Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Regering Nieuw-Zeeland promoot e-sigaretten als alternatief voor roken

| Geen reacties

nieuw-zeeland-vlag
Het gebruik van e-sigaretten wordt binnenkort gepromoot als een veiliger alternatief voor roken door het ministerie van Volksgezondheid in Nieuw-Zeeland.

nieuw.zeeland-flag-new-sealandNieuw-Zeeland tweede land ter wereld waar officieel e-sigaretten worden gepromoot voor volwassen rokers

Nieuw-Zeeland wordt het tweede land ter wereld (naast het Verenigd Koninkrijk) waar officieel e-sigaretten worden gepromoot voor volwassen rokers. E-sigaret gebruik (dampen) wordt door de overheid aanbevolen manier te worden voor rokers om met sigaretten te stoppen.

Ondanks dat het in toenemende mate verboden is op openbare plaatsen, wordt het gebruik van e-sigaretten gepromoot als een veiliger alternatief voor roken door het ministerie van Volksgezondheid. Een campagne waarin rokers, en met name jonge Māori-vrouwen, aangemoedigd worden om over te stappen, wordt in augustus 2019 gelanceerd en er zal in juni 2019 een nieuw-Zeeland-specifieke website verschijnen met informatie en tips over dampen en e-sigaretten. Hoewel de campagne e-sigaret gebruik (=dampen) als een manier om te stoppen stimuleert, zal het ook tot doel hebben om te voorkomen dat niet-rokers, in het bijzonder die jonger dan 18 jaar, de elektronische apparaten oppikken.

Op dit moment zegt hun website dat ze “niet genoeg bewijs heeft om dampproducten met vertrouwen aan te bevelen als hulpmiddel om met roken te stoppen” en dat mensen die ervoor kiezen om te dampen dit uiteindelijk ook moeten stoppen. Maar dat gaat dus veranderen.

E-sigaretten zijn veilige toegangsroute voor rokers die willen overstappen van sigaretten

Desondanks zei een woordvoerder dat e-sigaretten “bedoeld zijn als een veilige toegangsroute voor rokers die willen overstappen van tabakssigaretten”. Māori-vrouwen staan hierbij centraal vanwege hun hoge mate van roken: 32,5 procent, vergeleken met het totale percentage van 13,8 procent in het land.

“Wetenschappelijke consensus is dat e-sigaretten aanzienlijk minder schadelijk zijn dan tabak roken. Het is zeer waarschijnlijk dat e-sigaretten kunnen worden gebruikt om te stoppen met roken, het bewijsmateriaal is nog steeds aan het toenemen. Een aantal grote onderzoeken is aan de gang en meer informatie zal het komende jaar beschikbaar zijn. ”

De rookvrije doelstelling van het land van 2025 zal uitdagend zijn. Hoewel het programma een goede invloed heeft gehad op het verminderen van schade door tabak voor de meeste Nieuw-Zeelanders, is de impact voor Māori, Pacific en lage sociaal-economische groepen niet zo groot geweest.

Met betrekking tot de vraag of e-sigaret-apparatuur kon worden gesubsidieerd- zoals nicotinekauwgom en pleisters – heeft geen enkele fabrikant of importeur van een e-sigaret-apparaat in dit stadium de  Medsafe-regelingsproces doorlopen.

Ashton-woordvoerder Ben Youden zei dat er nog steeds veel verwarring bestaat over dampen en dat veel mensen het nog steeds zo slecht vinden als roken. “De wetenschappelijke consensus is dat e-sigaretten minstens 95 procent minder schadelijk zijn dan het roken van sigaretten.”

Hoewel de initiële kosten voor e-sigaretten variëren  van $ 50 tot $ 100, compenseren de financiële voordelen al snel de startkosten.  Wanneer iemand meer dan een jaar e-sigaretten gebruikt kost dat ongeveer 10 procent van wat die persoon zou hebben uitgegeven aan sigaretten.

Dan Foster uit Wellington begon tien jaar geleden met roken en zei dat de overschakeling van sigaretten naar dampen niet alleen goedkoper was, maar ook een aantal gezondheidsproblemen leek op te lossen. “Vroeger kreeg ik elke drie maanden een heel slechte sinus-infectie – dat is helemaal verdwenen.” Terwijl zijn dagelijkse pakje sigaretten hem ongeveer $ 17 kostte, geeft hij nu wekelijks een maximum van $ 35 uit aan dampvloeistof. “Het is waarschijnlijk niet 100 procent veilig – alles inademen is niet goed, maar het is zeker beter voor je. Mensen hebben ondeugden: ze gaan het doen, dus geef ze een veilige manier om te roken.”

* Volgens Smokefree NZ rookt 13 procent van de volwassenen in Nieuw-Zeeland dagelijks, een daling van 25 procent in 1996/97. Māori-vrouwen hebben het hoogste aantal rokers met 37 procent en Māori-mannen zijn de volgende met 30 procent.

Juni 2019 :

Website aangeboden door het ministerie van Gezondheid om de bevolking voor te lichten :

https://vapingfacts.health.nz/

Website van de regering van Nieuw Zeeland :

https://www.health.govt.nz/preventative-health-wellness/vaping-and-smokeless-tobacco


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org