Veel mensen denken onterecht dat nicotine erg gevaarlijk is
Heel veel mensen denken onterecht dat nicotine erg gevaarlijk is. Dat komt omdat onderzoeken van nicotine jarenlang vaak uitgevoerd werden naar door tabak roken en tabak rokers te kijken. Tabaksrook is gevaarlijk. Vergelijkbaar met alle rook die door verbranding ontstaat. Ook rook uit kachels en kampvuurtjes is gevaarlijk op vergelijkbare wijze. En bevatten allemaal vergelijkbare kankerverwekkende en op andere wijze ziekmakende stoffen. Mensen in de 3e wereld die in kleine hutjes elke dag binnen hun eten koken op houtvuurtjes, hebben in dezelfde ziekten als tabaksrokers, en het zijn vrijwel dezelfde grote aantallen mensen die deze ziekten krijgen. Nicotine zonder rook is niet kankerverwekkend en veroorzaakt geen rokersziekten. Andere stoffen in rook doen dat.
Epidemiologisch bewijs toont minimaal risico bij nicotine gebruik
Epidemiologisch bewijs toont minimaal risico van nicotine in relatie tot kanker Lee PN 2009, hart- en vaatziekten Hansson J 2012, Hansson J, 2014, of andere ziekten Lee PN 2013, Royal College of Physicians, 2016.
Alle onderzoeken die in Zweden en in Noorwegen gedaan zijn naar snus gebruik bevestigen dat nicotine niet gevaarlijk is. In snus is het nicotine percentage meestal hoger dan in in tabakssigaretten. In Zweden en Noorwegen werd bij bevolkingsonderzoeken snus gebruikers vergeleken met mensen die geen tabak gebruiken. Dus met mensen die zowel niet roken en ook geen snus gebruiken. Bij deze bevolkingsonderzoeken bleek dat er bij snus-gebruikers niet meer ziekten en kans op overlijden gevonden werd, vergeleken met de “geheelonthouders”. Dat betekent dus dat nicotine gebruik (dat ruim in snus aanwezig is), niet tot ernstige ziekten leidt. Lees meer hierover in het artikel Rookloze tabak snus tot 1000 maal minder gevaarlijk dan roken.
Epidemioligisch onderzoek is van grote waarde. Dergelijk onderzoek gaat namelijke over het effect bij mensen. Hoe zinvol ander onderzoek kan zijn, zoals op proefdieren en of celproeven in reageerbuisjes en petrischalen. Uiteindelijk gaat het er om hoe stoffen op mensen inwerken. En blijkt dat een deel van de dierproeven en celproeven totaal niet relevant zijn voor effecten of het wegblijven van effecten bij mensen.
Hoe zit het met de verslaving
Tabaksrook is erg verslavend. Men kent op dit moment pakweg 17 verslavende stoffen in tabaksrook. Alle stoffen tezamen zorgen dat de rook zo verslavend is. Wanneer mensen nicotine buiten het roken om gebruiken, is nicotine minder verslavend en voor veel mensen helemaal niet verslavend. Dit blijkt vooral bij testen met mensen die nooit gerookt hebben en nicotine therapeutisch gebruiken. Zij raken gewoon niet verslaafd. Dit blijkt anders te werken bij mensen die gerookt hebben. Daarbij blijkt dat een deel wel wat gevoelig is voor nicotine zonder rook, maar over het algemeen veel minder dan de gevoeligheid voor tabaksrook. Het kan dat een blijvende gevoeligheid voor tabaksrook, die door een rookverslaving veroorzaakt is, opgevuld kan worden door nicotine te blijven gebruiken.
Het blijkt trouwens ook onmogelijk proefdieren verslaafd te maken aan nicotine.
MAOI´s hebben grootste aandeel in tabaksverslaving?
Bij het stoppen met roken is juist vermoed men dat vooral het afkicken van de MAOI´s die in de rook zitten een lange tijd duurt, vaak meerdere maanden. Een hulpmiddel waarbij men nicotine gebruikt, kan wel voor verlichting zorgen. En daardoor de terugval naar tabak roken verkleinen. (Nicotine en de MAOI´s) zijn ook de reden waarom Artsen op moeten letten bij mensen die anti-psychotica gebruiken, en die stoppen met roken),
Bij overstappen van tabak roken naar nicotine hulpmiddel gebruiken lijkt het wel alsof de eerste maanden alsof de ex-roker verslaafd blijft aan nicotine. Vermoedelijk is het zo dat de ex-roker nog de nicotine nodig heeft als ruggensteun bij het afkicken van het hele complex van verslavende stoffen. De meeste mensen kunnen namelijk na een maand of 3 a 4 vrij makkelijk en vooral snel afbouwen en stoppen met nicotine (soms wat eerder). Toch is er nog een kleine groep die (soms) nicotine blijft gebruiken om momenten dat zij trek aan tabak roken blijven houden op te vangen.
Verslaving aan de handeling
Hierbij is ook van belang dat het missen van de handeling van roken, en ook het gevoel van regelmatig warme rook inademen gemist wordt door mensen die jarenlang dag in dag uit gerookt hebben. Dit op zich kan vooral bij stress situaties veroorzaken dat mensen weer het gevoel geeft dat zij behoefte hebben aan een sigaret.
Dit probleem kan erg goed opgelost worden met een e-sigaret, naar keuze met een dampvloeistof die wel of geen nicotine bevat.
Meer is te lezen op:
The myth of nicotine addiction – een brief van Professor Molimard aan de HAS (Hoogste gezondheids Autoriteit in Frankrijk). Professor Robert Molimard geeft een overzicht van de wetenschappelijke kennis over de werkelijke effecten van nicotine op rokers. Onderaan de brief staan verwijzingen naar wetenschappelijke studies waar de inhoud op gebaseerd is.
Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site
Pingback : Zo zit dat! | EA Sigaret
Pingback : Slechte reputatie van de e-sigaret is een politiek gezondheidsschandaal. - Snel stoppen met roken
29-10-2018 om
Hallo,
Ik vroeg me af hoe het zit met het stoppen vzn de aanmaak van collageen,dat klopt dus ook niet? Dat je er ouder van uit gaat zien door nicotine?
06-05-2019 om
Nicotine is niet verslavend en minder schadelijk zo schrijft u.
Waarom worden e sigaretten zo streng ontraden?
Zelf ben ik van de sigaretten af gekomen door eerst e sigaretten te roken, steeds minder nicotine. Veel probeerde ik maar dit hielp.
Waarom de politiek hier niet wat meer over informeren?
06-05-2019 om
Ik zou zeggen ga u gang wanneer u politiek beter wilt informeren. Des te meer mensen dat doen, dan dringt het misschien door.
Na 40 jaar hameren dat nicotine zo verslavend is gelooft iedereen dat. Dit is ooit pakweg 40 jaar besloten in de VS dat dit erg verslavend genoemd zou worden, was niet op wetenschap gebaseerd, maar een politieke beslissing om het roken wat schadelijk is makkelijker te bevechten.
Tabaksrook is zeer verslavend, en nicotine is maar een klein deeltje van de verslavende werking. Komt er op neer dat nicotine los van tabaksrook Nauwelijks of weinig verslavend is, en dat geldt voor tabakrokers. Want niet-rokers hebben helemaal geen last van verslavende werking van nicotine.
26-06-2019 om
Wat een onzin claim (in uw voordeel, omdat u e-sigaretten promoot). Ik heb niets tegen -sigaretten. Ben net zelf overgestapt. Maar hier verkondigen dat het nauwelijks schadelijk is, dat is op zijn zachtst gezegd niet netjes en zeker niet eerlijk!
Nicotine verhoogt de hartslag en vernauwt de bloedvaten in je lichaam. Door dit laatste gaat de bloeddruk omhoog. Hierdoor beschadigen de bloedvatwanden en wordt het proces van aderverkalking versnelt.
Omdat nicotine de bloedvatvernauwend werkt, raakt de huid minder doorbloedt. Hierdoor verslapt de huid sneller en onstaan eerder rimpels. Ik kan nog wel even doorgaan.
Sirarettenrook is nog vele malen destructiever maar bagatelliseer de effecten van nicotine niet!
26-06-2019 om
U begint met in mijn voordeel omdat ik E-sigaretten promoot. Ik ben erg benieuwd wat mijn voordeel dan eigenlijk is aan het feit dat ik mensen goed informeer over E-sigaretten en nicotine. ik vind dat rokers het recht hebben om GOED voorgelicht te worden. Zodat zij een betere kans hebben om te kunnen stoppen met roken. Daarbij moet men stoppen met onzin te verkopen.
De gemelde zaken, vernauwde bloedvaten, en verhoogde bloeddruk worden NIET door nicotine veroorzaak. Dat wordt veroorzaakt door tabak roken. Ga u SVP wetenschappelijk informeren en niet zomaar iedereen napraten. Er wordt echt al veel te veel onzin verkondigd daardoor. Stop met zaken die worden veroorzaakt door verbranding en roken, toe te schrijven aan nicotine. Maak gewoon onderscheid tussen die twee zaken.
Onderstaande zegt al veel
https://www.rsph.org.uk/about-us/news/nicotine–no-more-harmful-to-health-than-caffeine-.html
Je kunt het al weten uit bevolkingsonderzoek in Zweden en Noorwegen bij snus-gebruikers. Daar wordt niets bijzonders gevonden na jarenlang gebruik, terwijl snus meestal meer nicotine bevat dan tabaksigaretten.
http://www.gezondheidsnieuws.aantreffen.nl/stoppen-met-roken/succes-snus-rookloze-tabak-serieus-nemen/
Bij deze studie werd de cardiovasculaire veiligheid van Varenicline, Bupropion en nicotinepleister bij rokers onderzocht :
http://www.stoprokenvandaag.nl/onderzoek-en-wetenschap/studie-cardiovasculaire-veiligheid-varenicline-bupropion-en-nicotinepleister-rokers/
Heel recent artikel met link naar het onderzoek :
http://www.stoprokenvandaag.nl/gezondheid-en-omgeving/studie-e-sigaret-geeft-geen-hart-en-vaatziekten-e-sigaret-gebruik-rokers/
http://www.gezondheidsnieuws.aantreffen.nl/stoppen-met-roken/onderzoek-geen-lange-termijn-effecten-van-geinhaleerde-nicotine/
Bijvoorbeeld over gevaarlijkheid e-sigaret die miniem is. Kankerrisico E-sigaret is miniem en meer dan 100 keer lager dan WHO, EPA & FDA-richtlijnen : Onderzoek met metingen van elektronische sigaret-gegenereerde dampdeeltjes om longkankerrisico’s van actieve en passieve gebruikers te evalueren
http://www.stoprokenvandaag.nl/gezondheid-en-omgeving/kankerrisico-e-sigaret-is-meer-dan-100-keer-lager-dan-epa-fda-richtlijnen/
Ik zou zeggen, ga hier eens lezen. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
http://www.stoprokenvandaag.nl/gezondheid-en-omgeving/
21-08-2019 om
Blij te horen dat het niet slecht is voor hart en bloedvaten,dan kan ik lekker door blijven dampen!
22-10-2023 om
Het onderbouwen van uw statement met bronnen is er goed. Dat even voorop. Maar als u dan claimt om met wetenschappelijk bewijs te komen en dat mensen zich wetenschappelijk moeten informeren dan moet u dus niet komen aanzetten met verzamel sites die vertaalde en aangepaste informatie geven. Wetenschappelijke onderzoeken worden altijd gedocumenteerd in het engels en zijn echt de informatie per onderzoek met alle informatie over hoe het is uitgevoerd, wat er werd gegeven of gemeten, met welke aparaten dit is gedaan. En zo blijkt ook uit meerdere wetenschappelijke artiekelen dat nicotine op zichzelf inderdaad geen aantoonbare relatie heeft met de kanker, maar wel degelijk de verslavingsgevoelige stof is. Verslaving ontstaat door het vrijgeven van dopamine wat je goed laat voelen. Nicotine activeert de nicotine receptor in de hersenen en geeft daarmee dopamine vrij wat dus een geluks gevoel geeft en de verslaving veroorzaakt. De andere stoffen in de tabak zouden mischien kunnen toevoegen aan dit effect maar veel van die stoffen komen niet eens in de hersenen omdat er een bescherm laag om je hersenen zit die 80% van alle bestaande stoffen al de hersenen niet in laat. Verder geeft nicotine ook de stimulatie in de hersenen om adrenaline af te geven, adrenaline bindt op zijn beurt weer de beta receptoren in je bloedvaten waardoor je bloedvaten vernauwen, je hart sneller gaat kloppen en je bloeddruk stijgt. De reden dat nicotine inderdaad niet schadelijker lijkt dan cafeïne is omdat net als cafeïne het dus zorgt voor dopamine omdat cafeïne aan dezelfde nicotine receptor bindt om dopamine te maken. Alleen doet cafeïne dit in minder grote hoeveelheden. De bloeddruk hartslag en vaatvernauwingen komen dus niet door nicotine zelf maar door de adrenaline die wordt vrijgegeven wat terwijl cafeïne dit effect opzichzelf al heeft onder adrenaline aan te hoeven maken. Nicotine dus dus niet extreem schadelijk in mensen bij de JUISTE HOEVEELHEDEN maar te veel is altijd slecht. Echter is het zeker weten een van de meest verslavende middelen die we kennen. Zodra je stopt met het gebruiken ervan worden weinig lange termijn effecten gezien aangezien je lichaam zich redelijk weet te herstellen en omdat cardiovasculaire problemen (problemen met bloedvaten, hoge bloeddruk, te snelle hartslag) vaak ook met andere oorzaken samen gaan en moeilijk te bepalen is wat de juist oorzaak is of dat ze samen verantwoordelijk zijn.
Mocht je de onderbenoemde artikelen willen opzoeken raad ik aan om google scholar te gebruiken om de titels op te zoeken.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmra0809890?casa_token=tW6_Yd7qGtwAAAAA:plWCYqQpgf8SiFDbvhO3HJsx1UMfyhT7IAwZ5BrYoeDEuO87aFcDEYxzMjt-tOd3e_1qs3xijT-v
Benowitz NL. Nicotine addiction. New England Journal of Medicine. 2010 Jun 17;362(24):2295-303.
Benowitz NL. Nicotine addiction. Primary Care: Clinics in Office Practice. 1999 Sep 1;26(3):611-31.
Dani JA, De Biasi M. Cellular mechanisms of nicotine addiction. Pharmacology Biochemistry and Behavior. 2001 Dec 1;70(4):439-46.
Laviolette SR, Van Der Kooy D. The neurobiology of nicotine addiction: bridging the gap from molecules to behaviour. Nature reviews neuroscience. 2004 Jan 1;5(1):55-65.
03-07-2019 om
Bedankt voor alle informatie op de website.
En ik moet eerlijk bekennen dat het lastig is om sommige zaken aan te nemen en niet gelijk klaar te staan met een mening: “ja, maar…”.
De stelling dat nicotine niet verslavend is en ook niet schadelijk, vind ik echt moeilijk aan te nemen. Zo werkt dat blijkbaar met indoctrinatie.
03-07-2019 om
Vanwege mijn achtergrond ging het niet schadelijk er bij mij wel in. Maar wegens een 40 jarige rookverslaving, dat niet of weinig verslavend zijn niet. Zelfs niet terwijl meerdere mensen in mijn omgeving beweerden dat ze dit zelf ervoeren.
Ik stapte van roken over op de e-sigaret. Wilde nicotine afbouwen. En maakte een fout. Ik verwisselde een flesje dampvloeistof met nicotine, met eentje zonder nicotine. En kwam er pas na een dag of 10 achter dat ik geen nicotine meer gebruikte. Hahaha, toen was het mij ook duidelijk. Ik was met nicotine gestopt zonder dat ik dat zelf door had.
31-08-2021 om
Ik hen sinds een half jaar uitgezaaide prostaatkanker. Nu met de laatste chemo bezig en ik heb ik hormoonbehandeling. De kankercel in de longen zijn geslonken van 2 naar 1 cm.
Nu zeggen een aantal mensen dat nicotine de kanker weer kan laten groeien. Terwijl dat bij mij door hormoonabehandeling stabiel moet blijven. Ik kan niet vinden over nicotine die de prostaatkanker laten groeien. Ja, wie heeft er nu gelijk, het is moeilijk om het aan te tonen. Weet iemand hier meer van.
met vriendelijke groet,
Frans Bleekman