Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

E-sigaret bevordert NIET het aantal tabaksverslaafden onder jongeren

| Geen reacties

Tieners proberen e-sigaretten uit, maar gaan over het algemeen de e-sigaret niet regelmatig gebruiken. Daarmee lijkt de e-sigaret het aantal tabaksverslaafden onder jongeren niet te bevorderen. De jongeren die wel regelmatig een e-sigaret opstaken, rookten in dezelfde tijd ook al tabak of cannabis.

10656 kinderen ondervraagd

Het online tijdschrift BMJ Open, publiceerden een onderzoek van de Cardiff University dat gedaan is bij middelbare school kinderen van 150 scholen in Wales in 2013 en 2014. In totaal werden 10656 kinderen ondervraagd.

Weinig kinderen gebruiken regelmatig

Experimenteren met e-sigaret gebruik onder de jongeren is vergelijkbaar met experimenteren met tabak. Dat experimenteren neemt toe als de leeftijd hoger wordt.

Slechts 1,5% (125) van de 11-16 jarigen gebruikten e-sigaretten regelmatig. Regelmatig is hier gedefinieerd als ten minste eenmaal per maand. Van deze groep van 125 kinderen, had 0,3% nooit een tabakssigaret gerookt.

Geen toename van adolescenten met nicotineverslaving

Dr Graham Moore die het onderzoek leidde concludeert: “Terwijl experimenteren met e-sigaretten vaker voorkomen bij jongeren in Wales, wijzen de onderzoekscijfer erop dat e-sigaretten waarschijnlijk geen grote directe bijdrage hebben aan toename van adolescenten met nicotineverslaving.”

Gedurende de 1e wereldoorlog was roken stoer.

Gedurende de 1e wereldoorlog was roken stoer.

E-sigaret minder verslavend dan tabakssigaret

De e-sigaret blijkt hierbij dus minder verslavend dan de tabakssigaret. Maar is te verklaren doordat tabak ook andere stoffen bevatten die verslavend zijn, of de nicotineverslaving versterken. Daarnaast zijn er e-sigaretten die geen nicotine bevatten.

Ondersteunend onderzoek in Amerika

Onderzoek in de VS ondersteunt ook het feit dat e-sigaret gebruik onder teenagers juist niet tabakroken bevordert.  Lees het artikel  op forbes.com why is the cdc lying about e-cigarettes en het Amerkikaanse onderzoek.

Gegevens uit Nederland

Uit het Trimbos onderzoek van oktober 2014 (jongeren 12-21 jaar) blijkt dat de meeste jongeren die zeggen wel eens een e-sigaret te hebben geprobeerd, al rokers zijn.  Het percentage jongeren dat gestopt is met roken (12%) is twee keer zo groot bij e-sigaret gebruikers dan bij rokende jongeren die nooit een e-sigaret heeft gebruikt (6%).

Ander Brits onderzoek

Het Britse ASH onderzoek (Action on Smoking and Health onderzoek 2014) :
90% van de regelmatige gebruikers, en mensen die af en toe een e-sigaret gebruiken, zijn jonge mensen die al roken of gerookt hebben. Het onderzoek toont ook aan dat 98% van de kinderen die nog nooit gerookt hebben, zelfs nooit een e-sigaret hebben geprobeerd.

Conclusie :

Tieners proberen e-sigaretten uit, maar gaan de e-sigaret niet regelmatig gebruiken. E-sigaretten lijken jongeren weg te houden van tabak.  Er zijn ook jongeren die de e-sigaret gebruiken om te stoppen met roken.

Vervolg in 2015 van het Britse ASH onderzoek (Action on Smoking and Health onderzoek 2015) : Regelmatig gebruik van e-sigaretten door jongeren is zeldzaam.  En de jongeren die ze gebruiken zijn hoofdzakelijk ex-rokers.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org