Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Verzoek tot heldere informatieverschaffing, uitleg analyses van eis volledige ban e-sigaret

| Geen reacties

frank-baeyensAangezien NVALT en Leon Toorn het publieke debat lijken te schuwen, schrijft Frank Baeyens een dringend verzoek tot heldere informatieverschaffing, expliciteren van analyses, verantwoording van communicatiestrategie en van eis volledige ban van e-sigaret, via deze weg (op twitter).

Frank Baeyens is professor of psychology, en onder andere onderzoeker van e-sigaret gebruik en effecten van dat gebruik. Hieronder wordt  het verzoek weergegeven.

Verzoek aan NVALT en Leon Toorn

Dringend verzoek tot heldere informatieverschaffing, expliciteren van analyses, verantwoording van communicatiestrategie en van eis volledige ban van e-sigaret

In een parallel universum: « Stroopwafels en maag-darmaandoeningen » Denk even mee.

Indien er als respons op een enquête door de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie naar medische klachten bij mensen die weleens stroopwafels eten, via de ondervraagde artsen 8 meldingen zouden binnenkomen, gevolgd door enkele spontane aanmeldingen door patiënten die de oproep hoorden, zou dit volstaan als argument voor een totaalverbod op de stroopwafel? Ik denk het niet.

We zouden willen weten: – wat de aard/ernst van de klachten waren, en welke diagnose werd gesteld – over welk tijdsvenster werd gerapporteerd – wat de incidentie is van deze specifieke symptomen/ziektes in de algemene populatie, bij stroopwafeleters/bij niet-stroopwafeleters.

Maar ook: – wat de medische voorgeschiedenis is van deze patiënten – wat – vroeger en nu – het habituele dieet was/is – welke van de vele mogelijke andere oorzaken van de klachten werden nagegaan en uitgesloten.

In het – onwaarschijnlijke – geval dat besloten moet worden: er is allicht een causaal verband tussen de stroopwafelconsumptie en de gezondheidsproblemen, dient beantwoord: – wat allergie/intolerantie analyse uitwijst.

En ook:
– hoe het komt dat decennia van stroopwafelconsumptie door miljoenen mensen, niet leidde tot deze klachten/ziektes
– wat een chemisch-toxicologische analyse van de in deze gevallen verorberde stroopwafels uitwijst.
– wat als de algehele stroopwafelban leidt tot een overschakelen bij huidige of toekomstige/potentiële stroopwafeleters naar moorkoppen, oliebollen, tompoes en Bossche bol.

En:
– wat met de risico’s van een illegale, ongecontroleerde zwarte markt in stroopwafels?

Vast en zeker zijn ook deze overwegingen gemaakt in de « vapen en longpathologie » queeste.

Maar het hele verhaal, dat hebben we nog niet gehoord

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

 

Hier is het verzoek te lezen op twitter

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org