Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

sts

Nationale enquête: 2,9 miljoen mensen gebruiken e-sigaret, de helft rookt helemaal niet meer

| Geen reacties

In Engeland (of eigenlijk UK) zijn weer gegevens van de Nationale enquête over  stoppen met roken  gepubliceerd. Bij de Britten hebben het rijk, de officiële gezondheidsorganisaties en de artsenvereniging de elektrische sigaret als officieel rookstopmiddel geaccepteerd.  Vanwege de effectiviteit bij het mensen laten  stoppen met roken, raden de Britse instanties gezondheidsorganisaties en gezondheidsmedewerkers aan om de e-sigaret te promoten voor het stoppen met roken. Dat hele beleid heeft een enorm positief effect gehad.

2017 UK rookstopmiddelen, e-sigaret meest gebruikt.

2017 – UK rookstopmiddelen, e-sigaret meest gebruikt

E-sigaret wordt gebruikt om te stoppen met roken

Voor de eerste keer vindt het onderzoek meer ex-rokers (1,5 miljoen) die e-sigaretten gebruiken dan huidige rokers. De de belangrijkste reden waarom mensen e-sigaretten gebruiken is om te stoppen met roken. Hoewel dit positief is, zijn er nog steeds veel “dual-user”, mensen die  zowel brandbare als elektronische sigaretten gebruiken.

Van dual users hoor ik zelf vaak, dat ze hun sigaretje niet kunnen missen op een bepaald tijdstip. Bijvoorbeeld net na het wakker worden. Of het sigaretje na elke maaltijd.  Op de andere tijdstippen vervangen zij dan wel tabak roken door e-sigaretten.

Duidelijk effect van de enorme toename van e-sigaretten gebruik vanaf 2015 :

Duidelijk effect van de enorme toename van e-sigaretten gebruik vanaf 2015.

Duidelijk effect van de enorme toename van e-sigaretten gebruik vanaf 2015.

Dit overzicht van 1974 tot 1916 is ook interessant. Vanaf 2013 is er een enorme toename van populariteit van de e-sigaret als rookstopmiddel.

UK - mensen die met roken gestopt zijn 1974-2016

UK – mensen die met roken gestopt zijn 1974-2016

Rokers proberen e-sigaret niet door onterechte angst

De enorm snelle groei van e-sigaretten gebruik is afgenomen, terwijl meer dan een derde van de rokers nog nooit e-sigaretten heeft geprobeerd. De belangrijkste redenen hiervoor is dat  tabak rokers zich zorgen maken over de veiligheid en verslavendheid van e-sigaretten. En besluiten te blijven roken. Zodat ze iets gebruiken dat meer verslavend en veel ongezonder is. Het is zeer belangrijk dat rokers erachter komen dat het dampen van een e-sigaret, veel minder schadelijk is dan roken.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen het risico van e-sigaretten overschatten. Slechts 13% van de respondenten erkent dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan tabak roken, en 26% denkt dat ze meer of even schadelijk zijn.

Deze situatie hebben we ook in Nederland. Naast niet kloppende negatieve verhalen in de media, helpen zelfs de Nederlandse regering en politici mee aan het negatieve imago van de e-sigaret. Soms door gebrek aan kennis.   Vaak ook door een negatieve manier van zinnen formuleren over de e-sigaret. (D66 beweert dat e-sigaretten gevaarlijk zijn omdat ze teer bevatten. Dat is pertinent onwaar, e-sigaretten bevatten juist GEEN teer en de damp van e-sigaretten bevat ook geen koolmonoxide en kooldioxide. Andere politici hebben we vergelijkbare onzin zien verkondigen).

Strenge EU wetgeving beperkt e-sigaret gebruikers bij stoppoging

Uit dit onderzoek bleek dat 6% van de e-sigaret gebruikers,  nicotine boven het TPD-maximum van 20 mg  per ml gebruiken.  Deze mensen worden dus volkomen onterecht beperkt door deze nutteloze EU wetgevingsregel. De kans bestaat dat ze (sneller) tabak naast hun e-sigaret gaan roken, en dat hun rookstop pogingen mislukken. Nieuwe stoppers worden beperkt. Want juist mensen die net gestopt zijn met roken met behulp van e-sigaret, hebben vaak hogere concentraties nicotine nodig om de ontwenningsverschijnselen het hoofd te bieden.

Lees meer over dit onderzoek :


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org