Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Plain packaging 3.4% blijkt mythe bij Australië sigaretten verpakkingen

| Geen reacties

Ik heb niets tegen plain packaging, omdat hiervoor opgaat: baat het niet dan schaadt het ook niet. Wel schadelijk is dat diverse artsen en gezondheidsorganisaties, vooral vaak degene die bezig zijn met het bestrijden van het roken, steeds meer gaan “liegen”.  Wat hoofdzakelijk gebeurt door gegevens manipulatie, en “foutief” interpreteren. Of doordat ze zich te baseren op gemanipuleerde gegevens.  Probleem daarbij is dat ze regelmatig daarmee de tevens manipulerende “Big Tobacco” in de kaart spelen.  Dergelijke artsen en organisaties zijn bezig hun eigen naam te grabbel te gooien.

De 3,4 % afname is geen afname. Deze wijziging in de gegevens blijkt te liggen aan inkoopbeleid van de verkopers, dat tijdelijk voor en na de overgang naar plain packaging gewijzigd is.

Plain packaging is een Engelse uitdrukking die gaat over het beperken van het uiterlijk van de verpakking van tabak sigaretten.  Dit slaat op het weglaten van merk logo’s, kleuren en speciale lettertypes op de sigarettenpakjes. Het doel is om (beginnende) rokers minder te verleiden tot aanschaf van deze pakjes en de zin in roken te verminderen.

In Australië werd een wet goedgekeurd die naast de foto’s van door kanker verteerde organen, enkel nog een vermelding van het merk in een uniform lettertype toelaat op een olijfgroen veld. Deze kleur zou namelijk onaantrekkelijk zijn voor de jongeren die de doelgroep van de ontradingscampagnes zijn. De tabakindustrie vreest een toename van de zwarte markt hierdoor en een daling van de verkoopprijs die gecompenseerd zal worden door het optrekken van de accijnzen.

Het verbaast mij niets dat verslaafde rokers zich echt niet door de verpakking tegen laten houden. Als roker heb ik me ook nooit door de waarschuwende teksten laten tegenhouden, en weet zeker dat foto´s mij ook nooit gestopt zouden hebben. Zoiets bevordert alleen de verkoop van mooie hoesjes om de pakjes heen.

Wel vraag ik me af of het doen van uitspraken over een wat langere periode meer inzicht kan geven over het gedrag bij jongeren. Wanneer je wilt weten of dit wel of geen invloed heeft op het beginnen met roken bij jongeren. Dat zou namelijk wel zinvol kunnen zijn.   Daarnaast is het is gewoon jammer dat statistiek en cijfers opnieuw misbruikt worden. Dat zie je steeds vaker, ook op het vlak van gezondheid b.v. ook bij de WHO. Dat maakt dat gezondheidsorganisaties bezig zijn hun eigen reputatie en betrouwbaarheid te ondermijnen.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org