Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

hartslag-2

Studie: E-sigaret geeft geen hart- en vaatziekten bij E-sigaret gebruik door niet-rokers

| Geen reacties

April 2019 – Een online gepubliceerde studie in het American Journal of Medicine, meldt dat er geen verband bestaat tussen e-sigaret gebruik en hart- en vaatziekten bij niet-rokers. Deze studie gebruikte gegevens van de Behavioral Risk Factor Surveillance Survey (BRFSS).  Men had gegevens over 15863 e-sigaret gebruikers en 12908 betrof duaal gebruik (mensen die roken naast e-sigaret gebruik).

Men bekeek hier gegevens van mensen (44852) die eerder een cardiovasculaire ziekte (inclusief een hartaanval, coronaire hartziekte of beroerte) hebben gehad. (Deze mensen kiezen dan vaak een e-sigaret om te stoppen met roken, of wanneer dat niet lukt te minderen.)

De auteurs rapporteerden geen verband tussen huidig e-sigaret gebruikers en hart- en vaatziekten bij niet-rokers. Om dit te lezen moet je wel even zoeken, want blijkbaar is men vergeten?? dit in de conclusie van het onderzoek te vermelden. Wel zie je het terug in de resultaten van het onderzoek.

In de conclusie werd wel vermeld dat zogenaamde duaal gebruik (mensen die zowel roken als e-sigaret gebruiken) een grotere kans hadden op een cardiovasculaire aandoeningen hadden.

De conclusie is erg vreemd. Daarin vergeet men dus te melden dat er “niets” gevonden wordt bij alleen e-sigaret gebruik. Maar omdat bij duaal gebruik wel verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen vindt, vindt men dit een argument om op verder onderzoek met als motivatie het waargenomen risico bij e-sigaret gebruik.

Dat risico kennen we ook van tabak roken alleen. De meest logische verklaring is dan ook dat bij duaal gebruik de verhoogde kans op hart- en vaatziekten veroorzaakt wordt door het roken van tabak. Want eerder was al in de resultaten al te zien dat het niet door e-sigaret gebruik komt.

De studie zelf :
Association Between E-Cigarette Use and Cardiovascular Disease Among Never and Current Combustible-Cigarette Smokers


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org