Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

nicotine

Nicotine verslaving vermindert als rokers overstappen naar e-sigaret

| Geen reacties


Dit onderzoek is uitgevoerd door de Central Queensland University, in Australië. Deze studie onderzocht kenmerken van nicotine afhankelijkheid en consumptie bij e-sigaret gebruikers (dampers) die voorheen sigaretten rookten. Elektronisch sigaret gebruik kan concurreren met of een substituut zijn voor tabak roken.

Er werden 436  e-sigaret gebruikers benaderd, afkomstig uit verschillende internet discussiefora  (80% mannelijke); 95% daarvan had voorheen tabak gerookt, maar was gestopt na de overstap naar de e-sigaret.

Deze deelnemers hebben een Fagerström Test voor Nicotine Afhankelijkheid (FTND-R) afgerond, evenals een versie die is aangepast aan de huidige e-sigaret gebruik (FTND-V), ook werd hun consumptie gemeten.

E-sigaret gebruik wordt door andere factoren gemotiveerd als tabak roken

De nicotine-afhankelijkheid lijkt duidelijk te verminderen wanneer rokers overgestapt zijn naar het dampen (=e-sigaret gebruik). Er wordt geen verband meer waargenomen in de relatie tussen consumptie en de afhankelijkheid bij het dampen.

Oudere en vrouwelijke dampers hebben meer de neiging om te dampen met een laag batterijvermogen, en met hogere nicotine-concentratie. Over het algemeen bleek de nicotineconcentratie in de loop der tijden te verhogen, hoewel dit effect bijgesteld werd door de intenties van gebruikers om hun inname te verminderen.

Indicatoren van rookverslaving lijken wat betreft consumptie, niet van toepassing op elektrische sigaret gebruik. De redenen om e-sigaretten te gebruiken lijkt minder gedomineerd te worden door het leveren van nicotine.

Niettemin werd er een zwak verband gevonden tussen de nicotineconcentratie van dampvloestof met de afhankelijkheid onder e-sigaretgebruikers .  Maar dampers zijn een heterogene groep wat betreft consumptiestijl.  Waarbij hoog batterijvermogen van de e-sigaret, met  lagere nicotine e-sigaretgebruik vaker voorkomt bij jongere mannen.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28780356


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org