Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

jongeren-dampen-9

Onderzoek : voor jongeren e-sigaretten geen gateway naar roken

| 1 reactie

Nieuw onderzoek toont opnieuw aan e-sigaretten voor jongeren geen opstap zijn naar tabak  roken. De  actiegroep tegen roken, ASH Wales Cymru houdt jaarlijks een enquête. Er werden meer dan 830 jongeren ondervraagd in de leeftijd van  11 tot 18 jaar.

Voor het derde opeenvolgende jaar toont het onderzoek aan dat er geen verband is tussen jongeren die e-sigaretten gebruiken en het starten met tabak  roken.

Gezondheidswerkers maakten zich zorgen dat door de snelle opkomst van e-sigaretten deze roken zouden ‘renormaliseren’ en daarmee voor jongeren zouden gaan fungeren als een makkelijke opstap richting tabak roken.

Ook bij jongeren : rokers en ex-rokers gebruiken e-sigaretten

Van de jongeren die  zowel e-sigaretten als tabak sigaretten gebruikten (of gebruikt hadden), was 90% gestart met tabak voordat ze e-sigaretten gebruikten. Dat duidt er op dat een ‘gateway’ theorie niet klopt. Het rapport bevestigt dat het gebruik van e-sigaretten wordt beperkt tot rokers of ex-rokers. E-sigaretten worden zelden gebruikt door mensen die nooit gerookt hebben.

Drie jaren onderzoek in Wales : geen opstap naar roken, maar juist uitweg uit rookverslaving

Meer dan 30% e-sigaret gebruikers is gestopt met roken

Meer dan 30% van de e-sigaret gebruikers is helemaal gestopt met roken. Redenen om voor e-sigaretten te kiezen varieerden van smaak, vrienden die ze gebruikten, uitproberen om te kijken wat het is.
Jongeren uit de armste delen van Wales  hadden in 25% van de gevallen vaker een e-sigaret gebruikt in vergelijking met hun collega’s in de minder achtergestelde gebieden van het land.

Wales-onderzoek-jongeren-e-sigaret-gebruik-02B

Statistieken Jongeren vergelijkbaar met volwassenen

Deze statistieken over  jongeren komen overeen met recente resultaten over het gebruik bij volwassenen in de Welsh Health Survey 2015. Van de 6% van de Welsh bevolking die e-sigaretten gebruikt, was gebruik  daarvan door  niet tabak rokers verwaarloosbaar (0,06%).

E-sigaret gebruikers verminderen schade aan hun lichaam

Suzanne Cass, Chief Executive van ASH Wales zei: “Voor het derde jaar op rij bevestigt ons onderzoek dat jongeren geen e-sigaretten gebruiken als ze nooit eerder hebben gerookt.  We zijn blij om te zien dat deze resultaten bevestigen dat e-sigaretten worden gebruikt als een stoppen met roken apparaat, vergelijkbaar met nicotinepleisters of kauwgom.  Het aantal jongeren in Wales die roken blijven dalen. E-sigaret gebruikers verminderen schade aan hun lichaam veroorzaakt door giftige en kankerverwekkende tabaksrook. ”  Zie ook het artikel op ASH Wales.

jongeren
De volledige resultaten: ‘E-sigaretten en Young People

ash wales  new-research-shows-e-cigarettes-are-not-a-gateway

ukctas new-research-e-cigarettes-not-a-gateway-to-smoking-for-young-people


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Dampen is geen opstap naar roken.
    Nu ik een tijdje damp heb ik ook nog nooit een e-sigaretten handel mensen zien aansporen om eens te gaan roken. De e-sigaretten handel houd bewust zich bezig rokers aan te sporen om met roken te stoppen en voor een minder schadelijk alternatief te kiezen. Het lijken wel wereldverbeteraars die de mensen helpen, daar waar overheden steeds in falen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org