Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Batterijen-in-broekzak

Oorzaken e-sigaret ontploffende batterijen geïnventariseerd: verkeerd gebruik

| 1 reactie


Er verschijnen in de media vaak hijgerige berichten over exploderende e-sigaretten. Nu zitten in elektrische sigaretten precies dezelfde batterijen als in andere apparaten. We worden dagelijks omringd door Li-ion batterijen en nagenoeg iedereen laadt ze zonder problemen op.  Ze zitten in apparaten als je tablet, smartphone, elektrische tandenborstel, elektrische fiets en auto enz. Bij deze lithium batterijen is de  batterijveiligheid in acht nemen is altijd belangrijk. Gelukkig is het aantal van dergelijke ongelukken beperkt. Het lijken er soms meer omdat meestal nogal een hype rondom een dergelijk bericht ontstaat. Daarbij blijft wat de oorzaak is vaak onderbelicht en wordt ook niet vertelt hoe wel veilig met batterijen om te gaan.

Oorzaak exploderende batterij : verkeerd gebruik

De oorzaak van exploderende batterijen is verkeerd gebruik.  Het is niet goed een batterij onbeschermd in je broek- of jaszak mee te dragen. Kortsluiting kan ontstaan als de batterij in aanraking komt met metaal of een andere batterij. Dus als je je sleutels of geld in je jaszak of broekzak hebt liggen is de kans groot dat je kortsluiting veroorzaakt.  Vaak bergen mensen twee of meer batterijen tegelijk  op. Dat moet niet onbeschermd gebeuren.

Batterijen-in-broekzak
Gebruik daarom beschermhoesjes om je batterijen, wanneer je ze vervoert. Heb je die niet bij de hand, stop dan elke batterij in een apart plastic zakje.

Beschermhoesjes voor batterijen ter voorkoming van kortsluiting

Beschermhoesjes voor batterijen voorkomt kortsluiting

Oorzaak exploderende baterij: meest verkeerd gebruik

In een  lijst  ecigone.com worden 214 e-sigaret gerelateerde en in media gerapporteerde explosies beschreven. Het artikel vergelijkt deze ongelukken met de 90.000 branden in de U.S. alleen veroorzaakt door sigaretten.  Indien bekend wordt de oorzaak van batterij explosies gegeven:

  • 79 keer tijdens opladen (meest voorkomende oorzaak: foute lader)
  • 57 keer tijdens gebruik (meest voorkomende oorzaak: incompatibele tank/batterij houder combinatie)
  • 44 keer tijdens transport (Na hard stoten/vallen, batterij met schade niet meer gebruiken)
  • 34 keer betrof het losse batterijen (meestal door contact met metalen voorwerpen, b.v. geld of sleutels in broek- of jaszak)

 Vaak aanwijzingen dat er iets mis is genegeerd

Wanneer de batterij vaak te warm wordt tijdens opladen of tijdens gebruik, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is met de batterij. Ook als de batterij gaat venten (gassen lozen) is de batterij niet meer goed.  Wanneer de gassen niet goed weg kunnen kan de batterij opzwellen. Dergelijke batterijen moet je nooit meer gebruiken, en zorg er voor dat de gassen weg kunnen vloeien. Dus niet in een doos zonder ventilatie stoppen.  In feite worden de explosies veroorzaakt door de druk van deze gassen, wanneer ze niet afgevoerd worden.

Koop bekende merken batterijen

Hoewel de meeste batterijen wel goed zijn, is het voor extra veiligheid aan te raden om voor een bekend merk te kiezen.  Bij een vaag onbekend merk weet je nooit zeker dat het betrouwbaar is.

Voorkomen van batterij ontploffingen

  1. Gebruik de oplader die bij het product geleverd wordt.
    Dit geldt in ieder geval voor elektrische sigaretten. Ga geen elektrische sigaret opladen met een oplader die voor een mobiele telefoon bedoeld is.
  2. Bewaar een batterij niet los in broekzak, jaszak of ander plek.
    Als batterijen in aanraking komen met metaal of een andere batterij kan er kortsluiting ontstaan.
  3. Verwijder je batterij uit de lader wanneer de batterij vol is
    Niet alle laders stoppen met laden wanneer een batterij volgeladen is.
  4. Gebruik batterijen die horen bij je e-sigaret en die voldoende sterk zijn
    Voor mensen die experimenteren met eigen coils bouwen is het van belang dat de coils specificaties binnen de veiligheidsgrenzen van de batterij vallen.
  5. Bewaar batterijen niet onder extreem hete omstandigheden.
    Niet in een dichte auto die lang in de hete zon stilstaat bewaren.
  6. Controleer de batterijhuls regelmatig op beschadigingen.
    Zelfs kleine beschadigingen kunnen grote gevolgen hebben, want deze huls zorgt onder andere voor de isolatie.

Waarschuwing overgenomen uit het dampforum over oude eGo batterijen

Het beste advies is om oude eGo pennetjes, vooral als ze al tijden (jaren) niet gebruikt zijn, weg te gooien en niet op te laden . Wil je toch nog een keer proberen te laden, stop ze dan een in speciaal daarvoor gemaakte zak of stalen blik/pan zodat er niets mis gaat, mochten ze onverhoopt toch ontploffen.

Als een batterij een tijd gelegen heeft, ontlaad deze zichzelf. Uiteindelijk zakt de batterij onder een acceptabel voltage en is diep-ontladen (zoals dat vaak genoemd wordt) Verreweg de meeste bijgeleverde ladertjes checken niet de status van de batterij en gaan gewoon volle bak laden. De meeste eGo pennen hebben hier geen ingebouwde bescherming tegen, waardoor de diep ontladen batterij veel te zwaar belast wordt, met een grote kans op een plof.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Pingback : E-sigaret vermindert risico overlijden door brand - Brandweer Londen

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org