Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

e-sigaret dagelijks gebruik jongeren 0,6 procent

Met e-sigaret experimenterende jongeren geeft geen frequent gebruik en geen opstap naar tabak roken

| Geen reacties

Onderzoek onder 248 324  van 13  -15 jaar oud. Doel van dit onderzoek was om te onderzoeken of tijdens een periode van beperkte regulering van e-sigaretten en snelle groei van het gebruik, het roken genormaliseerd is geworden bij jongeren.
De onderzoeksgegevens komen uit Engeland, Schotland en Wales uit de jaarlijks terugkomende YouGov-enquête.

Uit dit onderzoek blijkt dat e-sigaret gebruik nog steeds ongebruikelijk is bij jongeren en dat jongeren vooral hoofdzakelijk e-sigaretten een enkele keer uitproberen. En dat regelmatig E-sigaret gebruik veel minder vaak gedaan wordt door jongeren die nooit hebben gerookt (0,1%).

Jongeren die e-sigaretten uitproberen gaan niet  dagelijks gebruiken of tabak roken

Wat voegt dit onderzoek toe?

Wat was er al bekend over dit onderwerp

E-sigaret-experimenten nemen toe onder jongeren die nog niet eerder tabak hebben gebruikt, wat leidt tot de vrees dat e-sigaretten roken renormaliseren.

Experimenteren met e-sigaretten vertaalt zich echter niet in het reguliere gebruik van e-sigaretten en het aantal rokers onder jongeren blijft dalen.

Er is niet getest of de toename van e-sigaretten is genormaliseerd, of voor vervanging van het rookgedrag onder jongeren heeft gezorgd.

Wat deze studie toevoegt

Terwijl het tempo van de daling voor tabak roken tussen 2011-2015 marginaal traag was, werd dit ook gevonden voor cannabis en alcoholgebruik. Bovendien versnelde de waargenomen afname van de acceptatie van rookgedrag in deze periode.

Onze bevindingen ondersteunen NIET de hypothese dat e-sigaret gebruik tabak roken normaliseert bij  jongeren gedurende een periode waarin de e-sigaret markt groeide maar grotendeels ongereguleerd was in het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek is te vinden op:
Have e-cigarettes renormalised or displaced youth smoking? Results of a segmented regression analysis of repeated cross sectional survey data in England, Scotland and Wales

Youth Survey factsheet


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org