Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Meeroken Meedampen, invloed op omstanders? onderzoek e-sigaret en omgeving

| Geen reacties

Artikelen over e-sigaret gebruik en invloed voor omstanders op deze website :
Meeroken-elektrische-sigaret
In dit onderzoek, geven de gevonden meetgegevens aan dat eventuele extra stoffen aanwezig in de binnenlucht, afkomstig van de uitgeademde e-sigaret damp, geen luchtkwaliteit probleem vormen voor omstanders.

Elektronische-sigaret-levert-damp-die-precies-bevat-wat-je-zou-verwachten
Gangbare sigarettenrook (datgene wat een roker inhaleert) had ongeveer 1.500 keer meer schadelijke en potentieel schadelijke bestanddelen (HPHC) dan e-sigaret aërosol, of gewone lucht in de kamer. Kortom:

  • HPHCs van e-sigaretten was gelijk aan lucht in de ruimte;
  •  geen sigaretten-rook-afgeleide HPHCs werden gedetecteerd in de e-sigaret damp;
  •  Deze resultaten ondersteunen degenen die pleiten voor de relatieve veiligheid
  •  “verminderde blootstelling aan toxische stoffen”,  zowel voor dampers als voor omstanders.

Meedampen, het is geen meeroken

Je kunt dit beter meedampen dan meeroken noemen. Want bij een e-sigaret vindt geen verbranding plaats, en daardoor is er GEEN rook met ingeademde teer met kankerverwekkende stoffen en GEEN  koolmoonoxide wat grote negatieve invloed op hart en bloedvaten heeft. Maar (waterige) damp met vrij onschuldige stoffen en optioneel bevat de te (ver)dampen vloeistof wel of geen nicotine. De uitgeademde damp bevat weinig nicotine, wat op 30 cm afstand van het gezicht van de gebruiker al verdwenen is. Want nicotine breekt snel af in de open lucht.

Lijst met onderzoeken en artikelen meedampen

Wanneer je nog andere onderzoeken kant, meld deze a.u.b. in een reactie of aanmelden bij de linklijst.  Hieronder het overzicht en informatie over tot nu toe bij ons bekende onderzoeken.

Lijst met onderzoeken en artikelen gezondheid

Naast onderzoeken die gaan over welke stoffen er in de damp zit, en welke stoffen er in uitgeademde damp van elektrische sigaretten, zijn er ook gezondheids-onderzoeken.  Deze geven ook een indicatie over de schadelijkheid van uitgeademde damp voor derden. Doordat damp (vrijwel) onschadelijk is voor de gebruiker is de kans vrijwel nihil geworden dat een omstander er schade door kan ondervinden. De lijst met onderzoeken die gaan over gezondheid staat in een ander artikel op deze website.
Bekijk de lijst met onderzoeken over de elektrische sigaret en gezondheid


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org