Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

copd-conditie-verbeterd

Studie: Betere conditie astma en COPD patienten na overstap e-sigaret

| 1 reactie

Verschillende studies geven aan dat rokers die overstappen op e-sigaretten een onmiddellijke verbetering van hun luchtwegklachten en longfunctie bemerken.  De gerapporteerde verbeteringen van de luchtwegen bij patiënten die elektronische sigaret gebruikers zijn geworden zijn in overeenstemming met de bevindingen van een grote internet-enquête van de reguliere e-sigaretgebruikers gediagnosticeerd met astma en COPD. Een verbetering van de symptomen van astma en COPD  werd gemeld bij 65,4% en 75,7% van de respondenten.

Vergeleken met dual-gebruikers (die zowel roken als e-sigaretten gebruiken), werden verbetering van de symptomen van astma en COPD vaker gemeld door exclusieve elektrische sigaretgebruikers. Na de overstap, werden medicijnen bij 18,4% respondenten met astma en COPD gestopt. Verslechtering na de overstap werd alleen gemeld bij 1,1% van de astmapatiënten en in 0,8% van de COPD respondenten.

Tezamen bieden deze bevindingen het bewijs dat elektrisch sigaret gebruik de schade van het roken van tabak kan beperken, en conditie verbeterend kan werken.

Vergeleken met brandbare sigaretten, zij elektrische e-sigaretten ten minste 96% minder schadelijk.  

De resultaten in dit onderzoek komt overeen met bevindingen die diverse mensen beschrijven op fora en sociale media. Zo beschrijven diverse COPD patiënten, dat na de overstap van tabakssigaret naar elektrische sigaret bij metingen hun longfunctie verbeterd is. Astma patiënten die beschrijven dat ze veel minder of weinig last meer hebben van astma. Bij de meerderheid kan medicatie verminderd worden of zelfs totaal gestopt.

Studie :  bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-015-0298-3

Ander onderzoek: Health effects in COPD smokers who switch to electronic cigarettes: a retrospective-prospective 3-year follow-up
Deze studie laat zien dat rokers die over stappen op e-sigaretten de objectief gemeten en subjectieve COPD-uitkomsten kunnen verbeteren en dat de verkregen voordelen op lange termijn kunnen aanhouden.

Een ander onderzoek over astma en e-sigaret gebruik wordt beschreven op deze website in het artikel “studie toont verbeteringen bij astmapatienten na overstap naar e-sigaret

COPD, longemfyseem en bronchitis patiënt vertelt hoe zij stopt met roken met e-sigaret

Becky vertelt haar verhaal over hoe e-sigaretten hielpen haar te stoppen met roken op de leeftijd van 50 jaar na de diagnose met COPD, longemfyseem en bronchitis.  Ook ziet haar longarts dat zij enorm vooruit gaat tijdens longmetingen.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Pingback : Gezocht: proefpersonen met COPD voor onderzoek

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org