Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Opbrengsten tabakswaren in 2015 vielen tegen

| 1 reactie


De berichtgeving van de tabakshandel zegt : “De accijnsopbrengst op tabakswaren is vorig jaar weer tegengevallen. Het bedrag dat toekomt aan de schatkist is volgens gelijk gebleven ten opzichte van 2014. Dit terwijl het kabinet op een extra opbrengst van 80 miljoen euro rekende.” (berekeningen van brancheorganisaties NSO en TZN),

Wat betreft dat ben ik blij. Ondanks dat de regering probeert de best werkende hulpmiddelen (e-sigaret en tabex) tegen te werken, lukt het toch een deel van de bevolking om te stoppen met roken.  De regering zou zich moeten schamen dat zij de gezondheid van de bevolking niet prioriteit stelt. Zodat grote groepen hun tabex en e-sigaretten over de grens kopen.

De tabakshandel klaagt al lange tijd dat de hoge accijnzen de verkopen van tabak in Nederland drukken. En dat rokers hun tabak hierdoor meer in het buitenland aanschaffen. In 2015 zakte de hoeveelheid verkochte tabakswaren in Nederland met 3,1 procent, nadat de overheid de accijnzen begin vorig jaar opnieuw opschroefde.

Het schaadt onze economie om : rookwaar en rookstopmiddelen

Blijkbaar moet het de economie aan 2 kanten schaden. De tabak wordt steeds meer in het buitenland gekocht. De effectiefste hulpmiddelen om te stoppen met roken (e-sigaret en tabex) worden steeds meer in het buitenland gekocht. En dit scheelt natuurlijk ook in accijnsopbrengsten.

Verkoop tabak in 5 jaar met een kwart afgenomen

Volgens de branche is de verkoop van tabak door achtereenvolgende accijnsverhogingen en de btw-verhoging van 2012 de laatste vijf jaar met bijna een kwart afgenomen. Van rookwaren die je koopt gaat tegenwoordig meer dan 75% van wat je er voor betaalt naar de Staat.

De accijnsopbrengst bedroeg vorig jaar 2,4 miljard euro. Dat is zelfs minder dan de 2,5 miljard euro die in 2012 aan accijnzen door de kopers werd opgehoest.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Zolang ze e-liquid niet gaan belasten met accijnzen is het te doen.
    Alleen ik zou niet stoppen met dampen, want ik vind het lekker.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org