vervang zelf de wick of koop coils met een ander materiaal wick.
 • Bij uitzondering kun je ook op VG testen, net zo als bij PG allergie.

Soms helpt andere een ander dampapparaat

Soms helpt een ander dampapparaat het probleem oplossen. Niet is altijd duidelijk waarom. Wel kun je een paar zaken proberen.

 • Probeer verschillende soorten wicks (lontjes in de coil) uit.
 • Door veel mensen wordt een topcoil als heter en prikkelender ervaren. Probeer een bottomcoil clearomizer.

Ga eventueel naar een speciaalzaak waar je verschillende soorten dampvloeistoffen en clearomizers kunt uittesten.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


11 reacties

 1. Ich heb een vraag. Blijk nogal allergisch te reageren op Hangsen liquids. O.a. ook “Topliquid” soorten. (Customised by Hangsen).
  Daar zit een stof in namens “DAMASCENONE “.
  Deze vind ik niet beschreven op internet.
  Weet iemand wat dat is?

 2. Damascenone takes its name from Rosa damascena, the Damask rose, which does take its name from Damascus – this cultivated rose is believed to originate in the Near East,

  It has been detected in a whole range of materials – tobacco, beers, grapes, various wines and spirits (such as Bourbon whisky), tea, tomatoes, passion fruit, elderberries, starfruit and (baked) apples. In some cases, it is present in a product of the plant-based material.

  http://www.chm.bris.ac.uk/motm/damascenone/damascenoneh.htm

 3. Pingback : Stoptober, stoppen met roken met de elektrische sigaret

 4. Hoi heb sinds kort ook een e-sigaret maar telkens als ik inhaleer krijg ik vloeistof binnen ondanks dat ik goed oplet met vullen. Weet iemand hoe dat kan en de oplossing hiervan? Alvast bedankt

  • Dat kan verschillende redenen hebben. Wanneer mensen net beginnen kan het zijn omdat ze op dezelfde wijze inhaleren als bij sigaretten. Dat moet veel rustiger en geleidelijker.

   Maar kan ook door andere redenen komen. Zelf heb ik het gehad doordat ik bij schoonmaken een heel erg klein rubberen O-ringetje kwijt ben geraakt. Het was me niet eens opgevallen dat er een heel klein rubberen ringetje zat. Die heb ik bij schoonmaken gewoon weggespoeld. Spul weer in elkaar gezet, en daarna lekken.

   Ga eens naar het dampforum https://www.dampforum.nu, en vraag daar. Daar zitten allerlei mensen met heel veel expertise. En wordt gezamenlijk de meeste problemen meestal wel opgelost.

   • Dat o-ringetje ben ik ook kwijtgeraakt! Kun je dat weer ergens opnieuw kopen en waar moet dat weer terug geplaatst worden?

    • Ga naar de winkel waar je hem hebt gekocht. Die kunnen je normaal gesproken daarmee helpen. Mocht dit niet een E-sigaret speciaalzaak zijn, of je niet kunnen helpen, bezoek dan een speciaalzaak.

 5. Justfog q16. Super apparaat om mee te beginnen. En lekt absoluut niet. Van te voren de coil even goed indruppelen met de liquid. Op rookwinkel kun je goed liquids kopen voor een goede prijs. Ik rook nu helemaal niet meer. Alleen dampen met 12 Mg. Daarna afbouwen

 6. Ik ben 60 jaar, heb 48 jaar zwaar gerookt. Veel stoppogingen gedaan zoals o.a. met antidepressiva. Sinds ik damp heb ik van de een op de andere dag geen sigaret meer gerookt. Ik gebruik ook de Justfog Q16 en deze bevalt heel erg goed. Ik ben vanaf het begin met slechts 6mg nicotine begonnen, niet met 12 of hoger. Het voornemen is om te zakken naar 3 mg en dan uiteindelijk niets. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om van het klassieke brandend roken af te komen. Ik heb meer lucht, ik hoest helemaal niet meer, mijn huid is verbeterd.

 7. Voor mensen die een natuurlijke steun zoeken, kan ik tabex aanraden, kun je op marktplaats kopen. Het helpt mij echt heel goed, erbij wil ik een e-smoker proberen, ik zoek er een met alleen natuurlijk ingrediënten, daarom was ik op deze site beland. Maar de tabextabletjes, is een puur plantaardig product (geen chemisch wat veel bijwerkingen geeft), kost 19 euro en helpt trek en onrust meer te balanceren.

 8. ik damp ook maar heb veel last van de keel ik gebruik save smoke liquid tobaco pg free

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org