Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Elektrische sigaretten geven geen giftige metalen – studie

| Geen reacties


Er komen wel minimale hoeveel metalen vrij bij E-sigaret gebruik, maar die hoeveelheid is dusdanig miniem dat er geen veiligheidsgrenzen overschreden worden bij consumptief gebruik door mensen.
Dat is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door de bekende artsen en onderzoekers Konstantinos Farsalinos en Brad Rodu.

K. farsalinos, onderzoeker

K. farsalinos, onderzoeker geeft een lezing

‘Uit de analyse bleek dat bij normaal gebruik de dosis metalen ingeademd met apparaten van de tweede generatie lager was dan de dagelijkse veiligheidslimieten voor alle metalen’

De veiligheidslimieten hiervoor zijn vastgesteld door het Agency for Toxic Substances Disease Registry (ATSDR) en het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

In deze analyse gebruikte Dr. Farsalinos gegevens van een eerdere studie van Olmedo met tanktype E-sigaretten.

Er waren zorgen ontstaan over geïnhaleerde metalen, aangezien sommige metalen boven een bepaalde dosis toxisch zijn voor het lichaam. Sommige studies hebben in het verleden echter onjuiste beoordelingsmethoden gebruikt en het risico is overdreven.

De Olmedo studie heeft totaal verkeerde methodologie gebruikt

De auteurs van de Olmedo-studie hadden beweerd dat de metalen op onveilige niveaus vrijkwamen. Dr. Farsalinos legde echter uit dat het onderzoek de verkeerde methodologie gebruikte voor het berekenen van risico’s: ‘De auteurs verwarren zichzelf en anderen door de veiligheidslimieten voor het milieu te gebruiken in verband met blootstelling aan elke enkele ademhaling, en deze toe te passen op E-sigaret gebruik. Mensen nemen echter meer dan 17.000 (duizend) ademhalingen per dag, maar slechts 400-600 teugen per dag uit een e-sigaret ‘

Resultaten huidige studie zijn vergelijkbaar met eerdere studie

De resultaten van deze studie zijn vergelijkbaar met een onderzoek van Dr. Farsalinos uit 2015. Daarin werd het risico op metaaldeeltjes beoordeeld die vrijkwamen in twee studies van de eerste generatie verdampers. Uit die analyse bleek dat “de totale metaalemissies zeer laag waren en onder de veiligheidslimieten voor inhalatiemedicatie en beroepsgrenswaarden lagen”.

De dosis bepaalt of iets giftig is

Of een chemische stof aanwezig is ergens geeft weinig informatie zonder een risicobeoordeling. Sporen van metalen zijn overal in de omgeving aanwezig, ook in de lucht, water, voedsel, voedingssupplementen, farmaceutische producten, zelfs in nicotinevervangers, en zijn van geen belang.

Al met al heeft het gebruiken van een E-sigaret een laag risico, en het is heel veel veiliger dan roken.

Deze studie kun je hier lezen :
Metal emissions from e-cigarettes: a risk assessment analysis of a recently-published study


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org