Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

e-sigaretten

Kankerrisico E-sigaret meer dan 100 keer lager dan WHO, EPA & FDA-richtlijnen

| Geen reacties

Metingen van elektronische sigaret-gegenereerde dampdeeltjes om longkankerrisico’s van actieve en passieve gebruikers te evalueren

De ELCR-waarde (Excess Lifetime Cancer Risk ) van de E-sigaret-aerosol** is lager dan die van traditionele sigarettenrook, en ook lager dan de richtwaarden die zijn gedefinieerd door EPA, FDA en WHO.

(**Aerosol bestaat uit kleine druppeltjes vloeistof, die ook vaste stofdeeltjes kunnen bevatten.   Wolken en mist, maar ook E-sigaret damp zijn daar voorbeelden van)

EPA =  Het Environmental Protection Agency is het onafhankelijke federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu.
WHO = Wereldgezondheidsorganisatie
FDA = Food and Drug Administration, is het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen controleert.

De overeenkomstige ELCR-waarde van de E-sigaret-aerosol is lager dan die van traditionele sigarettenrook, en ook lager dan de richtwaarden die zijn gedefinieerd door EPA en WHO.
Het teveel aan levensbedreigende kankerrisico van E-sigaret gebruik is meer dan 100 keer lager dan de EPA & FDA-richtlijnen die de absolute veiligheid afbakenen. Helemaal veilig word gedefinieerd als 1 uit 1 miljoen risico. Bij E-sigaretten is dat kleiner dan 1 : 100 miljoen.

De potentiële kankerverwekkende effecten als gevolg van het inhaleren van door de E-sigaretten gegenereerde aerosolen werden geëvalueerd met behulp van een Excess Lifetime Cancer Risk (ELCR) -model dat rekening houdt met inademen van zowel submicron als super-micron deeltjes, (verwijzend naar naar het deeltjesoppervlak). Er werd aerosol  geproduceerd door verwarming op 300 ° C. De door E-sigaretten gegenereerde deeltjes (zowel met als zonder nicotine)  werden vergeleken met al bekende gegevens over toxische stoffen. Ook werd rekening gehouden met typerend rookgedrag van mannelijke en vrouwelijke Italiaanse e-sigaret gebruikers.

Het onderzoek :
Measurements of electronic cigarette-generated particles for the evaluation of lung cancer risk of active and passive users


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org