Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Vitrocell rook en damp robot

E-sigaret damp is niet toxisch en is net zo veilig als lucht

| 5 reacties


De tabakgigant Britisch American Tobacco gebruikt in een onderzoek de Vitrocell rokende robot en menselijke longcellen om de gezondheidsrisico’s van dampen (elektrisch sigaret gebruik) te testen. Het Vitrocell robot systeem bootst de blootstelling na, van hoe mensen inademen of rook of damp inhaleren. Er worden menselijk epitheelcellen van luchtpijp en long gebruikt, die zijn opgekweekt tot gedifferentieerde lagen epitheelweefsel van de luchtwegen.

De wetenschappers gebruikten de ‘rokende robot “om de longcellen aan tabaksrook, en damp van twee verschillende merken e-sigaretten en aan gewone omgevingslucht bloot te stellen.

De hoeveelheid deeltjes afgezet op het oppervlak van de cellen werden ook gekwantificeerd om aan te tonen dat de rook of damp het weefsel gedurende blootstelling bereikt had. Hoe langer de cellen waren blootgesteld, des te groter werd de dosis die toegediend werd.

Vitrocell rook en damp robot

Vitrocell rook en damp robot

Men vond heldere resultaten. Zes uur blootstelling aan sigarettenrook resulteerde in vrijwel volledige celdood. Maar dezelfde blootstelling aan e-sigaret damp had geen invloed op de levensvatbaarheid van het longweefsel. De resultaten waren vergelijkbaar met die van de controlecellen die alleen blootgesteld waren aan lucht. Zelfs na nog agressievere blootstelling met e-sigaret damp verminderde de levensvatbaarheid van deze cellen niet.

Dit zou betekenen dat het inademen van nicotine damp net zo veilig kan zijn als het inademen van lucht zijn voor de longen.

De resultaten zijn niet volledig onverwacht. Niet bestaan de componenten van een e-sigaret aerosol (de damp) uit weinig of geen giftige bestanddelen, bleek al eerdere uit diverse analytische studies. En dit onderzoek komt in grote lijnen ook overeen met een eerdere studie.

Om de experimenten uit te voeren, de tabak reus samen met onderzoeksinstituut MatTek Corporation, die modellen van menselijke cellen in in vitro laboratoriumexperimenten maakt.

Er zijn nu plannen om dezelfde testen ook met andere elektrische sigaretten uit te gaan voeren.

De e-sigaret wordt momenteel zo´n 10 jaar gebruikt.  Naast deze onderzoeken impliceren ook veel andere onderzoeken dat e-sigaretten stukken minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten.  De e-sigaret lijkt het meest effectieve middel om te stoppen met roken te worden. En kan daardoor voor huidige en volgende generaties veel betekenen in het terugdringen van tabaksgebruik, en is daardoor een potentieel levensreddend middel geworden. De gezondheidseffecten van heel erg langdurige, langer dan 10 jaar e-sigaret gebruik zijn niet bekend. Dit geldt natuurlijk voor elk nieuw product en nieuwe medicijnen. En daarom is dit een slecht argument om een verstokt roker die een e-sigaret wil proberen tegen te houden. Want nicotine wat wel verslavend, maar niet kankerverwekkend is kan een roker dan op een minder gevaarlijke manier tot zich nemen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Toxicology in Vitro, official journal of the European Society of Toxicology in Vitro :
Development of an in vitro cytotoxicity model for aerosol exposure using 3D reconstructed human airway tissue; application for assessment of e-cigarette aerosol


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


5 reacties

 1. We worden bestookt met heel veel slechte verhalen, gelukkig duiken er ook steeds meer van dit soort positieve berichten op.

  Dagelijks krijgen wij via onze webshop vragen per telefoon over de nieuwe regelgeving, klanten zijn boos over diverse beperkingen, zien door alle bomen (regels) het bos niet meer.

  Gelukkig durven steeds vaker mensen de sprong te wagen en wordt het aantal dampers steeds groter.

  Goed artikel Stopmetrokenvandaag!

  Groet,
  Chantal
  Directie http://happysmokes.nl

 2. Bedankt Chantal

 3. Is deze electronise schadelijk voor de bloedsomloop

  • Wat verschillende onderzoeken zeggen is een klein beetje verschillend.

   Waar het op neer komt zijn percentages. In lucht zitten altijd schadelijke stoffen. Als je tabak rookt, dan krijg je met die tabak 95% meer schadelijke stoffen binnen. Dan is tabak roken een stuk schadelijker.

   E-sigaret gebruik is meer te vergelijken met het aantal schadelijke stoffen dat je binnen krijgt wanneer je je eten kookt op een gasfornuis. Want dat heeft ook een toenamen van ongeveer 1% aan schadelijke stoffen.

   De onderzoeken zijn wat verdeeld bij e-sigaretten over het percentage. Dat komt vermoedelijk doordat ze verschillende soorten e-sigaretten getest hebben. En ook verschillende dampvloeistoffen gebruikt hebben in diverse onderzoeken. Maar wat overeen komt is dat men beweert dat een hoop e-sigaretten helemaal geen schadelijke stoffen produceren. En als ze het wel doen dit 95%-99% minder schadelijke stoffen zijn, dan wanneer je een tabakssigaret rookt.

   Je kunt e-sigaretten gebruiken zonder en met nicotine. En erg makkelijk nicotine gebruik afbouwen. Omdat er vloeistoffen bestaan met verschillend nicotinegehalte. En je kunt ook zelf mengen. Dus met 0% nicotine vloeistof toevoegen.

   Hoe schadelijk is nicotine? Daarover blijken meningsverschillen te bestaan. Het is niet kankerverwekkend. Maar vaak worden alle problemen die tabakssigaretten toegeschreven werden aan nicotine.
   Ik ben al een tijdje bezig onderzoeken te vinden die de gevolgen van nicotine en sigaret helder uit elkaar halen. Maar heb ik nog niet gevonden. Wat wel naar voren komt is dat nicotine minder schadelijk is dan vaak verkondigd. Anders zouden trouwens nicotine kauwgum en pleisters ook niet zonder recept verkocht worden.

   Wel is het zo dat er metingen gedaan zijn aan bloed, op diverse stoffen terwijl mensen de e-sigaret gebruikten. En daaruit kwam dat dit te vergelijken was, met mensen die niets gerookt of gedampt hadden. Dus neutraal.

 4. Eindelijk eens de waarheid ! Moest nu enkel onze belgische regering dit ook eens gaan inzien het zou veel leuker worden en veel mensen kunnen eindelijk ovetstappen naar vapen ipv de kaknkerstokken. Dank u stoperokenvandaag !

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org