Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Oorzaak grotere afname rokers UK is de e-sigaret

| 1 reactie


De Britse statistieken laten een record jaarlijkse daling van aantallen rokers zien tussen 2015 en 2016. Het stoppen van roken van mensen van 18 jaar en ouder was in 2016 een laagterecord, namelijk 15,8% . Deze indrukwekkende afname is de tweede grootste jaarlijkse daling in de afgelopen 40 jaar.

De huidige cijfers wijzen er op dat tabak roken sneller afneemt dan verwacht zou worden door de conventionele methoden die als doel hebben het roken te laten afnemen, in voorgaande jaren.  De meest waarschijnlijke verklaring voor de recente snelle daling is het toenemende gebruik van elektronische sigaretten als vervanging voor tabak roken. In de officiele gegevens die ASH (Action on Smoking and Health) vorige maand heeft vrijgegeven wordt geschat dat er nu al 1,5 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn die voorheen rookten, maar nu in plaats daarvan nu gebruik maken van elektronische sigaretten.

rookvrij UK rapport

Op jaarbasis daalden de rokerspercentages tussen 2012 en 2016 meer dan tweemaal zo snel dan tussen 1993 en 2011. Een aanzienlijk deel van deze daling is het gevolg van een overstap naar e-sigaretten: ongeveer 1,5 miljoen zijn in Engeland  ex-rokers geworden door volledig over te stappen op e-sigaretten sigaretten Het doel van de Britse regering om het aantal rokers terug te brengen naar 5% wordt zo veel eerder bereikt.

UKCTAS Persbericht – 15/06/2017 (UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies (UKCTAS) bestaat uit 13 universiteiten). UKCTAS doet wetenschappelijk onderzoek en heeft expertise op het gebied van alcohol en tabak gebruik.

Professor Linda Bauld heeft toegevoegd:
“Het Verenigd Koninkrijk heeft een liberale benadering genomen ten aanzien van e-sigaret gebruik. En heeft gekozen het gebruik van deze consumentenproducten te ondersteunen voor rokers die ervoor kiezen om ze te gebruiken. Dit is controversieel geweest en andere landen hebben een veel restrictievere benadering genomen. Deze nieuwe cijfers die de afname van roken bij volwassenen tonen, naast de gestage daling van het oppakken van roken bij de jeugd, geven aan dat elektronische sigaretten misschien een doorbraak voor de strijd tegen roken  kunnen zijn. We weten echter dat veel rokers nog steeds voorzichtig zijn met deze producten en denken dat ze zo schadelijk zijn als tabak. Dat moet veranderen gezien de positieve trend die we zien uit deze cijfers, die gehandhaafd moet worden. ”

Ander onderzoek naar tabak roken en e-sigaret gebruik

De snelle toename van de populariteit van elektronische sigaretten (‘e-sigaretten’) in Groot-Brittannië heeft ook bijgedragen aan de algehele daling van de tabak sigaretten consumptie sinds 2008. De resultaten van het onderzoek van Emma Beard en Robert West toonden aan dat het gebruik van e-sigaretten door rokers in Engeland steeg van 2% in 2011 tot 21% medio 2013 met een stabiele trend daarna.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Pingback : 7,5 miljoen EU rokers gestopt met roken door E-sigaret gebruik

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org