Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Impact EU-verbod op meer dan 20mg per ml nicotine in dampvloeistof

| Geen reacties


In het rapport van London Economics worden de effecten voor de bevolking van Europa berekend van het verbod op meer dan 20 mg/ml nicotine in dampvloeistof.  (London Economics  is één van Europa’s toonaangevende economie specialisten en beleid adviesbureaus).

Richtlijn TPD artikel 20

De richtlijn tabaksproducten die door het Europees Parlement in behandeling is genomen bevat een voorgesteld verbod op alle e-sigaretten met meer dan 20 mg/ml nicotine.

Volgens onafhankelijk onderzoek, komt dit neer op minder dan 1/3 van de nicotine wat geabsorbeerd wordt door het roken van tabak en ongeveer 25% van Europa’s 10 miljoen e sigaret gebruikers gebruiken momenteel hogere sterktes. Deze 2,5 miljoen gebruikers zijn ook meestal de meest afhankelijke rokers of ex-rokers. Zij zullen door dit verbod geconfronteerd worden met een keuze om andere nicotinebronnen te gaan gebruiken (zoals e-sigaretten met minder nicotine, kauwgom of patches), stoppen door middel van wilskracht alleen of terug vallen naar het roken van tabak. Omdat e-sigaretten met lagere concentraties niet voldoen aan de behoeften van deze groep en de meesten niet kunnen stoppen met roken met behulp van andere methoden, zal een belangrijk deel terug vallen naar het gebruik van tabak.

Het verbod compromitteert de rol van e-sigaretten in de ondersteuning van succesvol stoppen met roken. Onze verwachting is dat de voorgestelde verordening zal leiden tot 210.000 minder Europeanen die succesvol zullen stoppen met roken elk jaar.

Onder rokers die niet bezig zijn met het stoppen met roken bevinden zich mensen die e-sigaretten gebruiken om te minderen met roken. Hier zal een toename van tabak roken van 0,8% plaats vinden, wat equivalent is aan het roken van 9,6 miljoen extra sigaretten per dag  in de hele EU.

Standaard sterftetabellen geven aan dat de helft van de verstokte rokers overlijden door hun gewoonte. Onze voorspelling is dan ook dat het voorgestelde verbod zal resulteren in een extra 105.000 doden per jaar in heel Europa.

Hoewel meer onderzoek nodig is op dit gebied is het duidelijk dat de gegevens die er zijn, het zeer waarschijnlijk maken dat een verbod voor een dergelijke een veelgebruikt alternatief voor het roken van tabak  zeer ernstige negatieve gevolgen voor de volksgezondheid zullen hebben. Het is de verantwoordelijkheid van degenen die een dergelijk verbod ondersteunen, om aan te tonen wat voor bewijs ze hebben om het te ondersteunen.

Andere conclusies uit het rapport van London Economics zijn:

  • We zien een significante correlatie in de gegevens waaruit blijkt dat stoppercentages hoger worden naast de grotere penetratie van e-sigaretten door de jaren heen.
  • E-sigaretten zijn de belangrijkste hulpmiddelen geworden bij stoppen met roken. Andere nicotine alternatieven worden gemakkelijker vervangen worden door e-sigaretten. We zien dat de sterke groei van de e-sigaret een negatieve correlatie heeft met NRT hulpmiddelen en medicijnen per recept verkrijgbaar. Dit kan worden geïnterpreteerd als indicatie dat e-sigaretten aantrekkelijk zijn voor rokers
Op het moment dat e-sigaret gebruik is gestegen alle andere rookstop hulpmiddelen gedaald zijn

Op het moment dat e-sigaret gebruik is gestegen alle andere rookstop hulpmiddelen gedaald zijn

Rapport van London Economics (Engels):
Impact of EU Ban on Higher Nicotine E-Cigarettes on Tobacco Smoking

Nederlands:
Impact van het EU-verbod voor Hoog gehalte Nicotine E-sigaretten op tabak roken


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org