Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

EU-barometer-VOORKEUR-SMAKEN-DAMPVLOEISTOF-EU

Eurobarometer – 7,5 miljoen rokers gestopt met roken door E-sigaretten te gebruiken

| Geen reacties


Volgens de Eurobarometer 458 (mei 2017) zeggen ongeveer 7,5 miljoen mensen dat het gebruik van e-sigaretten hen in staat stelde om volledig te stoppen met roken (stoppers)

9 miljoen rokers roken minder door gebruik E-sigaretten

Ook zeggen nog eens 9 miljoen rokers dat zij minder roken als gevolg van het gebruik van e-cigs (reduceerders).

Dual use (e-sigaret en tabaksigaret gebruik) is vaak (niet altijd) een tussenstap naar volledige stoppen met roken. Naast beperkte schadebeperking vergroot “dual use” de kans op toekomstige stoppen met roken en/of volledige overstap naar alleen gebruik van E-sigaretten.

Stijging van 1,5 miljoen Europeanen sinds 2014

Frank Baeyens (hoogleraar psychologie) stelde bovenstaande cijfers samen uit de percentages die in het  het Eurobarometer rapport staan, wat in maart 2017 werd gepubliceerd. Op vergelijkbare wijze zoals hij dat in de vorige editie van 2014 ook had gedaan. Zijn berekening over 2014 dat 6 miljoen Europeanen gestopt waren met behulp van de E-sigaret werd bevestigd door Professor Konstantinos Farsalinos. Dit betekent een stijging in 2 jaar: van 6 miljoen in 2014 naar 7,5 miljoen Europeanen in 2017. Dit allemaal ondanks de belemmeringen van Europese functionarissen en met belemmerende, vreemde en niet functionele Europese regelingen. 

7,5 miljoen Europeanen van de tabaksigaretten af met behulp van E-sigaret

Volgens gegevens van Eurobarometer heeft 15% van de respondenten geprobeerd om minstens één keer een E-sigaret te gebruiken. Hiervan geeft 14% aan dat ze gestopt zijn met roken vanwege de E-sigaret. Dat zijn 7,5 miljoen inwoners van de Europese Unie die gestopt zijn met roken dankzij de overstap naar de E-sigaret. 17% zegt dat ze hun tabaksigarettenverbruik hebben verminderd. Dat zijn 9 miljoen rokers om zichzelf te helpen minderen met behulp van de E-sigaret.

De analyse van de gegevens van de vorige Eurobarometer 2014, uitgevoerd door K. Farsalinos, K. Poulas, V. Voudris en J. le Houezec en gepubliceerd in het tijdschrift Addiction, toonde een gemiddelde dagelijkse vermindering van 9 sigaretten door deze rokers. In de Eurobarometer 2016 rapporteren Europese rokers dagelijks gemiddeld 13,7 sigaretten.

Nederlander denkt onterecht dat E-sigaret schadelijker is dan roken

Op Pagina 128 van de Eurobarometer zie je dat 85% van de Nederlandse respondenten denkt dat het gebruik van de e-sigaret/damper schadelijker is dan roken. 7% denkt van niet en 8% weet het niet. Als die 85% de Nederlandse bevolking in dit onderzoek moeten vertegenwoordigen dan is dit een in en intrieste uitkomst.

Uit de Eurobarometer blijkt dus dat de mensen in Nederland vergeleken met alle andere landen in Europa het meest negatief tegen de E-sigaret aan kijken.  Deze negatieve houding is puur “emotie” en is totaal niet onderbouwd wordt door wetenschappelijk onderzoek, die E-sigaretten weinig schadelijk beschouwen.
(zie laatste onderzoek Brits Kanker Instituut)

Slechte of geen voorlichting door media en instanties zorgt voor doden

En is het resultaat van slechte voorlichting over het feit dat e-sigaretten nauwelijks schadelijk zijn. Vergelijk dit eens met het effect van het aantal extra mensen die gestopt zijn met roken in de UK door positieve voorlichting en aanbevelen van E-sigaret als rookstop middel. In de UK worden E-sigaretten aangeraden als rookstopmiddel door regering en gezondheidszorg als Brits longfonds, Brits kanker instituut en andere gezondheidsorganisaties. ( Lees meer hierover in artikel : Grotere afname Britse rokers te danken aan e-sigaret)

EU-barometer rokersaantallen

EU-barometer rokersaantallen

Hieruit kun je concluderen dat de slappe houding in Nederland van o.a. regering, KWF en Longfonds er voor zorgt dat er veel minder mensen in Nederland stoppen met roken. En dat daardoor indirect meer mensen ziek zullen worden en sterven als gevolg van rokersziekten.  In Nederland zijn veel negatieve hype berichten in de media geplaatst, en de gezondheidsinstanties hebben zo onterecht stelselmatig geweigerd dergelijke berichtgeving in perspectief te plaatsen. En uiteindelijk is niets doen een keuze en erg schadelijke en verwijtbaar.

De lage hoeveelheid rokers in Zweden wordt veroorzaakt doordat snus in Zweden niet verboden is.  In de EU-landen is het wel verboden snus te verkopen. Veel rokers in Zweden zijn overgestapt op snusgebruik, of gaan snus gebruiken in plaats van roken.  (Snus = soort pruimtabak geschoond van onveilige stoffen). Snusgebruikers zijn qua gezondheid te vergelijken met niet-rokers.

Hieronder grafieken uit de Eurobarometer 2017

barometer HOE rookstoppoging gedaan EU

Eurobarometer – op welke wijze of met welk hulpmiddel probeerde men te stoppen met roken

 

EU-barometer-REDENEN-ESIGARET-GEBRUIK-EU

Eurobarometer-redenen om te starten met e-sigaret gebruik

 

EU-barometer-VOORKEUR-SMAKEN-DAMPVLOEISTOF

Euro-barometer – VOORKEUR SMAAK DAMPVLOEISTOF

Artikelen over eerdere Euro-Barometers:

Onderzoek: Elektronische sigaret gebruik in de Europese Unie

Niet e-sigaretten, maar visie over e-sigaretten is schadelijk

 

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org