Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Elektrische sigaret opstap naar tabak voor tieners of jongeren?

| Geen reacties

Zowel het verkopen van tabak als elektrische sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar is verboden. Desondanks weten we dat teenagers experimenteren, en vaak ondanks hun leeftijd toegang krijgen tot sigaretten. Daarnaast is ook de vraag wat de 18plus jongeren doen.

Het Trimbos instituut heeft dit voor Nederland onderzocht . Ook zijn er in andere landen onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld het Gardiff University onderzoek (Wales) en andere onderzoeken in Engeland en de VS. En eigenlijk wijzen die altijd dezelfde kant op. Er is geen gateway.  Wel zijn er aanwijzingen dat de e-sigaret ook voor tieners een Way-out is, een weg om tabaksgebruik te stoppen.

Ook bij tieners is de e-sigaret een Way-out in plaats van gateway naar tabak

Ook bij tieners is de e-sigaret een Way-out in plaats van gateway naar tabak

Let op de vraagstelling bij de percentages

Diverse getallen die je vindt is vaan een antwoord op de vraag of een tiener wel eens een e-sigaret of tabakssigaret gebruikt heeft. Wanneer een tiener 1 of 2 maal een e-sigaret of tabakssigaret gebruikt, en daarna dat nooit meer doet, telt deze tiener wel voor het percentage.  Terwijl dit juist een NIET-gebruiker is geworden.  Ook de vraag of een tiener de vorige maand gebruikt heeft zegt weinig. Vooral van belang is of de jongere dagelijks gebruikt.

In Hawaï is in 2013 een onderzoek naar gebruik gedaan bij teenagers. Waarbij gekeken is naar hun gebruik in de vorige maand, en naar dagelijks gebruik. E-sigaret gebruikt de laatste maand, 18 procent. terwijl het percentage teenagers dat dagelijks gebruikt 2 procent is. Maar het hogere e-sigaret gebruik zorgt niet voor een hoger tabaksgebruik, want dat was juist 7 procent lager in Hawaï dan in de hele VS.

Hoewel bij het Gardiff  onderzoek 12,3 procent van de ondervraagde jongeren tussen 11 en 16 jaar wel eens een e-sigaret heeft geprobeerd, zegt slechts 1,5 procent dat regelmatig (= minimaal een keer per maand) te doen. De jongeren die wél regelmatig een e-sigaret gebruikten, rookten in die tijd ook al tabak.

Uit het Trimbos onderzoek van oktober 2014 (jongeren 12-21 jaar) blijkt dat de meeste jongeren die zeggen wel eens een e-sigaret te hebben geprobeerd, al rokers zijn.  Het percentage jongeren dat gestopt is met roken (12%) is twee keer zo groot bij e-sigaret gebruikers dan bij rokende jongeren die nooit een e-sigaret heeft gebruikt (6%).

Het Britse ASH (Action on Smoking and Health):
90% van de regelmatige gebruikers, en mensen die af en toe een e-sigaret gebruiken, zijn jonge mensen die al roken of gerookt hebben. Het onderzoek toont ook aan dat 98% van de kinderen die nog nooit gerookt hebben, zelfs nooit een e-sigaret hebben geprobeerd.

American journal of preventive medicine:
Onderzoek onder studenten.  Het gebruik van verschillende nicotine-bevattende producten werd onderzocht, op een campus waar tabaksgebruik verboden was.  Er werd onderzocht of het eerste product dat een student probeert latere gebruik van tabak kan voorspellen. Eén van de conclusies was dat elektrische sigaretten wel vaker behoorde tot de producten die uitgeprobeerd werden door jongeren. Maar dat het gebruik daarvan niet werd doorgezet in dagelijks dan wel niet dagelijks gebruik. Dit in tegenstelling tot sigaretten en andere tabaksproducten.

Er is geen opstap, e-sigaretten lijken jongeren juist weg te houden van tabak!

Ondanks dat men zich afvraagt of e-sigaretten een opstap zijn voor teenagers naar tabakssigaretten, lijkt dat nergens te gebeuren. De cijfers lijken er juist op te wijzen dat e-sigaretten jongeren weghouden bij het uitproberen van tabakssigaretten.

Keuze tabakssigaret of elektrische sigaret?

En betreft het een elektrische sigaret die nicotine bevat of niet?

Je wilt natuurlijk dat een jongere met GEEN van beide start. Maar moet zou je een voorkeur moeten geven dan gaat die wel uit naar de elektrische sigaret. Omdat die geen teer en koolmonoxide geeft. En weinig schadelijk is in vergelijking met een tabakssigaret.  Daarnaast is het de vraag met of tieners experimenteren met e-sigaretten met of zonder nicotine. Nicotine is verslavend maar is niet kankerverwekkend.

Verder blijkt voor een aantal mensen de nicotine uit een e-sigaret minder verslavend te werken dan in een tabakssigaret. Wat het vermoeden geeft dat ook bij een startende gebruikers de kans op een nicotineverlaging daarmee kleiner is.

In tabak zitten stoffen die de verslavende werking aan tabak versterken. Die verstekende stoffen zitten niet in een e-sigaret. Zodat er een groep mensen is die makkelijk overstapt op elektrische sigaretten. En daarna vrij makkelijk overstapt op elektrische sigaret gebruik zonder nicotine. Dit geldt trouwens niet voor elke overstapper naar een elektrische sigaret.

Smaak-aanduidingen niet aantrekkelijk voor jongeren

Niet-rokende tieners tonen een zeer lage interesse in het gebruik van e-sigaretten, zelfs niet wanneer deze aangeboden worden met een verscheidenheid aan smaken als: framboos, kauwgom , gombeertjes, en vanillebonen, volgens een studie online gepubliceerd in het tijdschrift Nicotine & Tobacco Research. Onderzoekers ondervroegen 216 niet-rokende tieners leeftijd 13-17 jaar.

Laatste onderzoek over e-sigaret gebruik van jongeren

Linda Bauld is spreker op het Global Forum on Nicotine. Zij heeft al het onderzoek wat er wereldwijd bekend is in juni 2015  over jongeren en e-sigaretgebruik bestudeert.
Zij bespreekt de gevonden onderzoeken en schetst een totaalbeeld.

Bronnen :
Trimbos onderzoek okt 2014 – Kennis, opvattingen en gebruik van e-sigaretten onder jongeren Onderzoek : Electronic-cigarette use among young people in Wales
Onderzoek sept 2014 van: Het Britse ASH (Action on Smoking and Health)
American journal of preventive medicine: First-Tried Tobacco and Current Use in College Students
Oxford journals : The impact of flavor descriptors on nonsmoking teens’ and adult smokers’ interest in electronic cigarettes

Later toegevoegd: 2016 onderzoek e-sigaret geen opstap naar roken

In interviews met jonge mensen van 16 tot 25 jaar in Engeland en Schotland, vertelde het merendeel van de ondervraagden dat e-sigaretten de kans verkleinde dat ze zouden gaan roken.
“Er waren heel weinig aanwijzingen bij deze jongeren dat e-sigaretten tot een verhoogde kans op roken  zou toenemen,” zei Dr Neil McKeganey die het onderzoek leidde.  “De meerderheid van de geïnterviewden inclusief de e-sigaret gebruikers vindt roken zeer negatief.  Ook vonden ze dat gebruik van e-sigaretten  iets totaal anders is dan tabak roken.”
Ook bij dit onderzoek was de eindconclusie dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat e-sigaretten werken als opstap naar tabak roken.

Onderzoek :  E-cigarettes: Gateway or roadblock to cigarette smoking?

Later toegevoegd 2017:

onderzoek :  Young people do not associate e-cigarettes with increased likelihood of smoking

Bewaren


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org