Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Kankerrisico bij e-sigaretten meer dan 50.000 keer lager dan roken

| 6 reacties

Dr. FarsalinosOvergenomen uit een artikel van dr. Farsalinos

Onlangs bleek in een studie die gepubliceerd werd in Tobacco Control BMJ Journals voor gezonheids medewerkers  dat e-sigaretten een zeer lage kans op kanker geven in vergelijking met tabaksigaretten. Een nieuwe studie uitgevoerd door Italiaanse onderzoekers probeerde het risico van blootstelling aan e-sigaretten te berekenen en te vergelijken met roken.

De auteurs gebruikten metingen van deeltjesgrootte en massaverdeling en vergeleken tabaksrook met damp afkomstig uit een e-sigaret: In tegenstelling tot het wetenschappelijk gebrekkige argument dat alleen aantal deeltjes en grootte betreft, berekenden zij het risico met behulp van de samenstelling van de aerosol en deeltjes door gebruik te maken van literatuurgegevens.

Laatste nieuws: Kankerrisico 57.000 keer lager vergeleken met tabak roken

Blootstelling aan E-sigaretten geeft  ongeveer een 100 keer hoger deeltjesgehalte in vergelijking met roken.  De fanatieke aanhangers van  de deeltjes-theorie theorie (die een totale misinterpretatie van wetenschap is en zou moeten worden beschouwd als een roddel in plaats van een serieus wetenschappelijk debat) zou ondersteunen dat  het kankerrisico bij e-sigaretten 100-keer hoger is in vergelijking met roken. Echter, bij zorgvuldige beoordeling van de aerosol samenstelling van e-sigaretten toonde aan dat het risico op kanker bij dampers ongeveer 57.000 keer  lager ligt vergeleken met tabak roken.

Verdrietige noot op het einde

Dr. Farsalinos eindigt zijn artikel met een verdrietige opmerking : “Ik ben er zeker van dat deze studie geen publiciteit krijgt. Dat is zeer gebruikelijk voor studies die positief zijn over e-sigaretten.

E-sigaret veel minder schadelijk

Na zo veel studies die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd, geloven rokers nog steeds dat e-sigaretten even schadelijk of schadelijker zijn dan roken. Verdrietig voor de volksgezondheid …”

Artikel van dr. Farsalinos

Konstantinos E. Farsalinos, M.D., is cardioloog en onderzoeker bij het Onassis Cardiac Surgery Center in Athene, Griekenland en bij de afdeling Farmacie, Universiteit van Patras, Griekenland. Hij is hoofdonderzoeker sinds 2011 bij laboratorium- en klinisch onderzoek naar e-sigaretten.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


6 reacties

 1. Ben nu derde keer begonnen meer e lig is nu vier weken,hoop het vol te houden

 2. Dit soort ‘conclusies’ slaan natuurlijk helemaal nergens op!

  57 duizend keer lagere kans op kanker ? DAT KAN HELEMAAL NIET, en dat kan al helemaal geen verantwoorde wetenschappelijke conclusie zijn.

  Want dan moet het omgekeerde ook waar zijn, en dan had ik 30 jaar geleden al kanker gehad.

  • En waarom kan dat dan helemaal niet? Het gaat hier over kansberekening. Dus hoezo kan dat niet? Zie geen enkele reden waarom niet. Maar het zinloze niet logische verband dat je zelf legt, en zegt dat je 30 jaar geleden kanker had moeten hebben is totaal niet wetenschappelijk.

   • Moet ik nu echt gaan uitleggen waarom dit soort conclusies onzin zijn? Als ik 57000 keer meer kans op kanker zou hebben, dan was dat, op basis van deze onzinnige conclusie, na 33 jaar roken al lang gebeurt. Zo’n kansberekening gaat simpelweg niet op. En dit is ook gewoon een commerciële site. Vergeet dat niet.

    • Hoezo verzin jij dat dit een en commerciële site is? Dikke duim of zo??

     Jouw redenering heeft echt helemaal totaal niets met kansberekening te maken. Is gewoon een eigen krom verzinsel. Daarnaast staat Dr. Farsalinos als betrouwbaar wetenschapper bekend.

    • Stoprokenvandaag is geen commerciele website. Verzoek om niet zomaar dergelijke opmerkingen zomaar te maken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org