Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Onderzoek: e-sigaret 5 maal effectiever bij stoppen met roken in EU-2020

| 1 reactie

Studie gedaan door Farsalinos Cardiology, Onassis Cardiac Surgery Center in Griekenland

Dr. Konstantinos E. Farsalinos van het Onassis Cardiac Surgery Center in Kallithéa, Griekenland

Dr. K. Farsalinos, onderzoeker

Nieuwe studie stopen met roken met e-sigaretten

De belangrijkste onderzoeksresultaten waren dat het huidige dagelijkse gebruik van e-sigaretten een 5 maal hogere kans gaven om te stoppen met roken gaven in 2015-2017 en een 3 maal hogere kans om te stoppen met roken in 2012-2015.

Voormalige rokers die waren gestopt voordat e-sigaretten beschikbaar waren de e-sigaretten gaan gebruiken zijn uiterst zeldzaam.  Daaruit blijkt dat e-sigaretten niet leiden tot een terugval in een inhalatiegewoonte voor deze voormalige rokers.

Dit onderzoek gebruikt cijfers die komen uit de Eurobarometer 2017-enquête, dus de officiële EU cijfers.  Deze nieuwe studie werd  gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control.

EU-farsalinos-esigaretten-onderzoek

Dit maakt e-sigaretten met een ruime marge de belangrijkste Gezondheids ontwikkelinging in de geschiedenis!

Dit is het zoveelste onderzoek dat opnieuw aantoont dat e-sigaretten het meest effectieve rookstopmiddel is wat er bestaat. Het is  schandalig dat de talloze onderzoeken die dit aantonen telkens genegeerd worden door politiek en gezondheidszorg.

De studie levert weer een keer het bewijs dat rokers die niet kunnen of willen stoppen met andere goedgekeurde methoden moeten worden aangemoedigd om over te schakelen op e-sigaretten.

Andere gegevens afkomstig van

 

Informatie van Farsalinos zelf over het onderzoek :

Deze nieuwe studie onderzocht het verband tussen het gebruik van e-sigaretten en roken en gebruikte daarvoor de gegevens uit Eurobarometer 2017-enquête.

Vorig jaar analyseerde een ander onderzoek de Eurobarometer van 2014, waarbij werd vastgesteld dat het gebruik van e-sigaretten bij  stoppen met roken in Europa voorkomt. Maar het ontwerp en de conclusie van de studie waren gebrekkig, omdat de enquête van 2014 alle voormalige rokers als één groep omvatte, inclusief de meerderheid die al lang was gestopt voordat e-sigaretten beschikbaar waren. Gelukkig bevatte de enquête van 2017 een vraag over het tijdstip van stoppen met roken, zodat de onderzoekers voormalige rokers konden analyseren die waren gestopt in de periode dat e-sigaretten beschikbaar waren.

Onderzoek is bevestiging van wat andere studies zeggen

Niet verwonderlijk, en in overeenstemming met andere studies, vonden de onderzoekers een sterk verband tussen het huidige dagelijkse gebruik van e-sigaretten en het zijn van een voormalige (in plaats van een huidige) roker. In het bijzonder vonden de onderzoekers dat dagelijks gebruik van e-sigaretten werd geassocieerd met een 5-voudige hogere kans om te stoppen met roken in 2015-2017 en met een 3-voudige hogere kans om te stoppen met roken in 2012-2015. Een andere belangrijke bevinding van het onderzoek was dat het gebruik van e-sigaretten uiterst zeldzaam was onder voormalige rokers die waren gestopt voordat e-sigaretten beschikbaar waren, waaruit blijkt dat e-sigaretten niet leiden tot een terugval in een inhalatiegewoonte voor deze voormalige rokers.

De studie levert aanvullend bewijs dat rokers die niet kunnen of willen stoppen met andere goedgekeurde methoden moeten worden aangemoedigd om over te schakelen op e-sigaretten. Helaas is de huidige wereldwijde omgeving zo intimiderend dat rokers worden afgeraden om e-sigaretten te gebruiken, en zien we e-sigaret gebruikers terugvallen naar tabak roken vanwege angst voor hun gezondheid. Dit is ironisch en is het volledig in strijd met onderzoeken naar de veiligheid, het risicoprofiel en werkzaamheid van e-sigaretten als vervangers van roken.

Helaas overheersen emoties, dogmatisme en politiek momenteel boven wetenschappelijk bewijs, en dit is schadelijk voor de volksgezondheid. Farsalinos hoopt dat de Europese autoriteiten de huidige en vele andere onderzoeken zullen overwegen en passende maatregelen zullen nemen om de verkeerde informatie over e-sigaretten aan te pakken.

Het onderzoek is hier te vinden :
https://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2020/01/03/tobaccocontrol-2019-055190

Andere gegevens uit de Eurobarometer 2017 (officiële EU enquête)

EU barometer: met roken gestopte rokers

EU barometer :  met roken gestopte rokers

In Zweden zijn jarenlang de minste mensen die roken, omdat rokers daar overstappen op snus (een soort pruimtabak) overstappen.  In de UK zie je een daling doordat in de UK de overheid, de officiële gezondheidszorg zoals Brits kanker instituut, Brits longfonds en de Britse vroedvrouwen vereniging de e-sigaret als rookstopmiddel promoten. In de UK vindt al jarenlang het meeste onderzoek plaats naar de E-sigaret. Het beleid in de UK wordt daarop gebaseerd. Men ziet dat de E-sigaret nauwelijks risicovol is, vooral vergeleken met tabak roken.  En wordt de E-sigaret naast andere nicotine bevattende producten, zoals nicotine pleisters en nicotine kauwgum gepromoot als rookstopmiddel.

Informatie over sterfte door longkanker

Zweden minste longkanker

In Zweden kun je gewoon snus kopen. In de EU is snus verboden. Snus is een soort pruimtabak, en in Zweden heb je veel rokers die naar snus zijn overgestapt. Snus geeft geen extra doden of rokersziekten, wanneer je dat vergelijkt met mensen die niet roken. Lees hiervoor ook het artikel :
Rookloze tabak snus tot 1000 maal minder gevaarlijk dan roken

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Ik ben benieuwd of het verbieden van smaakjes een effect gaat hebben op hoeveel mensen overstappen van tabak naar de e-sigaret en of de succesratio hetzelfde blijft.
    Ik snap heus dat er enige vrees is dat kinderen door die smaakjes er mee beginnen, maar ze snijden zichzelf hiermee wellicht in de vingers.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org