Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Kankercentrum krijgt 3,6 miljoen dollar voor elektrische sigaret onderzoek

| Geen reacties


moffitt-cancer-center-researchHet Amerikaanse Moffitt Cancer Center in Tampa ontvangt 3,6 miljoen dollar van gezondheidsorganisaties om de effecten van het gebruik van elektronische sigaretten te onderzoeken. Dit betreft een vijf-jarige studie naar effectiviteit van e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken. Uitvoerend wetenschapper is dr. Thomas Brandon, hoofd van Moffitt’s Tobacco Research and Intervention Program, en zijn team.

mcgill-onderzoekOok in Canada, aan de McGill University te Montreal, vindt een vergelijkbaar onderzoek plaats. Dr. Eisenberg, professor in de geneeskunde en hoofd van de Cardiovascular Health Services Research Group, en zijn team bestuderen in Montreal de effectiviteit van stoppen met roken medicijnen. De e-sigaret is nu ook bij zijn onderzoek betrokken. “Hoewel we nog niet met zekerheid kunnen stellen dat de e-sigaret een doeltreffend stopmiddel is, is deze in ieder geval een veiliger alternatief voor de sigaret” zegt dr. Eisenberg. In Groot Brittannië wordt de e-sigaret  al enige tijd succesvol ingezet als middel om het roken af te leren.

Strengere wet e-sigaret dan voor tabakssigaret is schadelijk

De Nederlandse overheid legt meer beperkingen op aan de e-sigaret dan aan de tabakssigaret. Toch heeft er een kentering plaats. Gezondheidsorganisaties omarmen de e-sigaret voorzichtig in de strijd tegen tabak. Recent nam gebruikersorganisatie Acvoda op uitnodiging van Alliantie Nederland Rookvrij deel aan een constructief gesprek met het Longfonds, KWF en de Hartstichting. Besproken werd welk potentieel de e-sigaret heeft in de schadebeperkende strijd tegen tabak.

De Esigbond in Nederland juicht dergelijke onderzoeken toe en vertrouwt erop dat de uitgangspunten en gehanteerde onderzoeksmethoden de toets der kritiek kunnen doorstaan. Wetten en regelgeving moeten op betrouwbaar onderzoek gebaseerd zijn.

Meer vertrouwen in de elektrische sigaret is terecht

Naast gezondheidsorganisaties mag nu ook van de overheid meer vertrouwen in de e-sigaret worden verwacht. Zeker nu de wetgever in het ‘Tijdelijk warenwetbesluit elektronische sigaret’ heeft bepaald dat bij de productie van de benodigde vloeistof uitsluitend zuivere ingrediënten zijn gebruikt en er behalve nicotine, uitsluitend ingrediënten zijn gebruikt die zowel in verhitte als in onverhitte toestand niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens.

Voorstanders van de e-sigaret wijzen er op dat te strenge wet- en regelgeving rokers ontmoedigen om de overstap naar dit product te maken. De e-sigaret is volgens de voorstanders een product dat zeker kan helpen in de strijd tegen tabaksgebruik.

Bericht bij het Moffitt Cancer Center 

the National Institutes of Health” is sponsor voor dit onderzoek. Dit instituut is onderdeel van de Amerikaanse staat, wat medisch onderzoek initieert.

Tampa Bay News bericht over dit onderzoek

Bron: ANP Pers Support


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org