Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

nicotine

Wetenschappelijk onderzoek over gevaar nicotine : nauwelijks tot niet

| 11 reacties

Veel mensen denken onterecht dat nicotine erg gevaarlijk is

Heel veel mensen denken onterecht dat nicotine erg gevaarlijk is. Dat komt omdat onderzoeken van nicotine jarenlang vaak uitgevoerd werden naar door tabak roken en tabak rokers te kijken. Tabaksrook is gevaarlijk. Vergelijkbaar met alle rook die door verbranding ontstaat. Ook rook uit kachels en kampvuurtjes is gevaarlijk op vergelijkbare wijze. En bevatten allemaal vergelijkbare kankerverwekkende en op andere wijze ziekmakende stoffen. Mensen in de 3e wereld die in kleine hutjes elke dag binnen hun eten koken op houtvuurtjes, hebben in dezelfde ziekten als tabaksrokers, en het zijn vrijwel dezelfde grote aantallen mensen die deze ziekten krijgen. Nicotine zonder rook is niet kankerverwekkend en veroorzaakt geen rokersziekten. Andere stoffen in rook doen dat.

Epidemiologisch bewijs toont minimaal risico bij nicotine gebruik

Epidemiologisch bewijs toont minimaal risico van nicotine in relatie tot kanker Lee PN 2009, hart- en vaatziekten Hansson J 2012, Hansson J, 2014, of andere ziekten Lee PN 2013,  Royal College of Physicians, 2016.

Alle onderzoeken die in Zweden en in Noorwegen gedaan zijn naar snus gebruik bevestigen dat nicotine niet gevaarlijk is. In snus is het nicotine percentage meestal  hoger dan in in tabakssigaretten. In Zweden en Noorwegen werd bij bevolkingsonderzoeken snus gebruikers vergeleken met mensen die geen tabak gebruiken. Dus met mensen die zowel niet roken en ook geen snus gebruiken. Bij deze bevolkingsonderzoeken bleek dat er bij snus-gebruikers niet meer ziekten en kans op overlijden gevonden werd, vergeleken met de “geheelonthouders”.  Dat betekent dus dat nicotine gebruik (dat ruim in snus aanwezig is), niet tot ernstige ziekten leidt. Lees meer hierover in het artikel Rookloze tabak snus tot 1000 maal minder gevaarlijk dan roken.

Epidemioligisch onderzoek is van grote waarde. Dergelijk onderzoek gaat namelijke over het effect bij mensen. Hoe zinvol ander onderzoek kan zijn, zoals op proefdieren en of celproeven in reageerbuisjes en petrischalen. Uiteindelijk gaat het er om hoe stoffen op mensen inwerken. En blijkt dat een deel van de dierproeven en celproeven totaal niet relevant zijn voor effecten of het wegblijven van effecten bij mensen.

Hoe zit het met de verslaving

Tabaksrook is erg verslavend. Men kent op dit moment pakweg 17 verslavende stoffen in tabaksrook. Alle stoffen tezamen zorgen dat de rook zo verslavend is. Wanneer mensen nicotine buiten het roken om gebruiken, is nicotine minder verslavend en voor veel mensen helemaal niet verslavend. Dit blijkt vooral bij testen met mensen die nooit gerookt hebben en nicotine therapeutisch gebruiken.  Zij raken gewoon niet verslaafd. Dit blijkt anders te werken bij mensen die gerookt hebben. Daarbij blijkt dat een deel wel wat gevoelig is voor nicotine zonder rook, maar over het algemeen veel minder dan de gevoeligheid voor tabaksrook. Het kan dat een blijvende gevoeligheid voor tabaksrook, die door een rookverslaving veroorzaakt is, opgevuld kan worden door nicotine te blijven gebruiken.
Het blijkt trouwens ook onmogelijk proefdieren verslaafd te maken aan nicotine.

MAOI´s hebben grootste aandeel in tabaksverslaving?

Bij het stoppen met roken is juist vermoed men dat vooral het afkicken van de MAOI´s die in de rook zitten een lange tijd duurt, vaak meerdere maanden. Een hulpmiddel waarbij men nicotine gebruikt, kan wel voor verlichting zorgen.  En daardoor de terugval naar tabak roken verkleinen. (Nicotine en de MAOI´s) zijn ook de reden waarom Artsen op moeten letten bij mensen die anti-psychotica gebruiken, en die stoppen met roken),

Bij overstappen van tabak roken naar nicotine hulpmiddel gebruiken lijkt het wel alsof  de eerste maanden alsof de ex-roker verslaafd blijft aan nicotine.  Vermoedelijk is het zo dat de ex-roker nog de nicotine nodig heeft als ruggensteun bij het afkicken van het hele complex van verslavende stoffen. De meeste mensen kunnen namelijk na een maand of 3 a 4 vrij makkelijk en vooral snel afbouwen en stoppen met nicotine (soms wat eerder). Toch is er nog een kleine groep die (soms) nicotine blijft gebruiken om momenten dat zij trek aan tabak roken blijven houden op te vangen.

Verslaving aan de handeling

Hierbij is ook van belang dat het missen van de handeling van roken, en ook het gevoel van regelmatig warme rook inademen gemist wordt door mensen die jarenlang dag in dag uit gerookt hebben.  Dit op zich kan vooral bij stress situaties veroorzaken dat mensen weer het gevoel geeft dat zij behoefte hebben aan een sigaret.

Dit probleem kan erg goed opgelost worden met een e-sigaret, naar keuze met  een dampvloeistof die wel of geen nicotine bevat.

Meer is te lezen op:
The myth of nicotine addiction  – een brief van Professor Molimard aan de HAS (Hoogste gezondheids Autoriteit in Frankrijk). Professor Robert Molimard geeft een overzicht van de wetenschappelijke kennis over de werkelijke effecten van nicotine op rokers. Onderaan de brief staan verwijzingen naar wetenschappelijke studies waar de inhoud op gebaseerd is.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


11 reacties

 1. Pingback : Zo zit dat! | EA Sigaret

 2. Pingback : Slechte reputatie van de e-sigaret is een politiek gezondheidsschandaal. - Snel stoppen met roken

 3. Hallo,

  Ik vroeg me af hoe het zit met het stoppen vzn de aanmaak van collageen,dat klopt dus ook niet? Dat je er ouder van uit gaat zien door nicotine?

 4. Nicotine is niet verslavend en minder schadelijk zo schrijft u.
  Waarom worden e sigaretten zo streng ontraden?
  Zelf ben ik van de sigaretten af gekomen door eerst e sigaretten te roken, steeds minder nicotine. Veel probeerde ik maar dit hielp.
  Waarom de politiek hier niet wat meer over informeren?

 5. Bedankt voor alle informatie op de website.
  En ik moet eerlijk bekennen dat het lastig is om sommige zaken aan te nemen en niet gelijk klaar te staan met een mening: “ja, maar…”.
  De stelling dat nicotine niet verslavend is en ook niet schadelijk, vind ik echt moeilijk aan te nemen. Zo werkt dat blijkbaar met indoctrinatie.

  • Vanwege mijn achtergrond ging het niet schadelijk er bij mij wel in. Maar wegens een 40 jarige rookverslaving, dat niet of weinig verslavend zijn niet. Zelfs niet terwijl meerdere mensen in mijn omgeving beweerden dat ze dit zelf ervoeren.

   Ik stapte van roken over op de e-sigaret. Wilde nicotine afbouwen. En maakte een fout. Ik verwisselde een flesje dampvloeistof met nicotine, met eentje zonder nicotine. En kwam er pas na een dag of 10 achter dat ik geen nicotine meer gebruikte. Hahaha, toen was het mij ook duidelijk. Ik was met nicotine gestopt zonder dat ik dat zelf door had.

 6. Ik hen sinds een half jaar uitgezaaide prostaatkanker. Nu met de laatste chemo bezig en ik heb ik hormoonbehandeling. De kankercel in de longen zijn geslonken van 2 naar 1 cm.
  Nu zeggen een aantal mensen dat nicotine de kanker weer kan laten groeien. Terwijl dat bij mij door hormoonabehandeling stabiel moet blijven. Ik kan niet vinden over nicotine die de prostaatkanker laten groeien. Ja, wie heeft er nu gelijk, het is moeilijk om het aan te tonen. Weet iemand hier meer van.

  met vriendelijke groet,
  Frans Bleekman

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org