Onderzoek van UMCG-promovendus Pramod Kumar Agarwal. Agarwal bracht de gevaren van roken en alcohol na niertransplantatie nader in kaart. Hij behandelt meer factoren, maar hier citeer ik alleen zaken die nicotine betreffen.
Agarwal stelt vast dat na een niertransplantatie de nierfunctie van rokers sneller afneemt dan die van niet-rokers en ex-rokers. Terwijl roken schadelijk is voor de nieren, lijkt nicotine juist een beschermend effect op deze organen te hebben.
Uit eerdere studies bleek al dat nicotine een remmende werking heeft op ontstekingen. Uit het onderzoek van Agarwal blijkt dat chronische nicotinebehandeling nierfalen in een diermodel vermindert. Wellicht zijn middelen die worden gebruikt om te stoppen met roken dus ook geschikt ter bescherming van de nieren.
De nicotine werkte ook bloeddruk verlagend.
Samenvatting van het onderzoek:
http://loop.frontiersin.org/publications/22218593
Het onderzoek zelf:
http://www.rug.nl/research/portal/files/14517137/Thesis_Agarwal.pdf
Uit de database van de Rijks Universiteit Groningen :
rug.nl/research/smoking-nicotine-and-the-kidney
Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site
01-10-2018 om
Het is moeilijk te begrijpen dat nicotine een beschermende functie voor de nieren zou kunnen hebben na een niertransplantatie. Immers roken is schadelijk voor de nieren ook na een niertransplantatie en nicotine is toch een wezenlijk onderdeel van een sigaret?
01-10-2018 om
Er is in bevolkingsonderzoek al aangetoond dat nicotine niet een gevaarlijke stof is. Tabaksrook is gevaarlijk, nicotine niet. Het zijn andere stoffen in de rook die alle ziekten veroorzaken. Nicotine is maar 1 stofje in de honderden stoffen die de rook bevat. Het is een fout die veel mensen maken. Omdat nicotine door roken onterecht een slechte naam heeft gekregen.
Er worden ook diverse andere onderzoeken gedaan met nicotine als geneesmiddel bij diverse ouderdomsziekten. Omdat er sterke aanwijzingen zijn dat het daar positief zou kunnen werken. Nicotine gelijk stellen aan roken klopt dus totaal niet. Nicotine is als chemisch gezien een zusje van caffeine, met erg vergelijkbaar risicoprofiel. In tabaksrook zitten andere verslavende stoffen, waarvan vermoedelijk de MAOI´s de meest verslavende zijn. Nicotine zonder tabaksrook is ook heel veel minder verslavend dan de rook die rokers via tabaksrook binnen krijgen. Dat komt door andere stoffen.
Mensen die in wetenschappelijk onderzoeken nicotine gebruiken vertonen over het algemeen geen verslavingsverschijnselen aan die nicotine.
Maak dus duidelijk onderscheid tussen nicotine en tussen roken.