Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

e-sigaret vervoeren per vliegtuig

Veilig vliegen, hoe vervoer je een e-sigaret in het vliegtuig?

| Geen reacties

Wanneer je naar een ander land vliegt is het natuurlijk belangrijk dat je kijkt hoe het bestemmingsland met  de e-sigaret omgaat. Is er iets verboden of beperkt? Onderzoek ook over er invoerbeperkingen zijn.

De regels die de vliegvaart hanteert zijn bepaald door de International Civil Aviation Organization, die verantwoordelijk is voor de veiligheid in het luchtruim. Zij geven ook de regels voor hoe elektrische sigaretten vervoerd mogen worden in vliegtuigen.e-sigaret vervoeren per vliegtuig

E-sigaretten verplicht in de handbagage

E-sigaretten mogen uitsluitend nog worden meegenomen in de handbagage. Voor de veiligheid van het vervoer in het vliegtuig zijn de batterijen het grootste probleem. Er zijn een aantal incidenten geweest waarbij e-sigaret verwarmingselementen per ongeluk werden geactiveerd en waardoor er in het vrachtruim brand ontstond.  Daarnaast wil een heel enkele keer een kapotte of verkeerd behandelde batterij exploderen. Dit laatste geldt trouwens ook voor lithium batterijen in mobiele telefoons, laptops, tablets e.d.

Bij vervoer in de handbagage heeft de vliegtuigbemanning de mogelijkheid tot ingrijpen wanneer er iets mis gaat. Wat in het bagageruim niet kan.

Koop verder batterijen bij betrouwbare winkels en gebruik alleen batterijen die zijn goedgekeurd voor je  apparaat. Een nagemaakte batterij heeft meer kans om een brand in je apparatuur te veroorzaken en kost je meer op de lange termijn.

Hoe e-sigaretten vervoeren?

Ze moeten dus verplicht in de handbagage meegenomen worden. Neem maatregelen  om ervan verzekerd te zijn dat deze niet per ongeluk geactiveerd kunnen worden. Dit kan het makkelijkste wanneer je batterijen los van de clearomizers vervoert. Je hoeft dan alleen de batterijen in de handbagage te vervoeren.

Zet batterijen uit! Dat kan meestal door 5x snel op het knopje te drukken.

Vraag eventueel bij de winkel hoe het moet, wanneer je niet meer weet hoe de batterij uitgeschakeld moet worden.

Pakketjes reservebatterijen die in de handbagage zitten moeten beschermd zijn tegen kortsluiting door ze apart te verpakken door :

  1. - In de origineel verpakte staat te laten
    – Wanneer ze niet in de originele verpakking zitten, isoleer de contactpunten door die met plakband te bedekken.
  2.  Plaats elke batterij afzonderlijk in een plastic zak of etui
  3.  Met plakband bij elkaar houden, zodat ze niet ten opzichte van elkaar kunnen schuiven
  4. Verpak batterijen zo, dat bij een val beschadigingen aan de batterij worden voorkomen.

Opladen of gebruik e-sigaret verboden in vliegtuig

Er is ook een verbod op het opladen van e-sigaretten tijdens de vlucht. Daarnaast is het  verboden e-sigaretten te gebruiken in de cabine.

Li-ion batterijen worden constant vervoerd in vliegtuigen. Zowel in e-sigaretten als in andere apparaten. (vrijwel ieder oplaadbaar apparaat)

Vergeet trouwens niet een batterij-oplader mee te nemen.

Dampvloeistof vervoeren in het vliegtuig

Vloeistoffen mogen in de handbagage alleen in hoeveelheden van maximaal 100 ml per stuk meegenomen worden. Deze moeten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje gestopt worden.

Neem  niet teveel mee in je handbagage. Doe de rest, goed verpakt, in je koffer. Lees na wat de voorwaarden zijn om vloeistoffen te vervoeren.

Regel : geen toxische stoffen

Vanwege het feit dat er ook een regel “geen toxische stoffen” is, en er tegenwoordig een doodshoofdje als waarschuwing op de flesjes staat, kan het verstandig zijn de vloeistoffen alleen in de bagageruim te vervoeren. Wil je ook wat dampvloeistof in je handbagage hebben, dan zou je dat kunnen overgieten in een ander flesje en bijvoorbeeld in je toilettas doen.  Houd er trouwens rekening mee dat zelfs sommige 0mg nicotine vloeistoffen (onterecht) een doodshoofdje op hun etiket hebben. Lucht heeft meer last van drukverschil dan vloeistof. Dus een halfvolle fles of clearomizer heeft meer te verduren, dan een volle.

Maak je clearomizer leeg.

Maak je clearomizers leeg.  Door de drukverschillen in vliegtuigen. Door de drukverschillen die er zijn in een vliegtuig, kunnen clearomizers gaan lekken.

Heb je wel een gevulde clearomizer, zorg er voor dat je hem in een wc-papiertje rolt en in een plastic ziplock zakje bewaart.

lithium-ionbatterijen natterijen

Er is een verbod op het vervoeren van oplaadbare lithium-ionbatterijen in het laadruim van passagiersvliegtuigen vanwege brandgevaar. Ze mogen wel in de handbagage meegenomen worden.

Extra veilig vervoer en opladen

De meeste batterij-ongelukken gebeuren tijdens het opladen. Zorg dus dat je in de buurt blijft wanneer je een batterij oplaadt. Voor extra veiligheid kun je een batterij in een lipo safe zak stoppen tijdens laden. Je kunt natuurlijk ook voor extra veiligheid de lipo safe zak meenemen, en al je batterijen daarin vervoeren. Zorg wel dat elke batterij hierin apart verpakt is. (ook te koop bij savevape.)

Extra informatie van de KLM over het vervoer van e-sigaretten en vloeistoffen.

Dampen op het toilet? Niet doen!

Rookmelders in een toilet van een vliegtuig worden zelfs al geactiveerd door kleine dampwolkjes van een elektrische sigaret. Je riskeert daarmee flinke boete, in de orde van grootte van 5000 dollar.

Lees hier meer over de regels in andere landen met betrekking tot de e-sigaret en dampen. Controleer ook  altijd bij de douane van het betreffende land hoe de regels zijn.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org