Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

FDA Comissioner Scott Gotlieb

Na rede FDA tabakswetten Amerika daling Philip Morris en British American Tobacco Aandelen

| Geen reacties

Op 28 juli 2017 werd het nieuwe beleid over tabak en e-sigaretten van de FDA bekend. Het hoofd van de FDA gaf een speech daarover voor de pers   In de dagen daarna waren de gevolgen van deze toespraak goed voelbaar zowel in de media als op de financiële markten.

De FDA is de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten. Dat is de regelgevende instantie voor het toezicht op voedsel, medicijnen, tabak en elektrische sigaret.

FDA regelgeving VS

De FDA regelgeving voor de e-sigaret in de VS, werd vorig jaar van kracht. Het betrof een zeer strenge regulering voor e-sigaretten en dampvloeistoffen. Waarbij Fabrikanten licenties konden krijgen waarvoor zeer onderzoeksgegevens gevraagd werden per merk en soort artikel. Volgens serieuze schattingen zou 99% van de veelal kleine en middelgrote e-sigaret bedrijven dit nooit kunnen opbrengen. Een dergelijke licentie zou in augustus 2018 moeten ingaan. Dat zou als gevolg hebben gehad dat daarna de e-sigaret in de Verenigde Staten vrijwel verdwenen zou zijn. De enige uitzondering hierop zouden de gesloten e-sigaretten van grote tabaksfabrikanten zijn. Zodat de markt die nu nog gedomineerd wordt door kleinere niet aan tabak gelieerde producenten en winkels, dan totaal overgenomen zou zijn. De dampvloeistoffen en open systemen zullen daardoor bijna volledig van de markt verdwijnen. Maar het beleid is ineens door Scott Gottlieb veranderd, en zo ook de perspectieven van de markt.

Scott Gottlieb´s toespraak voor de pers

Scott Gottlieb is het nieuwe hoofd van de FDA. Hij is arts en benadert de e-sigaret problematiek meer wetenschappelijk.

FDA Comissioner Scott Gotlieb

FDA Comissioner Scott Gotlieb

Afgelopen vrijdag gaf Gottlieb een half uur durende toespraak voor de pers, waarin hij sprak over de nieuwe richting die de FDA op gaat. Het was een complete koerswijziging in het beleid. Tot nu toe was het beleid gericht op onthouding. En innovaties zouden binnen reguleringen moeten vallen en daarmee vrijwel uitgesloten worden. Echter, de medicus Gottlieb volgt het pad van de zogenaamde schade beperking (harm reduction). Als mensen niet kunnen stoppen met roken, dan moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de schade door roken wordt geminimaliseerd.  Hij kondigde diverse maatregelen aan.

Maatregel 1 – Minder nicotine in sigaretten

Gottlieb wil de bescherming van minderjarigen versterken. Hiertoe wordt de hoeveelheid nicotine in sigaretten verminderd. Met als doel de verslavende aard van sigaretten te verminderen. (maar wat als gevolg zal hebben dat verslaafde rokers meer zullen gaan roken).

Uit wetenschappelijke hoek klonk ook al een kritische noot: “Het idee van het terugbrengen van het verslavende element in sigaretten, nicotine, líjkt misschien aantrekkelijk”, zegt hoogleraar gezondheidspsychologie Robert West van het University College London tegen The Guardian. Maar hij ziet ook een „serieus risico” dat rokers meer gaan roken om aan de nicotine te komen die ze nodig hebben.

Nicotine niet verantwoordelijk voor de schade aan de gezondheid

De regulering van de marketing voor e-sigaretten zal worden onderzocht, en moet minder aantrekkelijk werken voor jonge mensen.

Scott Gottlieb zegt ondubbelzinnig duidelijk dat de nicotine niet verantwoordelijk is voor de schade aan de gezondheid die wordt veroorzaakt door tabak roken. Hij maakt duidelijk onderscheid tussen de e-sigaret en de tabakssigaret. Hij  gaat er van uit dat de e-sigaret minder risicovol is dan tabaksigaretten roken. En hij wil rokers liever laten overstappen naar minder schadelijke producten als de e-sgiaret.

Maatregel 2 – Uitstel strenge maatregelen e-sigaretten

E-sigaret producenten krijgen een paar jaar langer de tijd voordat ze hun producten moeten voorleggen ter beoordeling door de FDA.  En de deadline voor het invoeren van de maatregelen voor de e-sigaretten zijn nu uitgesteld tot het jaar 2022. Hierdoor krijgt de e-sigaret de tijd zich als een degelijk product te ontwikkelen. En heeft men langer tijd om wetenschappelijk onderzoek te doen.

De FDA wil dat e-sigaretten veilig zijn, door ze te laten voldoen aan een passende set regels en normen.

Reacties in de media

De internationale media, zoals CNN, de Washington Post de Los Angeles Times beschreven de speech, en gaven weer dat Gottlieb het vanzelfsprekend vond dat de e-sigaret veel minder risicovol is.  In Nederland ging de media hoofdzakelijk in op de niet zinvolle en zelfs gevaarlijke maatregel om het nicotine niveau te verlagen. En reageert men hierop enthousiast. Blijkbaar realiseert men niet dat rokers net zo lang sigaretten opsteken, totdat ze een bepaald nicotineniveau in hun bloed bereikt hebben. En dus zo veel meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen binnen krijgen.
Het feit dat rokers beter over kunnen stappen op e-sigaretten wordt door de Nederlandse media meestal (zoals gebruikelijk) genegeerd.

Je kunt zelfs de indruk krijgen dat door deze beleidswijziging de media in de VS nu meer geneigd om meer argumenten voor de e-sigaret kaart te brengen. Laten we hopen dat deze wijsheid zich uitbreidt naar Europa.

Reacties op de internationale financiële markten

De invloed van de toespraak Scott Gottlieb hoofd FDA was duidelijk merkbaar op de aandelenmarkt. Philip Morris International verloor vrijdag na de toespraak bijna 10%. Wat bij een omzet van 80 miljard zeker een fors miljardenverlies oplevert. Ook de aandelen van de andere tabaksfabrikanten met kelderden op alle internationale beurzen. De bedrijven die zelf bezig waren met het ontwikkelen van e-sigaretten leken zich wat beter te herstelden van deze neergang op de beurs.

British American Tobacco nog niet hersteld

British American Tobacco nog niet hersteld

British American Tobacco (BAT) het in Londen gevestigde bedrijf, lijkt blijvende schade van te ondervinden, ondanks dat dit bedrijf zich met e-sigaret ontwikkeling bezig houdt. Hieronder de daling aandelen van Altria (=moederbedrijf Philips Morris USA)

Altira Philip Morris aandelen

Speech  van het nieuwe hoofd van de FDA Scott Gottlieb

Washingtonpost.com : FDA delay e-cigarette rules years explore reducing nicotine conventional cigarettes

De speech uitgeschreven


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org