Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Stoproken experts : Studies over E-sigaretten geven meer voordeel dan nadeel

| Geen reacties


25 april 2016 – Zeven top internationale bestrijding tabaksgebruik experts hebben aan de toezichthouders van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gevraagd om bij het reguleren van producten open te staan voor producten waarmee nicotine verdampt kan worden. En dan met name voor e-sigaretten.

Zij schrijven dit in het tijdschrift Addiction. Ze baseren zich op tot nu toe gepubliceerde bewijsmateriaal over e-sigaretten. Men ziet dat e-sigaretgebruik kan leiden tot vermindering van het roken van sigaretten met mogelijke vermindering van het aantal sterfgevallen als gevolg van het roken van sigaretten.

Tot de onderzoekers behoren de auteur David T. Levy (oncoloog), PhD, van de Universiteit van Georgetown; K. Michael Cummngs, PhD, MPH, van de Medische Universiteit van Zuid-Carolina; Andrea C. Villanti, PhD, MPH, Ray Niaura, PhD, en David B. Abrams, PhD, van de Truth Initiative; Geoffrey T. Fong, PhD, van de Universiteit van Waterloo in Canada; en Ron Borland, PhD, van de Kankerbestrijding Victoria in Australië.

“We zijn bezorgd dat de FDA, bij het reguleren van e-sigaretten, zich hoofdzakelijk zal focussen op de mogelijkheid dat e-sigaretten en andere nicotinedamp producerende producten kunnen fungeren als opstap tot het gebruik van sigaretten,” zegt Levy, een professor in de afdeling oncologie aan de Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.

Er is niet zoveel reden om voor een opstap effect bang te zijn.  Want de studies geven aan dat e-sigaretten voornamelijk worden gebruikt door mensen die tabaksroker zijn of bij jongeren betreft het de groep die grotere kans heeft om  rokers te worden.

E-sigaretten kunnen gezondheidsrisico’s beperken. Deskundigen schatten in dat het exclusieve gebruik van e-sigaret wordt geassocieerd met minstens 95% minder sterfte in vergelijking met de risico’s bij roken.

Onderzoek in de VS, Canada en Engeland,  laat zien dat de aantallen sigaret rokers de afgelopen twee jaar meer gedaald zijn dan in de vorige vier of vijf jaar.  Deze trend valt samen met de toename van e-sigaret gebruik.  Uit een groot deel van de gegevens blijkt dat het gebruik van e-sigaretten, stoppen met roken bevordert,  speciaal bij  mensen die anders nu nog steeds zouden roken.

“We willen niet het e-sigaretgebruik door jongeren en jonge volwassenen die anders niet zouden hebben gerookt, aanmoedigen. Het primaire doel van het tabaksbeleid moet het gebruik van sigaretten ontmoedigen en het verstrekken van de middelen die  stoppen met roken makkelijker maken, bevorderen. Zelfs als dat betekent dat mensen e-sigaretten gaan gebruiken, in plaats volledig stoppen met  nicotine gebruik, ” schrijven de auteurs in hun artikel.

De auteurs waarschuwen ook dat zware regelgeving en de belasting van e-sigaretten het voordeel dat producten kunnen bieden, zal saboteren.

“Het verhogen van de prijzen van e-sigaret, zal jeugd ontmoedigen om nicotine-verdampers (waaronder e-sigaretten) te gebruiken. Maar zal ook het gebruik ontmoedigen door rokers. Met name die van de lagere sociaal-economische status”, aldus Levy.

De FDA financierde deze studie via  het National Institute on Drug Abuse (1R01DA036497).

Bron: Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center
Top-Tobacco-Control-Experts-To-FDA-Studies-of-E-cigs-Suggest-More-Benefit-Than-Harm
Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, part of Georgetown University Medical Center and MedStar Georgetown University Hospital, seeks to improve the diagnosis, treatment, and prevention of cancer through innovative basic and clinical research, patient care, community education and outreach, and the training of cancer specialists of the future.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org