Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

mondhygienste

Elektronisch roken (e-sigaret) en je gebit, tanden en tandvlees – tandarts bericht

| 5 reacties

Elektronisch roken (is geen roken maar verdamping) is beter voor je gezondheid dan tabakssigaretten roken. Maar is overstappen van roken naar de de e-sigaret ook beter voor je gebit, tanden en tandvlees?

Overstap naar e-sigaret zelfde effect op gebit als stoppen met roken

Wanneer je tabak rookt ontstaan teer en koolmonoxide. De zogenaamde “teer” bevat schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Van de koolmonoxide is vooral bekend dat het slecht voor hart en bloedvaten is.  De teer en koolmonoxide krijg je niet meer in je lichaam wanneer je van roken overstapt naar e-sigaret gebruik (is een vloeistof verdampen). De damp van een e-sigaret kan wel nicotine bevatten. Maar nicotine is niet kankerverwekkend en heeft geen bijwerkingen die voor op de lange termijn schadelijk zijn, blijkt uit bevolkingsonderzoek.

Tabak roken is verbranding, e-sigaret is verdamping

Ontstoken tandvlees van tabak rokers bloedt minder snel dan van niet-rokers. Door de rook van tabakssigaretten vernauwen de bloedvaten in je tandvlees. Hierdoor doorbloedt het tandvlees niet goed. Deze slechte doorbloeding zorgt voor slechte zuurstof toevoer naar gebit en tandvlees. Hierdoor neemt de afweer tegen bacteriën in de tandplak af. Rokers hebben daardoor vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers.  Roken vertraagt ook het natuurlijk herstel en wondgenezing van je tandvlees. En verhoogt de kans op allerlei gebit en tandvleesziekten. Bijvoorbeeld tandvleesontstekingen, parodontitis en problemen bij tandherstellingen komen bij rokers van tabak vaak voor.

Een belangrijk verschil is dat er bij een elektrische sigaret geen verbranding is. Bij elektrische sigaretten is er geen vernauwing van bloedvaatjes in je tandvlees. Het resultaat is een beter doorbloed tandvlees wat een rits aan tandvleesproblemen vermijdt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook als je stopt met roken zonder of met behulp van een ander (nicotine bevattend) hulpmiddel.

Verder heeft de dampvloeistof voor elektrische sigaretten en ook de damp een licht anti-bacteriële werking. Dat komt door de PG die één van de basisstoffen is van dampvloeistof.

Daarnaast kunnen verbrandingsresten in tabaksrook donkere verkleuring bij je tanden en kiezen veroorzaken. Daar e-sigaretten teervrij zijn geven zij deze verkleuring niet. Het is dus niet de nicotine die bruin kleurt,  wat veel mensen denken.

Klachten bij tabak rokers niet zichtbaar

Tabak roken onderdrukt de verschijnselen van een tandvleesontsteking. Dat komt door de vernauwing van de bloedvaten. Het ontstoken tandvlees van tabak rokers bloedt minder snel dan van niet-rokers. Daarom zijn tandvleesontstekingen bij hen moeilijker te ontdekken. Daardoor kan die zich vrijwel ongemerkt uitbreidenen zelfs het kaakbot aantasten.  Roken zorgt er dus voor dat de tandvleesontsteking minder snel geneest en het kaakbot verder slinkt. Rokers hebben daarom meer kans hun tanden en kiezen te verliezen dan niet-rokers

Klachten die blootgelegd  worden na het stoppen met roken

Overstappen naar de e-sigaret of ander hulpmiddel kan veroorzaken dat verborgen klachten zichtbaar en voelbaar worden.  Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat de e-sigaret of het hulpmiddel de veroorzaker is van de klachten.

Er worden problemen blootgelegd die latent aanwezig zijn. Wanneer dit plaats vindt kan per persoon verschillen. Dit gebeurt meestal binnen 2 weken tot pakweg 2 soms 3  maanden na het stoppen met roken dan wel 2 weken tot 2-3  maanden na het overstappen naar e-sigaret gebruik.

Bloedend tandvlees

Je kunt last krijgen van bloedend tandvlees. Dit is een teken dat de doorbloeding in je  tandvlees beter word. Bij goed poetsen verdwijnt het vanzelf.

Parodontitis en ontstekingen

In de periode dat je rookt kunnen ontsteking onderhuids gewoon door gaan ook al voel je er niets van en kan de tandarts het niet zien. Daardoor openbaart parodontitis zich wel vaker pas na het stoppen met roken. Dit is geen gevolg van dampen (e-sigaret gebruik), maar het gevolg van stoppen met roken. Je tandvlees raakt weer beter doorbloed en als gevolg daarvan ook weer gevoeliger. Je gaat de ontstekingen en hun gevolgen voelen.  Ga met je klachten naar een tandarts of mondhygiënist.

Wel vooruitgang ondanks klachten

Al twee tot zes weken na het overstappen op e-sigaretten gebruiken  is het gunstige effect zichtbaar in je mond. De conditie van je tandvlees gaat niet verder achteruit. Ook zullen de resultaten van een tandvleesbehandeling bij de mondhygiënist beter zijn.

Ervaringen van de schrijfster van dit stuk

Mijn tandarts was enthousiast en instemmend toen ik vertelde dat ik overgegaan van roken naar e-sigaretten.  Maar zij had mij niet geïnformeerd dat stoppen met roken verborgen klachten bloot kon leggen.  Pas na een maand of drie na de overstap naar de elektrische sigaret kreeg ik last van mijn tandvlees en gebit. Toen bleek ook in mijn  geval dat er verborgen ontstekingsklachten en parodontitis zichtbaar werden. Na uitgebreide behandelingen die een aantal weken duurde, is alles weer op orde gekomen.

Andere mondproblemen tabak rokers

Naast een hogere kans op tandvlees ontstekingen kunnen door tabak roken ook nog afwijkingen in het mondweefsel (mond, tong en keel) ontstaan. En is er een verhoogde kans op mondkanker. Het verhogen van de kansen daartoe kunnen verlaagd of gestopt worden door te stoppen met roken, of over te stappen op een rookstop hulpmiddel als de elektrische sigaret.

Gebit en tandvlees onderhouden

Ga bij ernstige klachten snel naar de tandarts of mondhygiënist, en maak regelmatige afspraken. Voor tanden poetsen raadt meestal een elektrische tandenborstel , en bij tandvlees klachten kunnen ragers en Flossers enorm helpen.

Tips van Bol.com en producten voor gezond tandvlees, om ontstoken tandvlees op de juiste manier te verzorgen.  Belangrijk hulpmiddelen zijn : Ragers en flossers en  Elektrische Tandenborstels. En zorg op tijd voor vervanging van  Opzetborstels voor je elektrische tandenborstel.
Je kunt ook kijken bij het uitgebreide assortiment mondzorg artikelen van de Online drogist.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


5 reacties

  1. Pingback : Zo zit dat! | EA Sigaret

  2. Is de vloeistof, wanneer deze rechtstreeks op je tanden komt, slecht voor je tanden?

    Groet.

    • Nu ben ik geen tand(arts), maar met de kennis die ik heb lijkt het me niet. Er zit geen suiker in. En de de basisstoffen van de dampvloeistof, PG en VG zijn bacterie remmend. En het zijn geen agressieve stoffen. Daarnaast zit PG ook in tandpasta, dat zouden ze niet doen als het slecht voor de tanden is. Dus ik kan niet zo verzinnen wat er verkeerd

  3. Als je de geconcentreerde vloeistof in je mond krijgt krijg je ook een flinke dosis nicotine in je mond. Vast niet goed voor je tanden maar ze vallen vast niet spontaan uit. Ik zou zeggen mond goed spoelen, zoals in de bijsluiter staat. Bij een grote hoeveelheid vloeistof in je mond of doorslikking 112 bellen.

    • Als je het flesje aan je mond zet en gaat drinken krijg je grote hoeveelheden binnen. Maar je bent ook gek als je dat gaat doen. Daarvoor is dampvloeistof natuurlijk helemaal niet bedoeld. De hoeveelheden vloeistof die niet goed verdampt bij veel te hard zuigen en zo binnenkrijgt stelt toch niet echt veel voor. Ook niet qua nicotine. En ik neem aan dat als je een keertje heel erg hard aan het zuigen bent, je dat daarna toch echt niet een 2e keer doet.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org