Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

2019-jongeren-vs-geen-esigaret-epidemie

Onderzoek: E-sigaret epidemie VS jongeren bestaat niet

| Geen reacties

Allerlei officiële instanties in de VS roepen al pakweg een jaar dat er een forse toename van jongeren is die verslaafd zijn aan e-sigaretten, wat ze dan overdreven een epidemie noemen. Niemand wist waarover men het had want zij hebben een aantal maanden lang de cijfer niet geleverd waarop zij baseerden.  Uiteindelijk bleek dit gebaseerd op een bevolkingsonderzoek. Alleen bleken andere experts die deze data nader onderzochten de epidemie niet te kunnen vinden. Wel bleek dat onterecht men elke jongere die ooit een e-sigaret had aangeraakt bij elkaar opgeteld hadden. Dus de experimenterende jongeren die daarna nooit meer een e-sigaret aanraken vielen op die wijze onder het rijtje gebruikers.

De feiten over e-sigaretten en jongeren worden goed weergegeven door onderstaande onderzoek

Onderzoek met gegevens uit de VS National Youth Tobacco Survey 

2019-jongeren-vs-geen-esigaret-epidemie

De rondjes geven de dagelijkse gebruikers aan. Je ziet dat aantal rokers (zwarte rondjes) daalt en aantal e-sigaret gebruikers (rode rondjes) stijgt. E-sigaretten zorgen dus niet voor een stijging van het aantal rokers.  Het experimenteren met “brandbare” producten daalt (zwarte driehoekjes). Het aantal experimenterende jongeren dat e-sigaretten gebruikt stijgt (groene driehoekjes). Maar is niet iets om je feitelijk druk over te maken. Ze gebruiken het een enkele keer, niet dagelijks.  Al met al zie je gebruik gevaarlijke brandbare producten waaronder sigaretten  dalen. En dat is het belangrijkste.

Conclusies beschreven in het onderzoek :  De NYTS gegevens ondersteunen NIET de regelmatig geuite claim van een nieuwe epidemie van nicotineverslaving door gebruik van e-sigaretten, noch hoef je bang te zijn dat het dalen van tabaksverslaving bij jongeren na jaren van vooruitgang ongedaan wordt gemaakt. Bij de huidige gebruikers van e-sigaretten die nog nooit tabaksproducten hadden geprobeerd, wezen reacties consequent op minimale afhankelijkheid.

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org