Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Linda Bauld, is voorzitter bij Gedragsonderzoek kankerpreventie van het Britse kankeronderzoek instituut (Cancer Research UK) en zij is de adjunct-directeur van het Britse Centre for Tabak en Alcohol Policy.

Video: interview met Britse onderzoekster van het UK kankeronderzoek centrum

| 2 reacties


Wanneer een vertegenwoordigster van wereldwijd toonaangevende kankeronderzoek zegt dat roken gerelateerde kanker zou kunnen worden verminderd door mensen over te laten schakelen naar e-sigaretten, zou je denken dat de rest van de volksgezondheid gemeenschap deze kennis tot zich zou nemen. Maar de reactie is niet wat je zou verwachten. 

Wie is Linda Bauld?

Professor Linda Bauld, is voorzitter bij Gedragsonderzoek kankerpreventie  van het Britse kankeronderzoek instituut (Cancer Research UK) en zij is de adjunct-directeur van het Britse Centre for Tabak en Alcohol Policy.  Linda Bauld is een co-auteur van het onderzoeksrapport dat de grote artsen organisatie Royal College of Physicians (RCP) heeft uitgegeven.  Dit rapport heeft als titel “Nicotine zonder Rook” en heeft als doel roken gerelateerde kanker te voorkomen. Daarin wordt benadrukt dat nicotine niet het gevaar is maar juist het roken van tabak.  En dat de gezondheidszorg zich moet richten op het voorkomen van tabak roken, en niet gespitst moet zijn op een strijd tegen nicotine.

Wat komt aan de orde in de Video?

Waarom is Linda  Bauld voorstander van e-sigaretten? Wat is haar mening over de aparte  advertentiecampagne van Canadese Cancer Society? Wat is de oorzaak dat  nicotine zo onterecht gedemoniseerd is?

Duidelijk wordt dat Linda Bauld belangrijkste mening is dat berichtgeving op feiten gebaseerd moeten zijn. (wat vaak juist niet gebeurt). Zij baseert haar mening op het meest uitgebreide onderzoek naar elektrische sigaretten dat al jarenlang plaatst vindt in het Verenigd Koninkrijk  (dit onderzoek wordt nog steeds voortgezet). Daarnaast is van belang dat berichtgeving over e-sigaretten die verwarrend voor het publiek is, moet worden voorkomen.

Het nicotine verhaal?

De mening van Linda Bauld over nicotine komt hier en in een andere interviews duidelijk naar voren : ” nicotine veroorzaakt in tegenstelling tot tabak geen kanker, hart- of longziektes. In het ideale geval gebruiken mensen niets, maar als het alternatief roken is moeten mensen worden aangemoedigd om nicotine te gebruiken in een schonere vorm dan dodelijke tabak.” Dit standpunt wordt ondersteund door het gehele Cancer Research UK instituut.

Lees ook de artikelen :

Verklaringen te lezen op de Britse regeringswebsite over de e-sgiaret:

E-cigarettes-an-emerging-public-health-consensus
E-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

 1. Het is goed om de ogen van rokers te openen om over te gaan stappen op dampen.
  Zelf ben ik een zeer zware roker geweest die gemakkelijk is overgestapt naar het dampen.
  Ok, er zijn zeer hardnekkige rokers die van niets willen weten, en dat is jammer.

  Voor de roker die al veel heeft geprobeerd om te stoppen met roken kan dampen de reddende engel zijn om de gezondheid te redden.

  Nicotine schijnt alleen verslavend te werken waardoor je een sigaret wil waar juist andere stoffen zorgen voor een zeer schadelijk effect op de gezondheid. Ik hou nog een slag om de arm wat betreft nicotine want er is nog wetenschappelijk niet 100% uitgewezen dat het stofje geen kwaad kan. Het is immers een stof die de tabaksplant aanmaakt om insekten van zich af te weren en mogelijk alleen om niet aantrekkelijk voor insekten te zijn inplaats dat het een doel heeft insekten te doden.

 2. Geen idee hoe waarom je zegt dat het nog niet uitgewezen is dat nicotine geen kwaad kan. Het Brits Kankeronderzoek instituut is een van de grootste of misschien wel de grootste en meest gevestigde instituut op dit vlak. En als zij zeggen dat nicotine geen kwaad kan, dan lijkt mij dat toch echt de beste bron waar je die informatie kunt halen. En er zijn veel meer recente onderzoeken en onderzoekers die dit bevestigen.

  Oudere onderzoeken werkten met enorm hoge doses nicotine die niet relevant zijn voor het gehalte nicotine wat mensen binnenkrijgen. Als je onderzoek zou doen met in cafeïne in zulke hoge doses krijg je vast dezelfde metingen. Die zijn dus gewoon niet realistisch. Voor heel veel gezonde stoffen geldt dat deze kankerverwekkend of op andere wijze schadelijk worden in grote doses. Bij onderzoek is het van essentieel belang realistische doses die mensen nuttigen te gebruiken.

  Verder is in het verleden roken en nicotine vaak op een hoop gegooid. En daardoor gebruikt men in de praktijk regelmatig de woorden nicotine gebruiken en roken als synoniem. Maar tabak roken is heel erg schadelijk. Met de nadruk op rook, waarbij dus een verbrandingsproces plaats vindt. En nicotine is dat niet echt bij gebruik van rookstopmiddelen of bij roken. En blijkt niet meer invloed te hebben dan een kopje koffie drinken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org