Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Research over Jongeren en e-sigaret gebruik

| 1 reactie

Vergelijkbare tendensen als in onderstaande grafiek zie je ook in onderzoeken van andere landen. Dit betreft E-sigaret gebruik in de laatste maand. Dit betreft meestal geen langdurig gebruik maar hoofdzakelijk een enkele keer of enkele keren experimenteren.  Verder is uit onderzoek gebleken dat jongeren het meest experimenteren met e-sigaretten die geen nicotine bevatten. (ruim 80% gebruikt geen nicotine, 2015 NIDA Monitoring the Future survey). Vooral in de US en UK zijn er veel gegevens over jongeren.

Smoking-and-Vaping-by-Teenagers-org

Daarnaast worden cijfers vervormd weergegeven in de media over gebruik bij jongeren. Vaak wordt in diverse onderzoeken gevraagd naar het gebruik in de laatste maand. Die getallen getotaliseerd bekeken kunnen hoog lijken.  Terwijl dat vaak weinig zegt, want veel jongeren experimenteren. Wanneer een tiener 1 of 2 maal een e-sigaret of tabakssigaret gebruikt, en daarna dat nooit meer doet, telt deze tiener als gebruiker voor het percentage. Terwijl dit juist een NIET-gebruiker is geworden. Daarnaast wil je toch liever dat jongeren met een nicotine vrije e-sigaret experimenteren, dan dat ze ongezonde tabak roken.  In diverse onderzoeken komt naar voren dat jongeren die e-sigaretten dagelijks gebruiken, meestal ook roken. (Dagelijkse gebruikers die niet roken = 0,2%  – CDC data). Waarom jongeren e-sigaretten gebruiken is tot nu toe blijkbaar nooit gevraagd. Misschien gebruiken de kleine groep frequente gebruikers de e-sigaret als rookstop middel, net zo als 99% van de volwassenen dat doen.

jongeren-laatste-30-dagen-gebruik

Angst is dat jongeren verslaafd raken aan roken is begrijpelijk.  Maar het gateway effect van dampen naar  roken blijkt  niet realistische en gebaseerd op onrealistische angst.  Pakweg 40 jaar geleden dacht men dat  blowen automatisch tot heroine verslaving leidde. Dat werd uitgebeeld in films en weekbladen. Tegenwoordig hoor je niemand daar meer over.  Het is een klassiek argument. Als je regels wilt stellen aan een relatief onschuldig genotmiddel zeg je dat het leidt tot iets veel ernstigers. Anekdotisch bewijsmateriaal is altijd wel te vinden.  Maar zegt weinig. Jammer genoeg is betrouwbaar cijfermateriaal is vaak minder beeldvormend.

Een onafhankelijk onderzoek in de Verenigde Staten

Deze studie trekt claims  dat e-sigaretten jongeren tot roken aanzet in twijfel. Dit onderzoek laat zien, dat het uiterst zeldzaam is om niet-rokende jongeren te vinden, die met e-sigaretten experimenteren  en daarna regelmatige gebruikers van e-sigaretten worden. Het meeste e-sigaret gebruik bij niet-rokers is zeldzaam en is experimenteel. Het e-sigaret gebruik is bij niet-rokers een louter sociaal fenomeen zonder verslavende component. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat e-sigaretten een opstap zijn voor jongeren naar roken. Voor nu, is er geen reden om aan te nemen dat het gebruik van e-sigaret het gebruik van tabak  verhoogt bij adolescenten.  Het onderzoek is te vinden op :
Frequency of youth e-cigarette and tobacco use patterns in the U.S

Cijfers uit de VS van 2016

Tieners gebruiken e-sigaretten als een alternatief voor roken. Dat is de reden waarom het aantal Amerikaanse tiener die roken snel afnemen. Zie de trentlijn die vanaf pakweg 2013 harder daalt.  En overeenkomt met het meer in omloop komen van e-sigaretten.

daling-jongeren-die-roken-VS

E-sigaret gebruik jongeren VS –  National Youth Tobacco Survey

I-am just not seeing that teen vaping epidemic

Bron : CDC – National Youth Tobacco Survey

Het aantal jongeren in de 2018 survey dat nog nooit gerookt heeft maar wel regelmatig e-sigaretten gebruikt  is 95316 . Dat is 0,6% van de totaal aantal jongeren  14,8 miljoen.

In  2017 is het grootste onderzoek onder jongeren die e-sigaretten gebruiken en roken gedaan in de UK

Uit dit  onderzoek  gehouden onder Britse 11- tot 16-jarigen blijkt dat jongeren die experimenten met e-sigaretten niet over gaan naar regelmatig gebruik van e-sigaretten. Niet rokende tieners gaan niet regelmatig e-sigaretten gebruiken. En het aantal jongeren dat rookt daalt.

Vervolg in 2018 van UK jongeren onderzoek

Uit dit vervolgonderzoek blijkt dat e-sigaret gebruik nog steeds ongebruikelijk is bij jongeren en dat jongeren vooral hoofdzakelijk e-sigaretten een enkele keer uitproberen. En dat regelmatig E-sigaret gebruik veel minder vaak gedaan wordt door jongeren die nooit hebben gerookt (0,1%).

Hieronder een overzicht van artikelen,  onderzoeken en studies die gedaan zijn over jongeren en e-sigaret gebruik


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Pingback : Jongeren die e-sigaretten proberen worden niet snel tabaksroker

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org