Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Vlag-UK

UK: Verenigd Koninkrijk Staat gezondheidsclaims toe voor E-sigaretten in advertenties

| 1 reactie


Het Verenigd Koninkrijk is onderwijl het land met de meest vriendelijke houdingen ten opzichte van E-sigaretten. Het feit dat wetenschappers in het VK al jarenlang zeer uitgebreid onderzoek doet naar de effecten op de gezondheid heeft veel met het daar uitgestippelde beleid van doen. De artsen en politici aldaar hebben allang ingezien dat de e-sigaret nauwelijks een risico is voor de volksgezondheid. Met daarnaast als grote voordeel, dat dit bewezen het meest effectieve rookstopmiddel is. Sinds 2015 wordt in het VK door de officiële gezondheidszorg de E-sigaret gepromoot (Voorbeelden daarvan zijn het Britse Longfonds en het Britse Kanker Onderzoeks Instituut).

Het Verenigd Koninkrijk staat toe dat gezondheidsclaims worden gedaan voor E-sigaretten

Nu heeft het Verenigd Koninkrijk een nieuwe stap gezet door eindelijk toe te staan dat gezondheidsclaims worden gedaan door E-sigaret verkopende bedrijven.

De aankondiging is afkomstig van de Committees of Advertising Practice (CAP en BCAP), waarin staat:  gezondheidsclaims worden niet langer verbannen uit advertenties voor e-sigaretten.

Waar het op neer komt is dat kloppende gezondheidsclaims mogen. In de UK kunnen E-sigaret winkels dus rustig adverteren met het feit dat E-sigaret gebruik heel veel gezonder is dan tabak roken.
Dit is iets wat in Nederland (om je rot te schamen) niet mag. Met als gevolg dat het toch veel rokers deze boodschap missen. En wat voor veel verstokte rokers een gemiste kans is om te stoppen met roken. Voor mij persoonlijk geldt dat het mij zonder de elektrische sigaret nooit gelukt zij zijn om te stoppen met roken. En zo heb ik door de jaren heen al veel mensen ontmoet waar dat voor opgaat.

Het is gewoon treurig en het kost levens dat zowel onze politici alsmede (een slecht geïnformeerd) deel van medici rokers bij e-sigaretten wegjaagt. Ik de UK heeft men dat begrepen. En is daarom hard ingezet om vanuit de gezondheidszorg rokers te informeren en de E-sigaret in een positief daglicht te stellen.

Wat kunnen E-sigaret winkels nu zeggen over hun product?

De belangrijkste punten zijn:

  • Gezondheidsclaims mogen nu over E-sigaretten worden gemaakt wanneer deze beweringen kunnen worden bewezen door te verwijzen naar bewijsmateriaal.
  • Gezondheidsclaims mogen niet worden gemaakt over een specifiek assortiment producten, tenzij er bewijsmateriaal is over die specifieke producten.

Helaas zijn de claims nog steeds beperkt. Ze kunnen niet zeggen dat een bepaald assortiment producten veiliger is dan roken, tenzij ze bewijsmateriaal voor dat specifieke productassortiment kunnen verkrijgen.  Met andere woorden, E-sigaret verkopers kunnen brede claims maken, maar kunnen die claims niet koppelen aan een bepaald product.

Geen medische claims maken

Bovendien mogen ze geen medische claims maken. Dat is niet vreemd. E-sigaretten zijn immers geen medicijn. De ASA geeft enige opheldering over wat niet mag. Zij adviseren zij dat de woorden “herstellen”, “voorkomen”, “vermijden” of “genezen” waarschijnlijk als een medische claim worden beschouwd.
Voor meer informatie, zie de aankondiging door de Britse ASA-website :  Claims about health in ads for e-cigarettes. (claims over gezondheid in advertenties voor e-sigaretten.)

Gezondheidsorganisaties

Gelukkig konden en kunnen gezondheidsorganisaties in de VK het publiek op hun onderzoek gebaseerde informatie geven.

Hieronder een plaatje gemaakt door het Britse Kanker Onderzoeks Instituut

Cancer-research-UK-Evidence-e-cigarettes-2


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Ik denk dat de Nederlandse Overheid er wel rekening mee houd dat er meer in staatskas vloeit met het echte roken als met het elektrische roken!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org