Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Nieuw RIVM rapport over de Elektrische sigaret

| Geen reacties

Dit nieuwe RIVM rapport gaat over de gezondheidsrisico’s van het gebruik van elektrische sigaretten.  Meer informatie is te vinden op : rivm.nl/esigaretten  of  download het 130 pagina tellende rapport.

RIVM bevestigt dat tabak roken schadelijker is dan e-sigaret

Goed om te lezen is dat ook het RIVM bevestigt dat tabak roken schadelijker is dan e-sigaret gebruik. Hoewel de E-sigaret niet als onschadelijk kan worden beschouwd, de gezondheidseffecten wel veel minder ernstig zijn dan die van tabak roken: longkanker, hartinfarct en beroerte, longemfyseem en COPD, en mond-, tong-, slokdarm-, maag- en blaaskanker.

Fouten in onderzoek met rookmachine?

Verder zijn er een aantal conclusies gedaan over vloeistoffen en damp. De manier waarop de testen met een rookmachine zijn uitgevoerd, met een te zware batterij geeft te denken. Al meerdere malen zijn er door dergelijke fouten totaal verkeerde conclusies getrokken bij vergelijkbare onderzoeken.

Acvoda geeft een mooie en kritische reactie op het RIVM rapport.

Acvoda geeft aan dat aangetroffen concentraties potentieel schadelijke stoffen bijzonder laag zijn. De gesignaleerde risico’s blijken met name beperkt tot de eerste generatie e-sigaretten. Dit zijn de e-sigaretten die qua uiterlijk op tabakssigaretten lijken.

Acvoda gaat ook dieper in op wat er vermoedelijk fout gegaan is met het onderzoek van de RIVM naar damp.  Zo ook de te zware batterij. Maar ook het feit dat de gebruikte topcoil in combinatie met een VG vloeistof niet echt optimaal is. En meestal ook niet op deze wijze gebruikt wordt in de praktijk door mensen. De gevonden hogere concentraties formaldehyde, acetaldehyde en acroleïne zijn vermoedelijk in de rookmachine veroorzaakt door oververhitting. Een mens zal dergelijke damp die onderwijl rook is geworden niet kunnen inhaleren vanwege onprettige smaak en hoestprikkel. Een damp/rookmachine in een testopstelling kan gewoon verder dampen/roken.

Mensen die 100% VG vloeistoffen dampen in een topcoil clearomizer, moeten regelmatig hun clearomizer kantelen. Dit kantelen is om de coil voldoende vochtig te houden om te koelen en verbranding van de vloeistof te voorkomen. Bottom coil clearomizers die meer gebruikt worden hoef je niet te kantelen omdat de coil onderin zit. Meestal roken mensen 100% VG vloestoffen als ze allergisch zijn voor PG. PG wordt standaard veel meer in dampvloeistoffen gebruikt. 100% VG dampvloeistoffen zijn niet standaard en worden bij een beperkt aantal winkels verkocht. De groep gebruikers topcoils en VG vloeistoffen gebruiken is niet groot, en deze mensen kiezen daar bewust voor. Je kunt er van uit gaan dat mensen die VG met topcoils dampen weten hoe ze hun materiaal goed moet gebruiken.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org