Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Nitrosaminegehalte in elektrische sigaretten: Vergelijking vloeistof en damp

| Geen reacties


Roken is een vermijdbare risicofactor voor allerlei ziekten. Sigaret Tabaksrook bevat meer dan 7000 chemicaliën, waarvan er veel kankerverwekkend zijn. Nitrosamines zijn kankerverwekkende stoffen in tabak en sigarettenrook. Ze ontstaan uit nicotine en andere stoffen in tabak tijdens de fabrieksmatige verwerken van tabak. Een ander klein deel wordt gevormd tijdens het roken.

Nitrosamines in elektrische sigaret lager dan in tabakssigaretten

De niveaus van nitrosamines in de elektrisch sigaret vloeistoffen zijn minimaal en veel lager dan tabak en vergelijkbaar met wat in nicotinepleisters wordt gevonden. De lage waarde is waarschijnlijk toe te schrijven aan het gebruik van farmaceutische kwaliteit nicotine in deze vloeistoffen, waar verontreinigingen grotendeels verwijderd zijn. Bij andere Nicotinevervangende producten worden ook vaak nitrosamines gevonden in lage maar ook hogere percentages.

Onderzoek : Tobacco-specific nitrosamines in new tobacco products – Abstract.
Onderzoek : Tobacco-specific nitrosamines in new tobacco products – full-text Full-text.

Nitrosaminegehalte dampvloeistoffen vergelijken met damp

Het doel van deze studie was om de niveaus van nitrosamines tussen vloeistoffen en gegenereerde damp te vergelijken.

In dit onderzoek werden vier verschillende dampvloeistoffen gebruikt. Naast drie regulier ingekochte dampvloeistoffen, werd een dampvloeistof getest waarbij extra nitrosamines toegevoegd werden. In dit onderzoek wordt het niveau van de nitrosamines vergeleken met die in de damp.

De geproduceerde damp werd opgevangen in filters en gemeten. Bij de metingen maakte men onderscheid tussen vier chemisch gezien verschillende nitrosamines. Er werd getest met een 2e generatie (eGo-stijl) lithium batterij met een capaciteit van 1100 mAh en een tank-type verdamper. Er werd gewerkt met een nicotine concentratie (18 mg / ml), aangezien nitrosamines die in dampvloeistoffen terechtkomen verontreinigingen van nicotine zijn. En dampvloeistoffen met het hoogste nicotinegehalte zullen de hoogste nitrosamineconcentraties bevatten.

Meten van nitrosaminen

Eerst werden de vloeistoffen gemeten. Twee van de commerciële vloestoffen bevatte sporenelement van één van de nitrosamines, namelijk N-nitrosoanatabine. De derde vloeistof bevatte N-nitrosoanabasine en N-nitrosonornicotine. Bij de geproduceerde damp van deze vloeistoffen werden geen nitrosamines gevonden. Omdat men toch metingen in damp wilde doen, heeft met een met  nitrosamine verrijkte dampvloeistoeistof gemaakt.

In de damp van met nitrosamine verrijkte dampvloeistof werden alle 4 toegevoegde nitrosamines teruggevonden. Een significante correlatie tussen de verwachte en gemeten niveaus van nitrosamines werd in de aerosols(damp) gevonden. Waarbij de verhouding in de damp overeenkwam met de verwachting, vergelijkbaar met de dampvloeistof.

nitrosamine-niveau-in-dampvloeistof

nitrosamines-verrijkte-dampvloeistof

correlatie-met-damp-nitrosamines

Conclusie

De conclusie is dat blootstelling van Elektrische sigaret gebruikers aan nitrosamines nauwkeurig kan worden beoordeeld op basis van de in het vloeistofniveaus, zonder de noodzaak om de aerosol te analyseren.

Door vergelijkbare hoeveelheden nitrosamines in vloeistof als in damp, demonstreert dat de mate van blootstelling via aerosol inhalatie zijn veel lager is in vergelijking met tabakroken. Doordat daarnaast de gevonden nitrosamines gemakkelijk doorgegeven worden in de damp, is het belangrijk om de hoeveelheid nitrosamines in de vloeistof zo laag mogelijk te houden. Dit kan door alleen farmaceutische kwaliteit nicotine te gebruiken.

Tot zover het verhaal gebaseerd op de aangeleverde gegevens van het onderzoek : Tobacco-Specific Nitrosamines in Electronic Cigarettes: Comparison between Liquid and Aerosol Levels.  Onderzoek gepubliceerd op 31 juli 2015  in het  International Journal of Environmental Research and Public Health

Persoonlijke mijmering

Wat kan dit volgens de subjectieve mening van de schrijver betekenen voor de gewone e-sigaret gebruiker? Dat in vloeistof gemeten notrosamines iets zegt over wat je dampt. Dus dat bij normaal gebruik de kans klein is dat er in één of ander proces deze nog extra ontstaan. Ook het feit dat in de gekochte dampvloeistoffen zelf eigenlijk nauwelijks nitrosamines bevatten is positief. En een prettig feit voor degene die deze vloeistoffen gebruiken.

Wel zou ik de onderzoekers willen vragen hoe ze aankijken tegen het veralgemeniseren van dit idee. Hoe zit dit bij andere dampvloeistoffen, die bijvoorbeeld andere smaakstoffen hebben? Dit wordt niet besproken maar het lijkt wel alsof dit geïmpliceerd wordt, daar het nitrosaminegehalte gekoppeld wordt aan de mogelijke verontreiniging van de toegevoegde nicotine in de dampvloeistof.  Het was wel prettig geweest als besproken was waarom dit principe volgens de onderzoekers ook gaat werken bij andere dampvloeistoffen.

Op 2 augustus publiceerde Dr Farsalinos een reactie op dit onderzoek dat te vinden is op: www.ecigarette-research.org/research-2015/220-tsna


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org