Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Professor-Bertrand-Dautzenberg

Longkanker patiënten: Zijn elektronische sigaretten schadelijk of nuttig?

| Geen reacties

Dit artikel over e-sigaretten en patienten met longkanker is geschreven onder leiding van een bekende Parijse longarts Bertrand Dautzenberg.  Het is te vinden (in het Engels geschreven) op :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27241679

De inhoud van dit artikel wordt hieronder weergegeven.

De kwaliteit van e-sigaretten is verbeterd

Men blijft praten over e-sigaretten omdat het wetenschappelijke bewijs over korte en lange termijn termijn en lange termijn effecten niet eenduidig zijn.  Toch is de kwaliteit van de e-sigaretten en e-vloeistoffen verbeterd. De belangrijkste ingrediënten, propyleenglycol, glycerine en plantaardige nicotine zijn van farmaceutische kwaliteit kwaliteit bij de meeste e-vloeistoffen. De smaakstoffen zijn bijna allemaal food grade. Door de hoge kwaliteit van de ingrediënten is de aanwezigheid van verontreinigingen in e-liquids afgenomen.

Damp van e-sigaretten niet schadelijk

De damp die  e-sigaretten produceren hebben geen vaste deeltjes en bevatten geen koolmonoxide.  Het nitrosaminegehalte is in tabaksrook minstens honderd maal hoger dan in damp van een e-sigaret.  Bij normaal gebruik bevat een elektrische sigaret geen schadelijke bestanddelen (geen hoog gehalte) behalve nicotine. De Britse volksgezondheid autoriteiten geven aan dat de e-sigaret ten minste 95% minder toxisch is dan de tabaksigaret.

Een goed gereguleerde legale markt heeft voordelen. In landen waar e-vloeistof met nicotine niet is toegestaan, gaan gebruikers zelf nicotine toevoegen en gebruikt men “doe-het-zelf” vloeistoffen.  Dat geeft risico’s op onzuiverheden en minder gezonde stoffen.

E-sigaret voor rokers die stoppen of minderen

Hoewel van e-sigaretten nooit mag worden verondersteld dat ze volledig veilig zijn voor niet-rokers, geldt dat voor rokers de e-sigaret is minstens 20 keer minder gevaarlijk dan de sigaret.

Stoppen met roken specialisten uit landen waar nicotine bevatten e-sigaretten verkrijgbaar zijn, bieden  steeds vaker counseling aan samen met de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken of op verzoek van de patiënten om te verminderen met roken.

E-sigaret kan kankerpatiënten laten stoppen met roken

Op basis van de huidige kennis, voor patiënten met long- of andere vormen van kanker die anders zouden blijven roken, bieden e-sigaretten een alternatieve manier om te stoppen met roken, terwijl ze een medische behandeling te ondergaan.

Professor Dautzenberg longarts

Bertrand Dautzenberg is een Franse professor in de geneeskunde. Als arts is hij in dienst bij de afdeling longziekten van het Hospital de la Salpetriere in Parijs. Hij is president van de Franse tabakspreventie (FOT). Hij doceert pulmonology (vakgebied longziekten)


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org