Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Mayo-Kliniek-Amerika

Bij chirurgische ingreep helpt elektrische sigaret rookgedrag wijzigen

| Geen reacties


De Mayo Kliniek in Amerika heeft een onderzoek gepubliceerd waarbij patiënten die geplande chirurgische ingreep moesten ondergaan, vooraf en twee weken na de chirurgische ingreep, een elektrische sigaret kregen.

Doel: complicaties bij genezing verminderen

Het doel was om de kans op complicaties tijdens het genezingsproces te verminderen na de operatie. Het roken van sigaretten kan postoperatieve complicaties veroorzaken. En patiënten worden altijd aangemoedigd om te stoppen met roken vooraf aan de operatie. Het doel van de studie was om te zien of patiënten met roken gestopt zijn met roken of sigarettengebruik hadden verminderd door het gebruik van deze producten, zowel voor als na de operatie. Dagelijks gebruik en gedrag werd geregistreerd tijdens het onderzoek.

Patiënten stopten of minderden met roken

De bevindingen met een 30 dagen follow-up vertoonden bij  de patiënten dat 17% gestopt waren met roken, 51% wilde het gebruik van elektrische sigaretten voortzetten, en het  “gemiddeld verbruik van sigaretten daalde van 15,6 per persoon tot 7,6 gedurende de onderzoeksperiode “. Conclusie “gebruik van elektrische sigaretten is haalbaar en wordt goed geaccepteerd bij chirurgische patiënten.”

Dit onderzoek bevestigt de praktijk

Dit onderzoek lijkt te bevestigen wat in de praktijk en op fora door diverse elektrische sigaret gebruikers verteld wordt.  Daar wordt melding gemaakt van mensen die niet gepland hadden om te stoppen met roken,  maar enkel een elektrische sigaret kochten om te proberen. En daarvan zijn een groot aantal meldingen van mensen die binnen 1 dag spontaan met roken stoppen omdat ze de elektrische sigaret lekkerder vinden en hen beter bevalt dan tabak roken. Daarnaast is er een groep de door de tijd heen door elektrische sigaret gebruik steeds minder tabak gaan roken, en uiteindelijk merken dat ze de tabakssigaret die niet meer pakken.  Het zijn dan feitelijk mensen die nooit echt gestopt zijn met roken, maar over gestapt zijn naar dampen.  Dit is een fenomeen waarvan ik bij andere rookstopmiddelen nog nooit gehoord heb. Maar die worden meestal ook niet “recreatief” gebruikt.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org