Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Het percentage mensen dat dagelijks rookt in de EU per land weergegeven

| 2 reacties


Het voorkomen dat mensen dagelijks roken in de EU. Bron: Eurobarometer 458, maart 2017. De cijfers over het percentage mensen dat rookt zijn hier in te vinden :

2017: Eurobarometer 458, Tabel QB4aT pagina 30

2017: Eurobarometer 458, Tabel QB4aT pagina 30

Wanneer je deze percentages van mensen die roken op een rijtje zet dan krijg je onderstaande grafiek :

EU-dagelijks-roken

Opvallend is Zweden die met 5% het op grote afstand wint van alle andere landen in de EU.

(Mensen die zo nu en dan een enkel sigaretje opsteken zijn hier dus niet meegeteld. Iets wat andere schrijvers wel vaak doen. Zo dat het kan lijken dat hier andere cijfers gehanteerd worden.

Wij gaan er van uit dat dagelijkse rokers vermoedelijk hoofdzakelijk de aan tabak roken verslaafde mensen zijn. )

Waarom roken er zo weinig mensen in Zweden?

Schadebeperking is het werken met middelen die de schade beperken. Nicotinepleisters die het roken vervangen is een voorbeeld daarvan. Maar ook de condoom die sexueel overdraagbare ziektes tegenhoudt of vaccinaties.  De kracht van tabak schadevermindering is duidelijk zichtbaar in het feit dat Zweden maar 5%  rokers heeft. In Zweden hebben heel veel mensen het roken vervangen door het gebruik van snusSnus is rookloze tabak en is 1000 keer minder gevaarlijk als tabak roken.

Hoe zit het met roken gerelateerde ziekten in Zweden?

snus

Uit diverse onderzoeken blijkt dat snus niet tot nauwelijks de ziekten geven die bekend zijn van tabak roken. Zo is Zweden ook het land waar de minste longkanker voorkomt !!.

lonkanker-EU-zweden

Bovenstaande grafiek geeft cijfers over EU landen en sterfte door longkanker. Opvallend is het lage cijfer in Zweden, en dan vooral bij de Zweedse mannen. Het feit dat veel mannen in Zweden al vele jaren snus gebruiken in plaats van tabak roken, zou dit cijfer voor een groot deel kunnen verklaren.  Dit wordt ondersteund door onderzoeken onder snus gebruikers.

Longkanker 1950-2004 inde EU. Opvallend is Zweden

Longkanker sterfte onder mannen in West Europa 1950-2004.  Opvallend is lage en dalende aantallen in Zweden

Snus niet verboden in Zweden, wel verboden in andere EU landen

Door de EU is het verkopen van Snus verboden. Met als gevolg dat in alle landen behalve Zweden geen snus verkocht wordt. Voor Zweden heeft men een uitzondering gemaakt, omdat daar de snus traditie al uitgebreid bestond, en Zweden er voor gevochten heeft deze vrijheid te behouden. Voor de volksgezondheid in Zweden is dat een goede zet.

EU wetten nadelig voor de volksgezondheid

Dit is alweer een voorbeeld van regels van de EU die nadelig voor de volksgezondheid werken.  Daarom zijn de beperkende EU (en soms totaal onzinnige) wettelijke regels voor  e-sigaretten zo schadelijk. Want de E-sigaret heeft vergelijkbare schadebeperkende werking.  (En een nog veiliger risicoprofiel als snus – zie onderzoeken UK). En die EU wetten bevatten ook  beperkende regels die  veroorzaken dat voor veel minder mensen de e-sigaret een goed vervangend middel is voor het roken.  Terwijl een deel van die regels geen ander doel bevat dan het gebruik moeilijk maken, en niets met de volksgezondheid van doen hebben.

Video over schadebeperking bij tabak gebruik

Dr. Brad Rodu, Professor of Medicine aan de Louisville universiteit geeft een lezing op de St. Louis Snus Con 2017 over  schadebeperking bij tabak gebruik.

Rapport speciale Eurobarometer 458 : Attitudes van Europeanen t.o.v tabak en elektronische sigaretten. Onderzoek door de Europese Commissie verzocht. Directoraat-generaal van het directoraat-generaal gezondheid en voedselveiligheid. En gecoördineerd door het directoraat-generaal Communicatie.

Meer Onderzoek over snus:
RESEARCH PAPER – Role of snus in initiation and cessation of tobacco smoking in Sweden
Health effects associated with smokeless tobacco: a systematic review

How Has the Availability of Snus Influenced Cigarette Smoking in Norway?


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

 1. Ik zie helemaal geen verband tussen roken en longkanker.
  In Portugal en Cyprus houdt men wel van een sigaretje en daar scoort men Qua longkankersterfte het laagst .
  Ook Bulgarije het land met de meeste rokers zit dik onder het gemiddeld aantal sterfgevallen.

  • Volgens mij kijk je verkeerd.
   Bulgarije : aantal doden 61,9 – dagelijks rokers 36%
   Portugal : aantal doden 37,6 – dagelijks rokers 25%
   Je kunt toch echt wel zien dat landen waar veel gerookt wordt, ook hoger staan in de longkankerlijst.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org