Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Vlag VS

Het aantal tabak rokende jongeren in Amerika daalt door e-sigaret

| Geen reacties


Het gebruik van e-sigaretten komt veel meer voor onder Amerikanen onder de 30 jaar dan onder degenen die ouder zijn. Het  is bij deze jonge mensen net zo gewoon als het gebruik van conventionele sigaretten.

Omdat jonge mensen de afgelopen jaren veel minder vaak zullen roken, is het mogelijk dat de e-sigaret  functioneert als een vervanging, wat positieve gezondheidsimplicaties kan hebben.
Van alle volwassen Amerikanen zegt 9% dat ze regelmatig of soms dampen (e-sigaret gebruiken). Maar het percentage is 20% bij 18 tot 29 jarigen en  8% bij 30 tot 64 jarigen en minder dan 0,5% mensen van 65 jaar en ouder. Van de 18- tot 29-jarigen rookt 16% sigaretten, waarvan 11% regelmatig en 5% af en toe.

De huidige resultaten zijn gebaseerd op een Gallup  onderzoek  waarin Amerikanen werd gevraagd naar hun e-sigaret gebruik en andere soorten roken.

De langetermijntrend laat zien dat het gebruik van conventionele sigaretten door jongeren in de afgelopen twintig jaar sterk is afgenomen. In het begin van de jaren 2000 meldde ongeveer een derde van de 18- tot 29-jarigen dat ze de afgelopen week sigaretten hadden gerookt, het grootste deel van welke leeftijd dan ook. Maar vandaag is dat percentage gehalveerd en roken onder 18- tot 29-jarigen is nu lager dan onder die van 30 tot 64 – een opmerkelijke verschuiving in leeftijdskarakteristieken van rokers.

Zo is de 20% jonge mensen die dampen nu gelijk aan het gebruik van conventionele sigaretten door deze leeftijdsgroep. Het is mogelijk dat een van de oorzaken van de daling van het roken van sigaretten bij jongeren de ontwikkeling van dampen is als een nieuwe nicotine toedieningsmethode.

Rokers gebruiken vaker e-sigaretten dan niet-rokers

Vlag VSDe gegevens laten een sterke relatie zien tussen het roken van conventionele sigaretten en dampen onder alle volwassenen.

Deze huidige gegevens tonen een significante overlap in de twee rookgedragingen: mensen die conventionele sigaretten roken, zijn veruit de meest waarschijnlijke dampers. En dampen is vooral populair geworden onder jonge mensen, waarbij het aantal sigaretten rokers sterk is gedaald. Het lijkt er op dat mogelijk de komst van elektronische sigaretten per saldo een algemeen positief effect kan hebben op de gezondheid van de Amerikaanse bevolking.

Onderzoekers op het gebied van de volksgezondheid geven vaak de voorkeur  dat Amerikanen, met name jongeren, helemaal geen nicotine gebruiken, vanwege het verslavende karakter ervan.  Maar zoals roken-expert dr. Kenneth Warner van de School of Public Health van de University of Michigan zei: “Persoonlijk geloof ik op basis van mijn onderzoek dat e-sigaretten beter zijn en minder schadelijk voor de gezondheid van de bevolking. En omdat uit onderzoek blijkt dat e-sigaret gebruik tenminste  een deel van de rokers helpt te stoppen met roken. “


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org