Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Hoe wordt risico tussen sigaretten en snus, e-sigaretten en NRT ervaren

| Geen reacties


Deze video gaat over de risico’s van het gebruiken van snus (rookloze tabak), e-sigaretten en NRT.  NRT zijn nicotine vervangende producten zoals nicotine pleisters, nicotine kauwgum e.d.

Waar het dus om gaat is hoeveel meer of minder schadelijk schat de bevolking dat het  gebruik van deze producten is, vergeleken met tabak roken.

  • Hoe ervaren mensen de risico´s van deze nicotine producten?
  • Wat zijn deze risico´s werkelijk.

De werkelijke visie op de risico´s gehanteerd door experts zijn gebaseerd op een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd in verschillende landen. Dit zijn bijvoorbeeld onderzoeken gedaan door of in opdracht van het Britse Kanker Onderzoeks Instituut, Public Health England, of de Amerikaanse FDA en Amerikaanse Kanker Society en nog een aantal andere organisaties.

Lezing Karl Lund onderzoeker aan het Noorse Instituut voor Volksgezondheid

Het betreft hier een lezing van Karl Lund. Karl Lund is een senior onderzoeker aan het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Hij werkt voor tabakspreventie sinds halverwege de jaren tachtig.

Groot verschil in opvatting tussen Experts en de bevolking

Bij experts worden hier ook echte experts bedoeld. Dit zijn dus mensen die ook werkelijk verdiepen de wetenschappelijke onderzoeken over dergelijke onderwerpen.

risico-snus-esigaret-nrt
De experts gaan er van uit dat het risico van gebruik van snus of e-sigaret vergeleken met tabak roken veel lager ligt. Namelijk rondom de 5%.  Terwijl de niet-experts (gewone mensen dus) dit risico veel en veel hoger inschatten.

Er zijn jammer genoeg nog heel veel medici en ook stoppen met roken begeleiders die  nauwelijks de recente wetenschap volgen. En deze adviseren daardoor soms verkeerd, en geven hun cliënten daardoor ook jammer genoeg foutieve of te beperkte informatie.  Wat als gevolg kan hebben dat rokers die al talrijke mislukte stoppogingen gedaan hebben, een voor hen werkbare keuze ontneemt. Omdat deze rokers bang zijn om nog een extra ongezonde gewoonte er bij te krijgen.

Het overstappen van tabak roken naar de e-sigaret of snus gebruik geeft zeer veel gezondheidsvoordelen. Vooral wanneer deze producten rokers totaal bij de tabak roken weg houden.

Gevolg : strengere wetten remmen overstap naar gezonder alternatief

Een ander probleem van slecht geïnformeerd zijn is dat regeringen overtrokken strenge maatregelen treffen tegen dergelijke producten. Het bevestigt daarmee het vooroordeel dat de bevolking al had. En dergelijke maatregelen zorgen er ook voor dat minder rokers overstappen naar een gezonder alternatief.  Omdat de producten bijvoorbeeld duurder, met beperkte mogelijkheden, of moeilijker te kopen zijn. En in de EU heeft dit o.a. onterecht gezorgd voor vergelijkbaar afschrikwekkende teksten op de E-sigaret producten. En snus heeft men in de EU (behalve Zweden) totaal verboden.  Met als gevolg dat Zweden het kleinste overlijdenscijfer heeft en de minste mensen die overlijden aan tabak roken in de EU.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org