Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Bernd Mayer

Toxicoloog Bernard Michael Mayer : Slechte reputatie van e-sigaret is schandaal

| 5 reacties

<strong>Toxicoloog Mayer van de Karl-Franzens Universiteit Oostenrijk zegt : Slechte reputatie van de e-sigaret is een politiek gezondheidsschandaal.

Bernhard-Michael Mayer is professor aan de Karl-Franzens Universiteit in Graz, Oostenrijk, waar hij aan het hoofd van het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie staat.

“E-sigaretten zijn weinig schadelijk voor de gezondheid, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt”,  zegt de  Oostenrijkse onderzoeker en professor Bernhard-Michael Mayer. Hij noemt deze onterechte negatieve beoordeling een politiek gezondheidsschandaal.
=> Hieronder de mening van Bernhard-Michael Mayer :

Nicotine vergelijkbaar met cafeïne

In E-sigaretten vindt namelijk verdamping plaats.  De toxicoloog “Het resultaat van die verdamping is een mist, een aërosol, zoals ontstaat bij bijvoorbeeld astma inhalators. En daardoor ontbreken verbrandingsproducten die de schadelijke effecten van tabaksrook veroorzaken totaal” Zelfs wat betreft nicotine, wil Mayer de misleidende vooroordelen wegnemen: “nicotine heeft een slechte reputatie, omdat het altijd geassocieerd wordt met  roken. Maar als je kijkt naar geïsoleerde nicotine, dan zie je dat nicotine een vrij onschadelijke stof is. Te vergelijken met cafeïne. ”

Deze mening wordt ondersteund door andere wetenschappers en door bevolkingsonderzoek in Zweden en Noorwegen. In deze landen wordt veel rookloze tabak (snus) te gebruikt. Ook bij snus gebruik krijgt men niet de schadelijke rook binnen.  Maar snus bevat meestal wel een hoger percentage nicotine als tabaksigaretten. Uit onderzoek onder de bevolking bij Zweden en Canada blijkt dat snus-gebruikers en in Canada “rookloze tabak” gebruikers niet ongezonder zijn als mensen die nooit tabak gebruiken. Ook hebben Snus-gebruikers hebben geen hogere overlijdensaantallen. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat de eerder vermoedde schadelijkheid voor bloedvaten niet waarneembaar is.

Politiek gezondheid schandaal

De slechte reputatie van e-sigaretten is dus gewoon verkeerd.  Mayer vindt: “Er zijn een aantal prachtige studies die giftige stoffen in het bloed van rokers hebben gemeten voor en na de overstap naar e-sigaretten – en binnen een paar weken waren de gifstoffen op hetzelfde niveau als bij Niet-rokers.

Mayer ziet dat er bewuste een slechte beeld van e-sigaret wordt weergegeven en spreekt letterlijk van een politiek gezondheid schandaal. “Er zijn talloze artikelen waar mensen met COPD, mensen met chronische bronchitis hun ervaring melden. Deze mensen kunnen de progressie van deze ziekte echt stoppen door te stoppen met roken en over te schakelen naar e-sigaretten”.

Ook dit positieve gezondheidseffect voor mensen met COPD en astma is aangetoond door verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Het is slecht als het effect is dat rokers niet durven overstappen

Veel argumenten tegen e-sigaretten zijn vergezocht,  en hebben als effect dat rokers niet overstappen naar e-sigaretten. Ongeveer 14.000 mensen in Oostenrijk per jaar sterven aan de gevolgen van roken. (In Nederland zijn dat er 20000, red.).  Bij grootschalige overstappen naar e-sigaretten zal dat aantal snel naar beneden bijgesteld kunnen worden, volgens de overtuiging van de toxicoloog.

Het gaat om geld. De e-sigaret veroorzaakt naast een forse daling van tabak roken, ook een daling van de verkopen van stoppen met roken hulpmiddelen. (Wanneer veel rokers overstappen naar de e-sigaret zullen ook de verdiensten aan geneesmiddelen tegen kanker en hartziekten substantieel dalen.) Daarnaast missen regeringen een belangrijk deel aan  belastinginkomsten.  Het is bekend dat Big Pharma grote bedragen heeft gestoken marketing die de e-sigaret in een slecht daglicht moeten brengen.

Moderne mythe

Bernhard-Michael Mayer vertelde eerder in een interview over zijn jarenlange zoektocht naar de redenen voor de “moderne mythe” dat nicotine zelfs in lage dosis dodelijk zou zijn. Tevens verzet hij zich tegen de strenge regels voor E-sigaretten.

Lees hier het Oostenrijkse artikel : steiermark.orf.at/news/2839461/

De mening van Bernhard-Michael Mayer over nicotine

De mening van Bernhard-Michael Mayer is regelmatig te vinden op internet.  Hij is al jarenlang bezig met een zoektocht naar de redenen voor de “moderne mythe” dat nicotine (zelfs in lage doses) dodelijk is.

Is nicotine gevaarlijk?

Nicotine stimuleert receptoren voor acetylcholine, een lichaamseigen neurotransmitter. Zenuwknopen in het zenuwstelsel worden gestimuleerd, waardoor onder meer verhoging van de hartslag en bloeddruk plaatsvindt. Dit wordt vaak voorgesteld als een negatief effect van nicotine. Maar dit zijn korte termijn effecten die ook voorkomen in de consumptie van koffie of tijdens inspanning, zoals een trap op en af lopen of sporten, en zijn volledig onschadelijk.

Nicotine is niet het hoofdbestanddeel van de verslavende effecten van tabaksrook, omdat veel andere stoffen en gedragsafhankelijkheid een belangrijke rol spelen.

Of zoals dokter Mayer soms ook zegt :

Roken is nicotine misbruik, op andere manieren nicotine nuttigen dus niet!

Nicotine is niet dodelijk, zelfs niet in relatief lage doses. Dit is een moderne mythe. Er zijn voor zover ik weet geen bevestigde zelfmoorden met nicotine.  De dodelijke dosis nicotine is veel hoger dan al ruim een eeuw in handboeken wordt vermeld.

Er wordt gezegd dat de inname van 60 milligram nicotine fataal zou zijn. Uit mijn onderzoek bleken alle referenties in een kringetje te gaan: in één leerboek werd een ander leerboek geciteerd, welke op zijn beurt op een database verwijzing leunde en die database verwees weer naar het eerste leerboek. En de cirkel is rond. In de Duitse tussenoorlogse literatuur ontdekte ik eindelijk een referentie naar een boek uit 1905, waarbij de dodelijke dosis werd geschat op 60 mg. De basis voor deze schatting, een meer dan twijfelachtige verslag over zelftests, die halverwege de 19e eeuw in Wenen werden uitgevoerd. Dit is de bron waar al meer dan 100 jaar door niemand vraagtekens bij worden gezet.

De dodelijke dosis is minstens tien keer hoger. Gebaseerd op gedocumenteerde historische gevallen van vergiftiging waarbij nicotine bloedspiegels gemeten zijn, bijvoorbeeld vergiftiging van tuinders die in de kassen werkten waar nagenoeg zuivere nicotine als pesticide gebruikt werd.

Karl Franzens universiteit verklaring over nicotine

Is nicotine verslavend?

Dat is een moeilijke vraag die niet duidelijk kan worden beantwoord. Er zijn weinig studies gedaan bij mensen en de resultaten van dierproeven zijn onduidelijk en soms tegenstrijdig. Proeven op mensen hebben aangetoond dat langdurige toediening van nicotine via de huid door middel van nicotinepleisters bij niet-rokers NIET tot verslaving leidde. De langzame stijging van nicotine in het bloed zou dit verschil maken in het geval van nicotinepleisters. Een snel stijgende nicotinespiegel zou verslavender werken. Maar ook dat is controversieel.

Wel duidelijk is: nicotine is vooral verslavend in combinatie met andere stoffen in tabaksrook. Dit bleek duidelijk uit dierproeven. In het bijzonder remmers van het enzym monoamine oxidase (MAO), die zijn opgenomen in tabaksrook.  Deze stoffen blokkeren de afbraak van serotonine, dopamine en noradrenaline in het centrale en autonome zenuwstelsel. MAO-remmers geven verhoogde concentratie van neurotransmitters in het lichaam, waarop de werking berust. Bijna alle antidepressiva  verhogen de serotonine niveaus.

De verslavende werking van tabaksrook

Nicotine bevordert de aanmaak van dopamine, wat op zijn beurt de aanmaak van serotonine stimuleert. De  MAO-remmers in tabaksrook remmen de afbraak van serotonine. Dit is een versterkende effect van deze stoffen. De MAO-remmers in tabaksrook blijven zeer lang werkzaam, zelfs een paar weken. Dit verklaart beter de verslaving van tabak, in plaats van nicotine wat na 1 dag uit het lichaam verwijderd is na stoppen met roken.

Als nicotine een relatief kleine rol speelt, waarom blijven veel dampers dan toch nicotinehoudende dampvloeistof voor langere tijd gebruiken?

Dit is niet goed onderzocht. Experimenten met ratten hebben aangetoond dat de dieren na instelling van tabaksverslaving verslaafd blijven aan nicotine terwijl onbehandelde dieren GEEN afhankelijkheid ontwikkelden.

Ook de BBC arts Michael Mosley, die nooit gerookt had en voorheen nooit nicotine gebruikt had, kon na een maand  e-sigaret gebruik als experiment, geen enkele afhankelijkheid naar nicotine waarnemen. Hij was zelfs blij dat zijn experiment ten einde was, en hij kon stoppen. Misschien geloven rokers dat ze nog steeds nicotine nodig hebben, ook als dat misschien niet het geval is. Ook kan de jarenlange gewenning aan  inhaleren en iets in je hand te houden en de beweging van de hand naar de mond, meespelen.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


5 reacties

 1. Goed bericht, we hebben het ook op onze website geplaatst, met uiteraard de bronvermelding naar uw website.

  Hopelijk bent u het ermee eens, wij vinden dat zoveel mogelijk mensen dit moeten lezen!!!

  Als u mij de auteur noemt wil ik deze er nog wel bij vermelden?

  Hopende op uw goedkeuring en toestemming en met vriendelijke groet verblijf ik,

  Andrea Sloot

 2. Hartelijk bedankt voor het compliment. Vanwege SEO-technische redenen is StopRokenVandaag.nl geen voorstander van exacte kopieën van teksten van deze website. Maar een eigen tekst met eventueel een aantal regels citeren met een linkverwijzing naar het oorspronkelijke artikel is wel een optie.

 3. Goed bericht.

 4. Pingback : E-sigaret combineren met snus, wanneer 1 hulpmiddel niet voldoende is

 5. Ik ben een week geleden overgestapt van gewone sigaretten op e-sigaret, maar werd toch een beetje angstig door de negatieve beeldvorming. Enorm fijn deze bron van publicaties, ik ben weer overtuigd dat ik de betere keuze heb gemaakt. Dank!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org