Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

roken-vs-esigaret

Jongeren die e-sigaretten uitproberen hebben geen verhoogde kans om roker te worden

| Geen reacties

Uit het grootste onderzoek ooit gehouden onder Britse 11- tot 16-jarigen blijkt dat jongeren die experimenten met e-sigaretten niet over gaan naar regelmatig gebruik van e-sigaretten. Niet rokende tieners gaan niet regelmatig e-sigaretten gebruiken. En het aantal jongeren dat rookt daalt.

Onderzoek bevestigt wat al eerder aangetoond was

Met dit onderzoek wordt opnieuw bevestigd wat ook een groot aantal onderzoeken in andere landen al geconcludeerd hadden : E-sigaret gebruik leidt zowel bij jongeren als bij volwassen niet tot tabak roken. E-sigaret gebruik is niet een zogenaamde gateway (opstap naar) roken. E-sigaretten zijn eerder een Way out, zorgen er voor dat minder mensen gaan roken.

Ook een recent Amerikaan onderzoek onder 19-23 jarige jong volwassenen waar onderzoekers van drie verschillende universiteiten aan meewerkten, trekt een vergelijkbare conclusie. Hun conclusie komt simpel gezegd hier op neer: Er is geen toename in het aantal rokers. Er is wel toename van e-sigaret gebruik, doordat zware rokers de e-sigaret als rookstopmiddel gebruiken.

Studie uitgevoerd door samenwerking Britse universiteit en gezondheids instellingen

Deze studie is gedaan door een samenwerking van experts uit de Britse gezondheidszorg. Deze samenwerking bestond uit onderzoekers van het UK Center for Tobacco and Alcohol Studies, Public Health England, Action on Smoking and Health, en “the Centre for the Development and Evaluation of Complex Interventions for Public Health Improvement” van de Cardiff universiteit. De studie is gepubliceerd in “the International Journal of Environmental Research and Public Health”.

Grootste studie onder jongeren die e-sigaretten gebruiken en roken

Het is de grootste studie die tot nu toe is uitgevoerd over het gebruik van e-sigaretten en roken door jongeren in het Verenigd Koninkrijk. De Onderzoekers onderzochten gegevens uit vijf grote enquêtes uitgevoerd tussen 2015 en 2017 waarbij meer dan 60.000 11 tot 16-jarigen betrokken waren.

Sommige mensen maken zich zorgen dat jonge mensen die met (nauwelijks gevaarlijke) e-sigaretten experimenteren zullen vervolgen met tabaksigaretten die gevaarlijk zijn vanwege de teer en koolmonoxide. Maar volgens dit onderzoek hebben jongeren die e-sigaretten proberen geen verhoogde kans om roker te worden.

Een tiende tot een vijfde van de 11- tot 16-jarigen had e-sigaretten geprobeerd, maar slechts 3% of minder gebruikte ze regelmatig (wekelijks) en die waren meestal al tabaksrokers. Onder jongeren die nooit gerookt hebben, was het gebruik van e-sigaretten gewoonlijk onbeduidend, zeggen de auteurs, tussen slechts 0,1% en 0,5%.

Voor de regelmatige gebruikers is dit een positief teken. Daar elke tabakssigaret die vervangen wordt door e-sigaret gebruik is gezondheidswinst is omdat e-sigaretten nauwelijks schadelijk zijn. Vooral daar uit eerder onderzoek is gebleken dat van dual users (die zowel e-sigaret als tabak gebruiken) een groot deel op termijn niet of nauwelijks meer tabak roken, of alleen maar e-sigaretten gaat gebruiken, of volledig stopt met gebruik van beide.

“Dit patroon was consistent over verschillende enquêtes uit heel het Verenigd Koninkrijk. Het geeft aan dat experimenten met e-sigaretten niet in regelmatig gebruik worden vertaald, vooral bij nooit rokers,” zeggen de auteurs van de studie.

Niet rokende tieners gaan niet regelmatig e-sigaretten gebruiken.
Aantal jongeren dat rookt daalt

Hoofdonderzoeker Linda Bauld, hoogleraar gezondheidspolitiek aan de Universiteit van Stirling, zei: “Uit onze analyse van de laatste enquêtes uit alle delen van het Verenigd Koninkrijk, waarbij duizenden tieners betrokken zijn, blijkt duidelijk dat voor tieners die niet roken, en wel experimenten met e-sigaretten, dit gewoonlijk niet in regelmatig gebruik daarvan worden vertaald. Onze studie toont ook aan dat de aantallen rokers bij jongeren blijven dalen.”

UK-jongeren-2

Het gezondheidsrisico van e-sigaretten is klein in vergelijking met die van tabak, zei Linda Bauld. In een recente studie van het Royal College of Physicians (Britse artsenvereniging), waarin zij betrokken was, bleek dat e-sigaretten hoogstens 5% van de risico’s van roken droegen. In een ander onderzoek vond men dat e-sigaretten ongeveer 1% van het risico op kanker van sigaretten roken hadden. Dat maakt ze erg handig voor mensen die al roken en e-sigaretten willen gebruiken om te stoppen.  Jonge mensen die niet roken, mogen niet worden aangemoedigd om ze te gebruiken. ‘Ze zijn niet totaal risicovrij,’ zei ze.

Deborah Arnott, het hoofd van Action on Smoking and Health, zei: “Deze studie biedt geruststelling voor de angst dat ze een opstap zijn voor tabak roken. Die angst is niet op feiten gebaseerd. Een klein deel van de jonge mensen experimenteren met e-sigaretten, maar dit lijkt niet te leiden tot erg veel regelmatig gebruik of tot tabak roken. En inderdaad blijven de aantallen rokers jongeren dalen. ‘


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org