Het verbieden van alternatieve nicotineproducten laat mensen sigaretten roken
Dit boek [The Art of Suppression: Pleasure, Panic and Prohibition Since 1800] is geschreven (in het Engels) door Christopher Snowdon, Het haakt in op waarom de “War on Drugs” een dodelijke mislukking is geweest. En waarom verboden op alternatieve nicotineproducten mensen sigaretten laten roken. Hieronder in het Nederlands beschreven waar het over gaat.
De kunst van onderdrukking: plezier, paniek en verbod sinds 1800
Het verbod op alcohol (drooglegging) in de 20er jaren van de vorige eeuw in de VS was een berucht fiasco. De “War on Drugs” is een dodelijke mislukking geweest. Verboden op alternatieve nicotineproducten bevordert dat meer mensen sigaretten roken. Pogingen om legal highs (drugs die de effecten van harddrugs nabootsen, maar niet staan op de lijst van verboden middelen) te onderdrukken leiden ertoe dat meer drugs op de markt komen.
Verbieden werkt niet, maar de wereld is gevuld met prohibitionisten (personen die voorstander zijn van het wettelijk verbieden van verkoop en/of gebruik van alcohol en drugs). Dit boek haakt in op waarom dat zo is.
Christopher Snowdon’s nieuwe geschiedenis van verboden is een panoramische studie van hoe het verbieden begint, wie geeft de aanzet en waarom faalt het. Het is een verhaal van morele paniek, gevestigde belangen en populaire hysterie, gedreven door mensen die geloven dat utopie slechts één verbod is.
- Het boek beschrijft : De campagne voor alcoholverbod in de VS.
- Het wereldwijde verbod op opium en het begin van de War on Drugs
- Het merkwaardige geval van het verbod van de Europese Unie op tabak voor oraal gebruik (snus)
- De kruistocht in de jaren 20 om alcohol gebruik wereldwijd te onderdrukken
- Het verbod op ecstasy en de opkomst van designer drugs
- De blijvende aantrekkingskracht van het verbodsbeleid vandaag
Het boek maakt duidelijk dat een verbod op producten die mensen willen gebruiken en waar mensen zin in hebben, of het nu een eeuw geleden alcohol of nu ecstasy is, zal jammerlijk falen.
Het is nu gemakkelijk om het verbod op alcohol in het verleden belachelijk te maken. Maar ondanks een lange geschiedenis van mislukking, lijkt het publiek altijd bereid om deel te nemen aan prohibitionistische campagnes, misschien gelovend, zoals Snowdon het stelt, dat “utopia altijd slechts één verbod weg lijkt te zijn.”
Het boek brengt meesterlijk de geschiedenis van de oorlog van de prohibisten tegen plezierige stoffen in kaart, en benadrukt het eindeloze falen om verboden aan het publiek op te leggen. Ook laat het onbetrouwbaar gebruik van statistische gegevens zien wat gedaan wordt om morele argumenten te verbergen. Er wordt vaak snel gewezen op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid om verstandige keuzes te maken. Maar we moeten die individuele verantwoordelijkheid niet te overschatten.
“Wanneer met wetten een route naar plezier geblokkeerd wordt, dan worden er altijd nieuwe bronnen gevonden”, zegt Snowdon. Als er een grote vraag is naar een bepaald product, of het nu eten, drinken, drugs of seks is, dan worden de risico’s van zuiveringen daarvan gevolgd door kolossale beloningen. The Art of Suppression zit vol met grote feiten – de beschrijving van het aan opiumverslaafde Groot-Brittannië van vóór de oorlogen is bijzonder memorabel. Maar de echte impact ervan is de kernachtige veroordeling van de oorzaak van het verbod. Het eindigt met een bescheiden voorstel voor een meer praktische en tolerante benadering van allerlei soorten drugs. Snowdon heeft niet zoveel hoop op implementatie daarvan. Maar dit boek moet dat doel waarschijnlijker maken. ”
Dit boek is verkrijgbaar op bestellen op Bol.com
Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site