Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Royal-College-of-Physicians-John-Britton

Nieuw rapport “Nicotine zonder rook” van Britse artsen – Royal College of Physicians

| 4 reacties


Elektronische sigaretten zijn heilzaam voor de publieke gezondheid. Rokers moeten aangemoedigd worden om ze te gebruiken. Het is de meest succesvolle manier om rokers te laten stoppen, veel efficiënter dan andere methodes.

Dit zijn aanbevelingen die staan in een nieuw 200 pagina´s tellend rapport dat vandaag is gepubliceerd (28 april 2016) door het Koninklijk College van Artsen (Royal College of Physicians -  RCP).  Het Britse Koninklijk College van Artsen is één van de oudste en meest gerespecteerde artsenvereniging ter wereld. De titel van het rapport is: “Nicotine without smoke – Tobacco harm reduction” [Nicotine zonder rook: tabaksschade beperking].  In het  rapport wordt korte metten gemaakt met een hoop onzin die wordt verteld over e-sigaretten.

RCP-rapport-Britse-Koninklijk-College-van-Artsen

 

 

 

 

Het rapport stelt dat e-sigaretten heel populair zijn bij rokers,  97% van gebruikers van elektronische sigaretten gebruiken die omdat ze willen stoppen met het roken van tabak. Zonder elektronische sigaretten zouden veel minder mensen proberen te stoppen met roken.

RCP-rapport-Britse-Koninklijk-College-van-Artsen

Ideaal schadebeperkend product voor tabaksrokers

In het rapport  worden e-sigaretten gekenmerkt als “een ideaal schadebeperkend product voor tabaksrokers”. Dit komt door effectieve nicotine afgifte en de afwezigheid (of verwaarloosbare hoeveelheid) van  schadelijke stoffen in vergelijking met tabaksrook. Het rapport erkent ook het belang van de overeenkomsten in gedrag bij het gebruik bij e-sigaret. [De handeling en beleving vertoont veel overeenkomsten met de handeling en beleving bij tabak roken].

De auteurs van het rapport herhalen de schattingen die vermeld zijn in het verslag van Volksgezondheid Engeland, en voegen toe : “Hoewel het niet mogelijk is om de gezondheid risico’s van e-sigaretten exact te kwantificeren voor de lange termijn, maar de beschikbare gegevens geven aan dat het onwaarschijnlijk is dat die risico´s  hoger zullen zijn dan 5% zijn vergeleken met tabak roken, en het is aannemelijk dat die   aanzienlijk lager liggen.
[de 5 % is dus een ruime veiligheidsmarge waarmee deze uitspraken op dit moment durft te doen. De experts gaan in diverse onderzoeken vaak uit van 1% of zelfs nihil]

Royal-College-of-Physicians-John-Britton

John Britton, professor of epidemiology and Chair of the Tobacco Advisory Group at the Royal College of Physicians.

Nieuwe generatie apparaten zijn effectiever

Er wordt aangegeven dat  de nieuwe generatie apparaten beter zijn in  het leveren van nicotine, waardoor ze meer voldoening geven voor rokers. [en daardoor meestal ook effectiever helpen bij stoppen met roken.]

Mensen starten niet met tabak roken door e-sigaretten

Volgens het rapport is er geen enkel bewijs dat e-sigaretten mensen tot roken aanzet. Ook is er geen bewijs dat het gebruik van  e-sigaretten het roken van tabak normaliseert.  Het rapport erkent de waarde van regelgeving om goede kwaliteit van de producten te waarborgen en bevorderen. En regelgeving om het gebruik van e-sigaret bij de jeugd te voorkomen.

Stop met focussen op de hypothetische risico´s die nooit aangetoond zijn. Richt je op de grote voordelen van de E-sigaret!

Rapport gebaseerd op meerjarig onderzoek

In Engeland doet men al lang onderzoek naar de effecten van e-sigaret gebruik. Eén van de onderzoeken wordt gedaan door Robert West, directeur van Tobacco Studies aan de Universiteit van  Londen. Sinds 2009  analyseert hij  maandelijkse  Britse enquêtegegevens die teruggaan tot 2009. Robert West concludeerde dat door het gebruik van een e-sigaret bij een rookstop poging, de kans van slagen met 50 procent toeneemt in vergelijking met geen hulpmiddel of met een product zoals nicotinepleisters.

Animated illustrations of News Illustrated Today:

Interview op de BBC radio over het RCP rapport;

Download rapport : Nicotine without smoke 3.68 MB

Bericht op de website van de Royal College of Physicians :
Promote e-cigarettes widely as substitute for smoking says new RCP report

bbc.com news health

Persbericht us-health-ecigarettes-britain

nytimes.com e-cigarettes-quitting-smoking-royal-college-of-physicians


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


4 reacties

 1. Het is zo goed om te lezen dat er weer goede berichten komen over de e sigaret. Ik ben zelf nu 2 maanden gestopt met roken door de e sigaret en het werkt echt. Knop om en er voor gaan. Het is alleen zo jammer dat het in Nederland niet de aandacht krijgt die het verdient. Als roker ben je bijna een crimineel geworden. Overal word het verbannen werk, kroegen , openbare ruimtes. ( ben het er mee eens ) alleen hetzelfde taboe rust op de e sigaret, steeds als ik hem gebruik krijg ik discussie met mensen dat het slechter is bla bla bla. Jammer om te zien dat de overheid zich meer bezig houdt met het financiele gewin van de sigaret en niet met de voordelen van de e sigaret. Ik kan er echt kwaad over worden, wij zijn het land van blowen en softdrugs en dat mag allemaal. Alleen iets wat de mensen feitelijk ook echt helpt word in een doofpot gestopt om dat er teveel geld verdient word aan de tabaks industrie. Vanaf deze maand komen er waarschijnlijk die vieze plaatjes op sigaretten doosjes. Een mooie tijd om het geld wat alle rokers teveel betaald hebben voor het roken te gebruiken om een informativie campagne te beginnen over de e sigaret. Haha helaas te mooi om waar te zijn.

 2. Ik ben ook elektrische gaan roken maar het is mij niet duidelijk hoeveel trekjes je per keer kan nemen en bestaat niet het gevaar voor te veel nicotine?

 3. De meeste mensen roken of dampen totdat ze voldoening hebben aan de nicotine. En stoppen totdat ze weer trek krijgen. Over hoeveelheid trekjes is niets zinnigs te zeggen. Vanwege verschillende redenen:
  1. De behoefte aan nicotine verschilt per persoon
  2. De hoeveelheid nicotine verschilt per dampvloeistof. Als je 18mg per ml hebt, is dat een vrij hoog percentage. Terwijl 3 mg per milliliter nicotine in dampvloeistof laag is.
  3. Hoeveelheid damp verschilt enorm per e-sigaret. Bij een kleine, op sigaretten lijkende, kan het met 18mg per ml, zijn dat je nauwelijks voldoening krijgt, wanneer je vanuit roken daar naartoe overstapt.
  Wanneer je bijvoorbeeld een kanger subtank neemt, dan kan het zijn dat je met 3 mg per ml vloeistof met 1 trekje minstens net zoveel of meer nicotine binnen krijgt. Gewoon omdat die subtank veel beter is in damp produceren.
  Maar als je gerookt hebt, dan ken je vast wel het gevoel van wat veel nicotine. Dat is een beedje watten gevoel in je hoofd, of het voelt wat als een band om je hoofd. Wanneer ik dat had dan had ik meestal niet echt meer zin aan een sigaret. Het zelfde geldt voor dampen. Maar normaal gesproken rook je jezelf geen overdosis met tabak. Dat doen de meeste mensen alleen als ze stress hebben. Hetzelfde geldt voor dampen. Als aan nicotine niveau voldaan is, is de behoefte aan nog een trekje afgenomen.

 4. Pingback : E-sigaret gebruik tijdens zwangerschap - Professor L. Bauld

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org