Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Professor-John-Britton

Stop het gevaar in Nederland, vertel de waarheid over de E-sigaret

| Geen reacties

De media verspreidt onterecht negatieve verhalen die mensen bang maken voor de E-sigaret. Dat is in tegenstrijd met wat bekend is over dit apparaat. En zorgt dat mensen blijven roken in plaats van overstappen naar de E-sigaret als veel gezonder alternatief voor tabak roken.

E-sigaret aanbevolen door Brits Kanker Onderzoeks instituut en Brits Longfonds

In Engeland wordt de E-sigaret als rookstopmiddel aanbevolen door het Britse Kanker Onderzoeks instituut en het Britse longfonds. Daarnaast wordt dat ook ondersteund door de Britse regering en andere Britse gezondheidsorganisaties. De Stoptober aktie in de UK  (georganiseerd door Public Health England) promoot naast de andere hulpmiddelen ook de Elektrische sigaret.

Willen we in Nederland niet dat meer mensen stoppen met roken?

In Engeland heeft men goed resultaat, en zijn heel veel extra mensen gestopt met roken door over te stappen op het gebruik van elektrische sigaretten.  Alles wat van belang is wordt in onderstaande interview uitgezonden door de BBC weergegeven.

Video : Professor John Britton talks to the BBC about e-cigarettes

Professor John Britton is directeur van de UK Centre for Tobacco & Alcohol Studies.  Hij stelt dat “Elke roker die overstapt op e-sigaretten zijn gezondheid een plezier doet.”
Het empirisch bewijs is dat: 1,5 miljoen van de bijna 3 miljoen E-sigaret gebruikers nu ex-rokers zijn en dat de daling van de aantal mensen dat rookt bijna twee keer zo snel is gegaan, als vóór e-sigaretten als rookstopmiddel aanbevolen werden.

Tijdens het interview bespreekt professor Britton het vaak onbegrepen onderwerp over ‘e-sigaretten als opstap (gateway) tot tabak roken’ en de ‘effecten van nicotine’. Hij wijst erop dat jongeren weliswaar experimenteren met e-sigaretten, maar dit aantal vergeleken met roken is “erg klein” is. En het aantal  mensen die e-sigaretten proberen die anders geen roker zouden zijn, is “verwaarloosbaar klein”. En dat is niet alleen in de UK zo, maar is ook aangetoond in onderzoeken in landen over de hele wereld.

Ten slotte verwerpt hij dat nicotine gevaarlijk is.  Hij vergelijkt de werking en de effecten op het lichaam met die van cafeïne en verklaart:  “Het is niet de nicotine die doodt, het zijn de andere stoffen in de rook die dat doen.”

Waar blijft Nederland?

Hier in Nederland blijft men zich baseren op een 5 jaar oud  achterhaald onderzoek, waar door verkeerd gebruik van testmachines (beperkt) gevaarlijke stoffen zijn ontstaan. Deze gebruikten in sommige tests oververhitte E-sigaretten. Iets wat bij normaal gebruik van Elektrische sigaretten niet voorkomt.
Er is heel veel jarenlang uitgebreid en degelijk onderzoek gedaan in de UK.  Laten we ons ook baseren op deze recente en kwalitatief goede Britse onderzoeken!

Prof John Newton is Professor of Public Health and Epidemiology bij de Manchester universiteit.  Prof Johnt Newton zegt hierover: Het zou pervers zijn om te zeggen dat we vanwege een mogelijk (nog niet aangetoond) risico in de toekomst (overstappen naar e-sigaret), vandaag een enorm risico moeten blijven lopen (blijven roken)’.

Bekijk ook deze door het Britse rijk gesubsidieerde video

In een 13 minuten durende Youtube video leggen een aantal wetenschappers elk aspect wat bij e-sigaretten komt kijken uit. Alles is gebaseerd op het uitgebreide en langdurige onderzoek wat in de UK en andere landen heeft plaatsgevonden en nog steeds plaats vindt : E-cigarette safety: the facts explained


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org