Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Kort geding over e-sigaretten tegen de Nederlandse staat

| Geen reacties

<div>Op 13 maart is er een Kort geding over e-sigaretten tegen de Nederlandse staat. De Esigbond heeft de Staat der Nederlanden gedaagd in verband met de AMvB inzake e-sigaretten, die op 1 februari jl is ingegaan. Het kort geding dient op 13 maart a.s. om 11 uur voor de rechtbank in Den Haag.

kort-geding-e-sigaret

Vreemde maatregelen AMvB veroorzaken schade

De Esigbond  behartigd de belangen van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten. Deze belangen lopen heel vaak gelijk op met de belangen van de consument. Vooral nu de Nederlandse regering en de Europese Unie bezig zijn met beperkende maatregelen. Genomen en voorgenomen maatregelen vallen vreemd uit. Blijkbaar door beperkte kennis van de mensen die de maatregelen bepalen. En daardoor wordt schade veroorzaakt. Zowel op economisch vlak als op het vlak van de gezondheid. Denk hierbij aan de beperkende maatregelen op E-liquids en inhoud clearomisers.  Beide zorgen voor een slechte concurrentiepositie. Voor buitenlanders worden Nederlandse winkels oninteressant. Nederlanders gaan in het buitenland shoppen. En wat zwaardere nicotine gebruikers kunnen problemen krijgen met stoppen met met roken. Dat komt doordat vloeistoffen met een hoger nicotine gehalte in Nederland verboden is geworden.  Dit alles wegens een buiten de realiteit staande angst voor dergelijke licht giftige vloeistoffen. Wat in flesjes met kindveilige sluitingen verkocht wordt.

 Mening Esigbond

De Esigbond is van mening dat delen van de AMvB onjuiste en disproportionele maatregelen bevat die de branche in de volle breedte onrecht aandoet en schade berokkent aan individuele bedrijven en winkeliers, maar ook aan de consument. We vinden dan ook dat de rechter een nader oordeel moet geven of de Staat hiermee niet te ver is gegaan.
De rechtszaak is openbaar, dus bezoekers kunnen aanwezig zijn op die dag. Wel is de ruimte beperkt tot ca 100 aanwezigen, waarvan naar schatting 30 Esigbond leden aanwezig zullen zijn die recht hebben op toegang aangezien ze bij de zaak betrokken zijn. Vol=vol!
Adres :  Prins Clauslaan 60, vlak bij het CS

De uitspraak

De uitspraak vaar de Esigbond en de dampers niet zo blij mee zijn.

Verder zijn mensen die aanwezig zijn geweest nogal verbaast over de uitspraak. Voor hen blijft volkomen onduidelijk blijft waar de uitspraak nu op gebaseerd is. Want er zijn eigenlijk tijdens de rechtzaak geen goede argumenten aangevoerd door de staat.

Het belangrijkste argument van de bond tegen onderdelen van de Warenwet was dat deze strijdig zijn met de Europese richtlijn die vanaf 20 mei 2016 de bestaande regels in afzonderlijke lidstaten op één lijn moet zien te krijgen.  De kortgedingrechter is van oordeel dat deze Europese richtlijn niet verbiedt aan Nederland om al eerder dergelijke maatregelen te treffen.

Volgens de kortgedingrechter heeft de Staat voldoende aannemelijk gemaakt dat de getroffen maatregelen eraan bijdragen dat wordt voorkomen dat met name kleine kinderen een nicotinevergiftiging oplopen, dat mensen aan nicotine verslaafd raken en dat consumenten goed worden voorgelicht over de risico’s van e-sigaretten.

Non-argument

Daar eigenlijk alleen mensen die voorheen rookten op e-sigaretten overstappen is het veel gehoorde argument geen nieuwe mensen verslaafd maken  in feiten een  NON-argument.  Het aantal mensen dat nooit gerookt heeft en start met e-sigaret gebruik blijkt bij diverse onderzoek een miniem percentage.  Meestal een percentage dat bestaat uit een getal achter de komma.

Kindveiligheid

Dat kindveiligheid een belangrijk punt is zal niemand ontkennen. Dat je daarover nadenkt en eisen stelt bij dampen natuurlijk ook. Alleen blijft het een heel vreemd verschijnsel dat er veel minder strenge regels gesteld zijn aan een hele hoop stoffen in huis, als schoonmaakmiddelen of gootsteenontstopper.  In feit is een dampvloeistof wanneer je daar mee vergelijkt lang niet zo gevaarlijk. Vooral niet door  de in verhouding lage dosis nicotine in dampvloeistof en kindveilige dop.  Het blijft dan vreemd om dat Nederland zichzelf op kosten jaagt en buiten de wereldwijde markt prijst.  En dat met diverse maatregelen waarover je de vraag kunt stellen of die werkelijk in de praktijk meehelpen aan de kindveiligheid.

Jammer is dat de groep rokers die al verslaafd zijn met deze beslissing de mogelijkheden qua overstappen beperkter en bemoeilijkt wordt.

En dat is een hele grote groep mensen.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org